30/9/18

Η απελπισία ενός αμετανόητου διζωνικού

Άθως Κοιρανίδης    
Πρόταση απελπισίας. Μόνο έτσι θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την πρόσφατη πρόταση του έγκριτου νομικού και επί σειρά ετών μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας Πόλυ Πολυβίου. Ενός ανθρώπου που ανάλωσε όλη σχεδόν τη ζωή του μαχόμενος για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο σε όλες τις φάσεις του προβλήματος, πριν την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα. Δεν θα σχολιάσω την πρόταση του κ Πολυβίου γιατί θεωρώ ότι καμία πτυχή της δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος, που είναι η διαχρονική στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.
Προς τιμήν του κ. Πολυβίου, σε αντίθεση με τους πλείστους ομόκαπνούς του διζωνικούς, προ καιρού εξέφρασε τους φόβους του ότι το υπό διαμόρφωση πλαίσιο λύσης του Κυπριακού δεν είναι βιώσιμο, εξ ου και διαχώρισε τη θέση του από τη λοιπή διαπραγματευτική ομάδα.
Το πρόβλημα του κ. Πολυβίου είναι ότι βρίσκεται εγκλωβισμένος στις παραδοσιακές θέσεις του των τελευταίων δεκαετιών και δεν έχει το ψυχικό σθένος να αναγνωρίσει ότι αυτές έχουν αποδειχθεί εκ των πραγμάτων εσφαλμένες. Το πρόβλημα του κ. Πολυβίου δεν είναι μεμονωμένο. Είναι ευρύτερο. Ταλανίζει τους πλείστους σώφρονες διζωνικούς, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών των μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Οι άνθρωποι αυτοί έκτισαν την πολιτική τους καριέρα σε μία πολιτική θέση η οποία έχει αποδειχθεί σάπια και ο εγωισμός τους δεν τους επιτρέπει να παραδεχτούν ότι επί δεκαετίες πορεύονταν σε λάθος δρόμο, παρασέρνοντας σε αυτόν πλήθος συμπατριωτών τους, αφρόνων κομματόσκυλων, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην πατρίδα μας. Η ακαταλληλότητα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι πλέον αποδεδειγμένη. Η εμπειρία το έχει αποδείξει. Ως εκ τούτου, η στρατηγική η οποία απέβλεπε στην επίτευξή της και ακολουθήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά για τέσσερις και πλέον δεκαετίες ήταν λανθασμένη.
Οι σώφρονες διζωνιστές πρέπει να αντιληφθούν ότι απέλπιδες προτάσεις, όπως η πρόσφατη του κ. Πολυβίου, προκαλούν περαιτέρω ζημιά καθότι αφενός εντείνουν τη σύγχυση του λαού και αφετέρου τρέφουν την τουρκική αδιαλλαξία με τη διαπίστωση της διαχρονικής επιτυχίας της να αποπροσανατολίσει τους Ελληνοκυπρίους μακριά από την επιδίωξη εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Έγκριτοι επιστήμονες και καταξιωμένοι επαγγελματίες όπως τον κ. Πολυβίου πρέπει να αντιληφθούν το όφελος που θα προκαλέσει τόσο στον κυπριακό λαό όσο και στη διεθνή κοινότητα η αναγνώριση του λάθους τους και η επιστροφή τους στην ορθή πορεία που ακολουθεί η μεγάλη πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού για διεκδίκηση της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, της αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων και όλων των εποίκων, τον τερματισμό των εγγυήσεων, την κατάργηση των βρετανικών βάσεων, την αναμόρφωση του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την απαλλαγή από το αντιδημοκρατικό οθωμανικό κατάλοιπο του οθωμανισμού και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλο το νησί.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες και ο κάθε Κύπριος πολίτης, ιδιαίτερα όσους η Πολιτεία εμπιστεύτηκε θέσεις και αξιώματα, έχουμε ευθύνη να παραμερίσουμε τις προσωπικές μας αδυναμίες και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με ρεαλισμό, θάρρος και αισιοδοξία. Ο Θεός μας έχει προφυλάξει από τη διάλυση του κράτους μας και την τουρκοποίηση και μας έχει προικίσει με ισχυρούς συντελεστές ισχύος που μας επιτρέπουν να ωφεληθούμε από τις κατακλυσμιαίες αλλαγές στο γεωπολιτικό σκηνικό στην περιοχή μας και να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή μας και να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε μία κυρίαρχη και προηγμένη δημοκρατική Πολιτεία, απαλλαγμένη από βρετανικές βάσεις και άλλα αποικιακά κατάλοιπα, στην οποία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της να απολαύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε συνθήκες ασφάλειας, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

* Πρόεδρος ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.