30/9/18

Ο καλός γεωστρατηγικός παίκτης κύριος Πούτιν

Γράφει ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης*
Όλοι περίμεναν τις αναμενόμενες πολεμικές  εξελίξεις στην επαρχία του Ιντλίμπ στην Συρία. Είχαν προηγηθεί πολλά, ενδιαφέροντα και επικίνδυνα, που οδηγούσαν με βεβαιότητα στην έναρξη των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον. Και ξαφνικά ο πρόεδρος της Ρωσίας συναντά τον πρόεδρο της Τουρκίας στο Σότσι και αποφασίζουν συμφωνία κατάπαυσης πυρός, με μια συμφωνία που δεν αναμένετο, αφού προ δεκαημέρου στην τριμερή συνάντηση της Τεχεράνης (Ρωσία-Τουρκία-Ιράν) ο Πούτιν αρνήθηκε κατάμουτρα στον Ερντογάν οιαδήποτε συμφωνία. Η συμφωνία των 10 σημείων, όπως αναφέρθηκε υπογράφηκε μεταξύ των δύο ηγετών και εδώ είναι το παράδοξο. Ο πρόεδρος μιας χώρας, της Ρωσίας, που νομίμως μετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος μιας άλλης χώρας, της Συρίας, αφού εκλήθη για βοήθεια από την χώρα αυτή, συμφώνησε με τον πρόεδρο μιας άλλης χώρας, της Τουρκίας, η οποία παρανόμως εισέβαλλε σε άλλη χώρα, στην Συρία, κατέχοντας  μάλιστα εδάφη αυτής, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο. Και αποφασίζουν για το μέλλον αυτής της χώρας!!!
Η Ιντλίμπ
Η  Ιντλίμπ βρίσκεται βορειοδυτικά της Συρίας. Συνορεύει στα νότια και νοτιοδυτικά με τη Χάμα, στα ανατολικά με το Χαλέπι, στα βορειοδυτικά με τη Λατάκεια και στα βόρεια με την Τουρκία. Έχει έκταση 6.097 τετραγωνικά  χιλιόμετρα και  πληθυσμό 1.464.000 (2010), ενώ τώρα εκτιμάται ότι είναι πάνω από 2,5 εκατομμύρια. Η Ιντλίμπ δεν ελέγχεται από μία και μόνη  ισλαμιστική  οργάνωση , αλλά από πολλές οργανώσεις και ομάδες, περίπου 40-45, σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή για την Συρία Βασίλι Νεμπένζια , που σε αρκετές περιπτώσεις είναι σε διαμάχη και αντιπαράθεση μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Νεμπένζια,  ο αριθμός των τζιχαντιστών ανέρχεται σε πάνω από 50.000, αν και  πολλοί τον ανεβάζουν μέχρι και 70.000. Η ισχυρότερη δύναμη στην Ιντλίμπ  είναι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), μια συμμαχία τζιχαντιστών που συνδέεται άμεσα  με την αλ Κάιντα και έχει χαρακτηριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ως τρομοκρατική. Δεύτερη ισχυρότερη δύναμη θεωρείται το «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο», που υποστηρίζουν οι Τούρκοι και αποτελείται από διάφορες ισλαμιστικές-τζιχαντιστικές ομάδες.   Θεωρείται σκληρή οργάνωση  και  περιλαμβάνει σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές της οργάνωσης Αχράρ αλ Σαμ και των Ταξιαρχιών Νουρ αλ Ντιν Αλ Ζίνκι, καθώς και μαχητές που υπάγονται στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». 
          Η σημασία της  περιοχής,  είναι πολύ μεγάλη, καθόσον έχει σύνορα με την Τουρκία, ενώ από αυτήν διέρχονται μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, που οδηγούν από το Χαλέπι στη Χάμα και τη Δαμασκό και δυτικά προς τη Λαττάκεια. Εάν η Ιντλίμπ απελευθερωθεί από τον Συριακό Αραβικό Στρατό, ο πόλεμος τελειώνει οριστικά και αμετάβλητα, με συντριπτική ήττα των τζιχαντιστών και του Ισλαμικού Κράτους και μεγάλους νικητές, την Συρία, που ανακτά το έδαφός της, προσωπικά τον πρόεδρο Άσαντ, που πέτυχε αυτό που φάνταζε αδύνατον πριν μερικά χρόνια και την Ρωσία και το Ιράν με μια μεγαλειώδη προβολή ισχύος των στην περιοχή

Εξετάζοντας τις  τακτικές κινήσεις του Πούτιν. Τι αποβλέπει με την Συμφωνία.
Εξετάζοντας την συμφωνία αυτή, από αυτά που ανακοινώθηκαν, καθόσον  πολλά σημεία της είναι μυστικά, θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις και τακτικές του καλού γεωστρατηγικού παίκτη Βλαδίμηρου Πούτιν, προέδρου της Ρωσίας. Τι πέτυχε με την συμφωνία αυτή.
Κατ΄αρχήν αφόπλισε επικοινωνιακά Αμερική και Δύση που τον  περίμεναν στην γωνία και απειλούσαν στρατιωτική παρέμβαση, καθόσον θεωρούσαν βέβαιο ότι ο Συριακός Αραβικός στρατός θα έκανε χρήση Χημικών όπλων, κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Και όπως δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ  πρέσβης  κ. Χάλεϊ  «αν πέσουν χημικά στην Ιντλίμπ, εμείς ξέρουμε ποιοι θα τα ρίξουν», εννοώντας τον Συριακό στρατό!! Τόση απροκάλυπτη σιγουριά για τον μελλοντικό  ένοχο, που προαναγγέλλεται!!Προφανώς η κυρία πρέσβης διαθέτει κληρονομικό χάρισμα και προβλέπει τα μελλούμενα. Μάλιστα το Υπουργείο  Άμυνας της  Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση ότι   σχεδιάζεται προβοκάτσια από τώρα, οι σκηνές ήδη κινηματογραφούνται στο Ζισρ αλ Σουγκούρ(!!!!) του Ιντλίμπ, από την ύποπτη και γνωστή για τα ψεύτικα βίντεο ΜΚΟ, που λέγεται «Λευκά Κράνη» και συνεργάζεται στενά με τους τζιχαντιστές. Η δε  Συρία, διαβεβαιώνει συνεχώς ότι έχει παραδώσει όλο το χημικό της οπλοστάσιο στην διεθνή κοινότητα εδώ και τέσσερα χρόνια και δεν διαθέτει Χημικά Όπλα πλέον, αλλά ποιος την ακούει. Όσο για το λογικό ερώτημα (Qui Bono=ποιος ωφελείται) και  γιατί να ρίξει χημικά ο Συριακός στρατός  σε νικηφόρες επιχειρήσεις, ουδείς μπαίνει στον κόπο να απαντήσει. Γιατί ο πόλεμος στην Συρία δεν έχει λογική, αλλά μόνο συμφέροντα.
Καθησύχασε τις ανησυχίες του ΟΗΕ για επικείμενη ανθρωπιστική κρίση, λόγω των επιχειρήσεων στην Ιντλίμπ. Έτσι ούτε θανάτους αμάχων θα έχουμε, ούτε κύματα προσφύγων θα υπάρξουν.
Καθησύχασε και την «τρομοκρατημένη» Ευρώπη, μια διαιρεμένη πολιτικά και πολιτιστικά Ευρώπη, μια Ευρώπη χωρίς ενιαία πολιτική σε πολλά θέματα και ιδιαίτερα στο προσφυγικό  ζήτημα, όπου οι διαφωνίες είναι θα λέγαμε διασπαστικές. Όχι δεν θα υπάρξει νέο κύμα προσφύγων και νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων από τους τζιχαντιστές που θα διαφύγουν από  την Ιντλίμπ και θα διεισδύσουν στην Ευρώπη και θα αναζητήσουν εκδίκηση.
Βοήθησε την συμμαχική Τουρκία και τον πρόεδρο της Ερντογάν, από την δύσκολη θέση που βρέθηκαν. Εξάλλου γεωστρατηγική επιδίωξη της Ρωσίας είναι η ο διεμβολισμός της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ μέσω Τουρκίας και ει δυνατόν την διάσπασή του εκεί. Από την άλλη η  Τουρκία του Σουλτάνου Ερντογάν ονειρεύεται νεοοθωμανικά μεγαλεία και οράματα με οδηγούς την υλοποίηση της υπόσχεσης του ιδρυτή της, Μουσταφά Κεμάλ, τον «Εθνικό Όρκο» ( Misak-ı Milli), καθώς  και την μεγαλόπνοη ιδέα για το πολιτικό Ισλάμ, την   Εθνική Θέαση ( Milli Gorus) του Ερμπακάν ,  μέντορα του Ερντογάν στα αρχικά του πολιτικά βήματα. Η Τουρκία έχει καταλάβει στην Βόρεια Συρία την περιοχή Γιαραμπλούς-Αλ Μπαμπ, το Κουρδικό καντόνι του Αφρίν και ελέγχει απόλυτα την επαρχία της Ιντλίμπ, με 12 βαριά παρατηρητήρια-Φυλάκια  και 7.000 στρατιώτες και πράκτορες. Αν χαθεί η Ιντλίμπ, δηλαδή στην ουσία να απελευθερωθεί από τους τζιχαντιστές, χάνεται και η πολιτική της Τουρκίας, καθόσον είναι αδύνατον να κρατήσει τις δύο περιοχές που έχει καταλάβει και φυσικά χάνει ολοκληρωτικά το παιχνίδι στην Συρία  και θα υποστεί νέες ήττες και επικίνδυνες εξελίξεις με το Κουρδικό ζήτημα. Τώρα βέβαια τι πήρε ο Πούτιν για την βοήθεια του αυτή, δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά  θα το δούμε στο άμεσο μέλλον.
Αφόπλισε σε μεγάλο βαθμό ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις αφού όλα τα μεγάλα όπλα θα πρέπει να παραδοθούν και να έχουν μόνο ελαφρά όπλα. Μάλιστα ανέθεσε το έργο αυτό στην Τουρκία, σύμμαχο, αρωγό  και υποστηρικτή πολλών τζιχαντιστικών οργανώσεων, δημιουργώντας προβλήματα στην ίδια την Τουρκία, αφού πολλές οργανώσεις απειλούν τώρα την Τουρκία. Σατανικά υπονομεύει την τουρκική επιρροή και ενδεχομένως να προκαλέσει πράξεις αντεκδίκησης, μειώνοντας την επιρροή της Τουρκίας μελλοντικά.
Δημιουργείται μια Ζώνη Ασφαλείας 15-20 ΚΜ, όπου πλέον δεν θα έχουν πρόσβαση οι ισλαμιστικές οργανώσεις,  θα υπάρχει ασφάλεια για τους πολίτες της Ιντλίμπ, θα ελέγχεται από την κυβέρνηση της Συρίας και θα ασφαλίζεται από Ρώσους και Τούρκους στρατιώτες.
Εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και ασφαλή διακίνηση στους δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους που συνδέουν τις μεγάλες δυτικές πόλεις της Συρίας, όπως το Χαλέπι, η Λατάκεια , η Χάμα και η Δαμασκός, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο και λειτουργικό για την ομαλή λειτουργία, την διακίνηση αγαθών και ανθρώπων με ασφάλεια, σε ένα κράτος που μετά από επτάμισυ χρόνια πολέμου, προσπαθεί να ομαλοποιηθεί.
Τέλος έχει θέσει τις τζιχαντιστικές οργανώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, άρα θα είναι ελεγχόμενες σε μεγάλο βαθμό, οπότε θα μπορούν να αντιμετωπισθούν, όποτε χρειαστεί.
Ερωτηματικά-Εκτιμήσεις.
Η συμφωνία είναι πολύ καλή για την Ρωσία του Πούτιν, αλλά δεν μας εγγυάται ότι θα εφαρμοστεί πλήρως και με απόλυτη ακρίβεια και στο διηνεκές. Υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν και η Τουρκία θα αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Τούρκοι αναλυτές και δημοσιογράφοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την υλοποίησή της τουλάχιστον από πλευράς Τουρκίας, αφού είναι τόσο βαθιά χωμένη στον βούρκο του ισλαμικού εξτρεμισμού, με την στήριξή της σε τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Έτσι οι προβληματισμοί για την Τουρκία ιδιαιτέρως, έχουν μορφή ερωτημάτων, όπως τα θέτουν Τούρκοι αναλυτές:
·        Πως θα ξεχωρίσεις και θα χωρίσεις  «μετριοπαθείς» και «ριζοσπάστες»; Τι θα κάνεις τους ακραίους και που θα τους πας; Στην περιοχή της Γιαραμπλούς ή μέσα στην Τουρκία;
·         Είναι σίγουρο ότι οι εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ  θα πεισθούν να παραδώσουν τα όπλα και να μεταφερθούν αλλού;
·        Υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι οργανώσεις δεν θα επιτεθούν κατά της Συρίας; Τότε τι κάνει η Τουρκία; Επιτίθεται κατά αυτών, μαζί με Ρωσία και Συρία; Και αν η Ρωσία και η Συρία επιτεθούν πρώτοι κατά των οργανώσεων αυτών, τότε η Τουρκία τι κάνει; Προφανώς θα βρεθεί στο κέντρο της κόλασης σε ένα περιπεπλεγμένο Οι ριζοσπάστες είναι τόσο «ηλίθιοι», να βλέπουν όλους αυτούς τους κινδύνους και να παραδώσουν τα όπλα τους;
·        Τα κοινά περίπολα Ρώσων και Τούρκων στην Ζώνη Ασφαλείας, εκτιμούν  οι Τούρκοι αναλυτές, θυμίζουν την παγίδα που έπεσε η Τουρκία, με τα κοινά περίπολα με τους Αμερικανούς στην περίπτωση της Μένπετζ (Ιεράπολης), για να μην επιτεθεί η Τουρκία στους Κούρδους της Συρίας  PKK/YPG.
Όπως γίνεται αντιληπτό η συμφωνία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του τακτικιστή κ. Πούτιν και η  Τουρκία, βυθιζόμενη συνεχώς στο βούρκο του πολέμου της Συρίας, την άρπαξε σαν σανίδα σωτηρίας, που μπορεί όμως να αποδειχθεί επιζήμια μελλοντικά. Και μπορεί η Συριακή κυβέρνηση να φαίνεται ότι την στηρίζει, από την άλλη να αναφέρει με σαφήνεια, ότι η Ιντλίμπ ανήκει στην Συρία και ότι είναι χρέος και καθήκον της να την απελευθερώσει. Και η συμφωνία είναι για σήμερα και τίποτα δεν μας εγγυάται το αύριο  και τις επερχόμενες εξελίξεις. Το σίγουρο είναι ότι ο μεγάλος κερδισμένος και από αυτή την εξέλιξη είναι η Ρωσία και προσωπικά ο Πούτιν, που παίζει ένα διαρκές  σκάκι και συνεχώς κάνει κινήσεις ματ σε φίλους,  σε συμμάχους, αλλά και στους εχθρούς του.

*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), Γεωπολιτικός Αναλυτής , με Μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Γεωπολιτική Ανάλυση –Γεωστρατηγική Σύνθεση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.