29/9/18

Στον Σενέρ Λεβέντ το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη

μαζί με την Δικοινοτική Πρωτοβουλία για Αμμόχωστο 
Χθες o Şener Levent και η Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο (Αντρέας Μάτσης και Okan Dağlı) παρέλαβαν το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018.
Χθες o Şener Levent και η Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο (Αντρέας Μάτσης και Okan Dağlı) παρέλαβαν το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018.
Στις 9 και 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική πανηγυρική εκδήλωση στις Βρυξέλες για το σύνολο των νικητών από όλες τις χώρες μέλη.
 Ο Şener Levent και η Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο (Αντρέας Μάτσης και Okan Dağlı) συγκαταλέγονται στη λίστα με τις 50 συνολικά προτάσεις που επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως νικητές για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2018.
Την υποψηφιότητα της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο πρότειναν οι Ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιώτης (ΕΕΑ) και Τάκης Χατζηγεωργίου (ΕΕΑ) ενώ την υποστήριξε ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου (ΕΛΚ).
Η υποψηφιότητά της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο προτάθηκε γιατί «μέσα από τη δράση της, συμβάλλει στη θεραπεία των τραυμάτων του παρελθόντος και στη δημιουργία των συνθηκών για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων στο νησί. Επιδιώκει την προώθηση της εμπιστοσύνης, της αμοιβαίας κατανόησης, της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Μια επιτυχημένη αναβίωση της Αμμοχώστου θα φέρει κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά οφέλη σε ολόκληρο το νησί, συμβάλλοντας έτσι στη λύση του Κυπριακού».

 Την υποψηφιότητα του Şener Levent πρότειναν οι Ευρωβουλευτές Κώστας Μαυρίδης (Σ&Δ), Δημήτρης Παπαδάκης (Σ&Δ) και Ελένη Θεοχάρους (ΕΣΜ) γιατί «η ζωή του ήταν μια μακρά, αδιάσπαστη πάλη -με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο- για την ελευθερία έκφρασης και, γενικότερα, για τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζει στα κατεχόμενα εδάφη και είναι ο εκδότης της εφημερίδας ‘ΑΦΡΙΚΑ’ για 20 χρόνια. Η εφημερίδα αναδεικνύει φιλοευρωπαϊκές θέσεις και υποστηρίζει σταθερά το σεβασμό του κράτους δικαίου στην Κύπρο ενάντια στην τουρκική κατοχή και την παρέμβαση της Άγκυρας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Λόγω των θέσεων που έχει υιοθετήσει, έγινε συχνά στόχος τούρκικών εθνικιστικών κύκλων».

 Οι δυο υποψηφιότητες εισέπραξαν ισάριθμες ψήφους μεταξύ των Κύπριων Ευρωβουλευτών με την Επιτροπή του Βραβείου να προκρίνει τελικά τη βράβευση και των δυο προτάσεων.

 Οι νικητές από όλη την Ευρώπη επιλέχτηκαν την Τετάρτη 6 Ιουνίου από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες υπό την Προεδρία της Αντιπροέδρου του ΕΚ Sylvie Guillaume (Σ&Δ, Γαλλία).

 Ιστορικό του Βραβείου

 Το Βραβείο θεσπίστηκε το 2008 ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της ΕΕ. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.

 Ο κάθε Ευρωβουλευτής δύναται να προτείνει μια υποψηφιότητα κάθε χρόνο. Στα 28 κράτη μέλη συστήνεται μια εθνική Επιτροπή, υπεύθυνη για την επιλογή προτάσεων υποψηφίων, ενώ η τελική επιλογή των νικητών γίνεται από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες. 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/se-protovoulia-gia-ammochosto-ke-levent-to-vravio-evropeou-politi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.