29/9/18

Ο σφοδρός έρως του ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ

 Άρθρο του Παντελή Σαββίδη
Η έλευση της ΣΥΡΙΖΑίας Αριστεράς εκτός από τον εκφυλισμό του δημόσιου βίου και την ανάδειξη των πλέον ταπεινών ενστίκτων, κόστισε μέχρι στιγμής 100 δισ. ευρώ, μόνο και μόνο για να γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας και υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μακάρι οι φόβοι που εκφράζονται γύρω από τις συνέπειες της συμφωνίας να αποβούν αβάσιμοι, αλλά δυστυχώς τα στοιχεία είναι ανησυχητικά.
Η αναγνώριση βορειομακεδονικού κράτους το οποίο απαρτίζεται από μια «μακεδονική εθνότητα» που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα είναι τα δύο συστατικά ενός νεομακεδονισμού με διεθνή υπόσταση και αναγνώριση και από την Ελλάδα, και ακαδημαϊκή νομιμοποίηση από μια ομάδα ιστορικών που έσπευσε, ασθμαίνουσα, να συνδράμει στο επικίνδυνο αφήγημα του υπουργού Εξωτερικών.
Ήταν μία ακόμη αμερικανική επιθυμία την οποία έσπευσε να ικανοποιήσει η αριστερή ελληνική κυβέρνηση. Οι συνέπειες χωρίς αμφιβολία θα φανούν στο μέλλον. Οι σημερινοί θύλακες στη γειτονική χώρα που εν είδει ποτ πουρί συλλέγουν τμήματα της ιστορίας των βαλκανικών λαών και διαμορφώνουν το ιστορικό τους αφήγημα θα ενισχυθούν από το διαμορφωμένο, ήδη, ταυτοτικό υποσυνείδητο του λαού της, που προσωρινά θεωρεί παραχώρηση τη μερική αλλαγή της ονομασίας της χώρας.
Το φροντιστήριο εκμάθησης διεθνούς πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα το πληρώνει ο ελληνικός λαός αφού τον εξέλεξε πρωθυπουργό, και ως πρωθυπουργός ανακαλύπτει την αμερικανική γοητεία την οποία όχι μόνο αγνοούσε ως αντιπολίτευση, αλλά και από τη θέση εκείνη υπονόμευε τις προσπάθειες εξωτερικής πολιτικής των προκατόχων του. Δεν υπάρχει πιο προσβλητική έκφραση για τον ελληνικό λαό από τη διαπίστωση ότι καμιά άλλη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να περάσει όσα περνά ο Τσίπρας. Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με έναν λαό που καθεύδει όταν κυβερνάται από την Αριστερά και εκτονώνεται όταν αλλάζει κυβέρνηση; Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να αναδεικνύει διακριτά ουσιαστικές διαφορές πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ από τα άλλα αστικά κόμματα της χώρας. Οι διαφορές, δυστυχώς, εντοπίζονται στο επίπεδο αμοραλισμού που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όριο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο των ΗΠΑ ως στρατηγικών συμμάχων της χώρας σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal κατά τρόπο που δεν θα το έκανε ούτε ο πλέον αμερικανοϋπάκουος μετεμφυλιακός πολιτικός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πλέον υπάκουη στα αμερικανικά κελεύσματα κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.
Όχι πως η σύγκλιση με την αμερικανική πολιτική είναι εξ ορισμού κακή. Αυτήν την περίοδο επιβάλλεται, κυρίως στις επιλογές που έχουν γίνει με τις τριμερείς στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ύφος, όμως, και οι όροι της σύγκλισης έχουν σημασία για να μην στέλνονται μηνύματα δουλικότητας. Ο Τσίπρας με τον τρόπο που διαχειρίζεται αυτήν τη σύγκλιση δεν αποφεύγει τον κίνδυνο.
Δεν πιστεύουμε πως είναι αμερικανικής υπαγόρευσης η πληροφορία (που χρειάζεται επιβεβαίωση) πως ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης ζήτησε από την ΕΕ να αλλάξει τα σχέδια για τον αγωγό EuroAsia Interconnector και να φθάνει μόνο μέχρι την Κρήτη. Ο αγωγός αυτός θα διασυνδέει, μεταφέροντας ηλεκτρικό ρεύμα, την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Το σχέδιο θα χρηματοδοτούνταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι πληροφορίες λένε πως ο Σταθάκης ζήτησε από την Ένωση ο αγωγός να φθάνει μόνο μέχρι την Κρήτη. Στην απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ένωσης πως δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο έξω από τον αρχικό σχεδιασμό, η θέση του υπουργού, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήταν πως θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.
Τι έκανε την ελληνική κυβέρνηση και άλλαξε θέση; Να σημειώσουμε, απλώς, πως ο αγωγός θα είχε την ίδια πορεία με τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τα ισραηλινά κοιτάσματα με της Κύπρου, θα φθάνει στην Κρήτη και από εκεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.

2 σχόλια:

  1. Κυριε Σαββιδη, ο Αντιαμερικανισμος δεν πουλαει ....... Δεν ωφελησε δηλαδη .....Κοιταξτε πισω και δεστε ολους σους εκαναν καρριερα με το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο! Πλουσια εγιναν τα ΠΑΣΟΚΟλαμογια .....Πχ Γιαννος, που κυκλοφορει ελευθερος, μνημειο αρπαχτης (για το σοσιαλισμο αγωνιστηκε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δηλαδή Σαββίδη να πάνε με την μάννα σου την ρωσία που λεει ότι η μακεδονία είναι μια και είναι σκοπιανή??? τι πάθαμε ???
    Με βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου είναι μόνιμο μέλος, απειλεί η Ρωσία καθώς με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ κατηγορεί τη Δύση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της πΓΔΜ και για επιβολή λύσης έξωθεν.
    Η Ρωσία δηλώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που καθορίζουν τη ρωσική θέση και ότι «μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να προκύψει μόνο από συμφωνία των δύο μερών, χωρίς εξωτερική παρεμβολή, μόνο εντός του πλαισίου του νόμου και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη». Επιπλέον, υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία του VMRO-DPMNE και του προέδρου Ιβανοφ, επισημαίνει ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της "Μακεδονίας", όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον "Μακεδόνα" πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανοφ, και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών».
    Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Ρωσία δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και προειδοποιεί ότι η λύση του ονοματολογικού θα κριθεί τελικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει της παραγράφου 3 του Ψηφίσματος 845 του ΣΑ, σύμφωνα με το οποίο διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις όλα αυτά τα χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Μια ευθεία απειλή δηλαδή ότι θα θέσει βέτο στην Συμφωνία, η οποία θεωρεί ότι δεν συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο και το Σύνταγμα της «Μακεδονίας» και δεν είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των δυο πλευρών.

    Βεβαίως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε πρακτικά να αποφευχθεί απευθείας εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όμως στο άρθρο 20 παρ5 και παρ6 υπάρχουν αναφορές πρώτον ότι «η διαφορά και τα εναπομείναντα θέματα που αναφέρονται στις αποφάσεις 817(1993) και 845(1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας θα θεωρούνται ότι έχουν επιλυθεί από την θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας» και ότι το «συντομότερο δυνατόν από την θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα ενημερώσουν τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας θέσης σε ισχύ, για την εφαρμογή της στα Ηνωμένα Έθνη». Επίσης, «η Συμφωνία θα πρέπει να πρωτοκολληθεί στην Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών», ενώ εκτός των δυο υπουργών έχει υπογραφεί και από τον Μ. Νίμιτς με την ιδιότητα του «μάρτυρα σύμφωνα με τις αποφάσεις 817(1993) και 845 (1993)». Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ έχει δυνατότητες πάντως να μπλοκάρει τη Συμφωνία καταρχήν σε ό,τι αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας στον ΟΗΕ και την αντικατάσταση του FYROM από το North Macedonia (εφόσον ολοκληρωθεί η Συμφωνία).

    Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ το βράδυ της Δευτέρας, που περιέγραψε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και το ποσοστό αποχής, τόνισε ότι «δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο» και αφήνει αιχμές για την προσπάθεια επιβολής της συμφωνίας των Πρεσπών.

    «Οι "Μακεδόνες" ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν - με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και κρατών-μελών της E.E. να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν τη μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του κράτους των Βαλκανίων».
    Η Μόσχα επισημαίνει ακόμη ότι ενώ τα 2/3 του πληθυσμού τη χώρας δεν ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. έσπευσαν να χαιρετίσουν το αποτέλεσμα καθώς είναι «εμφανής η επιθυμία να επιταχυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παρά την θέληση του λαού της Μακεδονίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.