30/9/18

Τιμή στους Κύπριους μουλάρηδες που πολέμησαν για τη Μακεδονία

  Στίβεν Λίλι - Ευριπίδης Ευρυβιάδης
Από τον Κύπριο Ύπατο Αρμοστή στο Ην. Βασίλειο Ευριπίδη Ευρυβιάδη
και τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο Στίβεν Λίλι

Αυτό το Σαββατοκύριακο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη νίκη των Συμμάχων στο Μέτωπο της Μακεδονίας (ή Θεσσαλονίκης) κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση του Δυτικού Μετώπου και την τελική νίκη των συμμάχων ενάντια στον Ναζισμό.
Ενώ για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οι εκδηλώσεις μνήμης για την 100ή  επέτειο από το τέλος του Μεγάλου Πολέμου θα κορυφωθούν τον Νοέμβριο, για την Κύπρο και την Ελλάδα τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1918 ίσως έχουν μεγαλύτερη απήχηση. Αυτό το Σαββατοκύριακο η ΑΜ ο Δούκας του Κεντ θα εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις εκδηλώσεις μνήμης στη Θεσσαλονίκη και στα Σκόπια.
Η Εκστρατεία της Θεσσαλονίκης υπήρξε ενδεχομένως η πιο ποικιλόμορφη κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 600.000 άνδρες από έξι εθνικά τάγματα: Βρετανοί, Γάλλοι, Έλληνες, Ιταλοί, Ρώσοι και Σέρβοι. Εντός των Βρετανικών και Γαλλικών δυνάμεων συναντούσε κανείς μονάδες από την Ινδία, την Ινδο-Κίνα, τη Βόρεια και Δυτική Αφρική, καθώς και από την Κύπρο, η οποία συμμετείχε με το Τάγμα των Μουλάρηδων.
Η συνεισφορά χιλιάδων Κύπριων που υποστήριξαν τα Βρετανικά στρατεύματα στο Μακεδονικό Μέτωπο είναι εν πολλοίς μια άγνωστη ιστορία. Οι Κύπριοι μουλάρηδες προσέφεραν σημαντική υλικοτεχνική υποστήριξη στους Συμμάχους κατά τη διάρκεια των μαχών στο Μακεδονικό Μέτωπο και κατ’ επέκταση διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην τελική νίκη των Συμμάχων.
Το Μακεδονικό Τάγμα Μουλάρηδων, όπως είχε ονομαστεί, ιδρύθηκε το 1916 και διαλύθηκε τον Μάρτιο του 1919. Κατά την περίοδο αυτή περίπου 16.000 Κύπριοι υπηρέτησαν δίπλα στις Βρετανικές και τις υπόλοιπες Συμμαχικές δυνάμεις στο Μακεδονικό μέτωπο. Το ποσοστό άγγιζε το 25% του ανδρικού πληθυσμού ο οποίος βρισκόταν σε στρατεύσιμη ηλικία εκείνη την περίοδο. Μαζί τους ακολούθησαν 3.500 μουλάρια και 3.000 μικρά άλογα.
Οι μουλάρηδες, από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, συνέδραμαν στις προσπάθειες του Βρετανικού Στρατού. Αφού ακολούθησαν τη βασική τους εκπαίδευση στην Αμμόχωστο, τα μέλη του Τάγματος των Μουλάρηδων συνεισέφεραν στις προσπάθειες των Βρετανικών Δυνάμεων στη Δοϊράνη, τις Σέρρες, τη Ροδοπή, την κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα στη Σερβία, στην Καλλίπολη και αλλού. Οι Κύπριοι μουλάρηδες ήταν επιφορτισμένοι με τη μεταφορά τροφής, οπλισμού και νερού στο μέτωπο της μάχης, ενώ στην επιστροφή μετέφεραν τραυματίες και δούλευαν για τη διάνοιξη δρόμων. Οι χειριστές και τα ζώα τους υπέστησαν αντίξοες συνθήκες, όπως η διάβαση βάλτων, ποταμών και ορεινών εδαφών μέσα από τη νύχτα με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται υπό το μηδέν. Οι βετεράνοι του Μακεδονικού Τάγματος Μουλάρηδων έλαβαν 3.000 Βρετανικά Χάλκινα Μετάλλια Πολέμου για το θάρρος και την ανδρεία τους.
Τέτοια ήταν η συνεισφορά των Κύπριων μουλάρηδων που η ζήτηση για αυτούς και τα ζώα τους ήταν τεράστια και σε επόμενες συγκρούσεις, περιλαμβανομένων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον οποίον βρέθηκαν στα μέτωπα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.
Στα τέλη του 2018 και τις αρχές του 2019, η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία θα συνεργαστεί με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου σε μια έκθεση για να τιμηθούν για πρώτη φορά οι Κύπριοι μουλάρηδες και τα ζώα τους για τον σημαντικό τους ρόλο κατά τον Μεγάλο Πόλεμο. Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ην. Βασίλειο, σε συνεργασία με το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο, θα φιλοξενήσει επίσης την έκθεση στο Λονδίνο σε κατοπινό στάδιο εντός του 2019.
Ελπίζουμε ότι η μνήμη των μουλάρηδων μπορεί να αποτελέσει ένα ιστορικά θετικό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των Κυπρίων οι οποίοι αγωνίστηκαν για έναν κοινό σκοπό. Αλλά και ως μια απόδειξη των βαθιά ιστορικών δεσμών και των κοινών αξιών μεταξύ του Ην. Βασιλείου και της Κύπρου, που έχουν αντέξει μέσα από θετικές και αρνητικές περιόδους και θα συνεχίσουν να ανθούν στο μέλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.