28/9/18

Κύπρος - Οι ενεργειακές μας προοπτικές

Αντώνης Στ. Στυλιανού  
Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για τη δημιουργία θαλάσσιου αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει και μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής. Η συμφωνία θεωρείται ιστορικής σημασίας αφού ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την υγροποίησή τους για μεταφορά στις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές, καθιστώντας την Κύπρο ενεργειακό κόμβο σημαντικής αξίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ενεργειακές προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας προωθούνται παράλληλα μέσα από την εξωστρεφή εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, με τη συνομολόγηση συμφωνιών και τις συνεργασίες που αναπτύσσει με χώρες-κλειδιά της περιοχής, όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, ο Λίβανος και η Ιορδανία. Προς τούτο είναι σημαντική η εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα πρόσσφατα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας για την πραγματοποίηση προσεχώς Συνόδου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Κόσμο, με ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αίγυπτος, ως μια εκ των ηγέτιδων χωρών του Αραβικού Κόσμου. Έχουμε καταφέρει, δηλαδή, να δημιουργήσουμε σταθερές συνεργασίες που στηρίζονται σε θέματα αρχών και αυτό έχει τη δική του σημαντική σημασία στα ζητήματα της ενέργειας και της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων αφού οι εταιρείες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα επιζητούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για τη διενέργεια υποδομών κ.ο.κ.
Παράλληλα, οι ενεργειακές μας προοπτικές προωθούνται στο επίπεδο της αξιοποίησης του ανακαλυφθέντος κοιτάσματος στο Οικόπεδο 12 και συγκεκριμένα στον στόχο Αφροδίτη, την ίδια ώρα που αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης στον στόχο Καλυψώ και με έτι μεγαλύτερο ενδιαφέρον η πραγματοποίηση δυο γεωτρήσεων από τις ExxonMobil και Qatar Petroleum στο Οικόπεδο 10 τους προσεχείς μήνες. Σημαντική είναι και η αναβάθμιση του ρόλου και των δραστηριοτήτων της γαλλικής TOTAL και της ιταλικής ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ίδια τη Γαλλία να ενδιαφέρεται έντονα για την περαιτέρω διμερή συνεργασία.
Μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις είναι φυσικά το ενδιαφέρον που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεικνύει για τα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως εναλλακτική πηγή παροχής ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο. Πέραν της στήριξης για τη συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. εξέφρασε τη στήριξή της για τον αγωγό EastMed αλλά και ενδεχομένως τη στήριξη δημιουργίας υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο σε περίπτωση που οι ποσότητες που θα ανακαλυφθούν ικανοποιούν το οικονομικό κριτήριο και το κριτήριο βιωσιμότητας.

*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Καθόλου καλό να στέλνουν υδρογονάνθρακες στην Αίγυπτο. Πάλι να πέσουμε θύματα στους Μουσουλμάνους ;Και αν γυρίσει Η Μουσουλαμανικη Αδελφότητα η χειρότερα; Ο όχλος της Αιγύπτου είναι όπως οι ανατολιτές Τούρκοι και χειρότεροι.
    Πρέπει να έχουμε μακροπρόθεσμα σχέδια και όχι μόνο να ευχαριστήσουμε τους πλανηταρχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.