28/9/18

Προς μια νέα στρατηγική συμμαχία Ευρώπης - Αφρικής

Ιερόθεος Παπαδόπουλος   
Έως το 2050, ο πληθυσμός της Αφρικής θα φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια. Σε τριάντα σχεδόν χρόνια από σήμερα, ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη Γη θα είναι από την Αφρική. 
Αδελφή ήπειρο της Ευρώπης αποκάλεσε την Αφρική ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Η Αφρική δεν χρειάζεται φιλανθρωπία, χρειάζεται μια ισορροπημένη, πραγματική εταιρική σχέση. Κι εμείς, οι Ευρωπαίοι, χρειαζόμαστε εξίσου αυτήν την εταιρική σχέση» τόνισε ο Πρόεδρος Γιούνκερ. Γι’ αυτό, είπε, είναι ανάγκη να υπάρξει μια νέα συμμαχία της Ευρώπης με την Αφρική, που στόχο θα έχει την εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μέσω των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ώστε οι Αφρικανοί να μπορέσουν να χτίσουν μια καλύτερη ζωή στον τόπο τους.
Η συμμαχία αυτή θα επιτρέψει τη δημιουργία έως και 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Αφρική την επόμενη πενταετία. Προς τον σκοπό αυτό, θα κινητοποιηθούν επενδύσεις πάνω από 44 δισεκατομμύρια ευρώ τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα στην Αφρική. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ. Το Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο, που άρχισε να υλοποιείται πριν από δύο χρόνια, στηρίζει μια πιο ισότιμη και βιώσιμη ανάπτυξη στην Αφρική και στις χώρες της ευρωπαϊκής γειτονίας. Ενισχύει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και, συνεπώς, αντιμετωπίζει ορισμένα από τα εμπόδια για την ανάπτυξη στις χώρες εταίρους μας και ορισμένα από τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης.
Επιπλέον, όπως εξήγγειλε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, έως το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει στηρίξει 35.000 Αφρικανούς σπουδαστές και ερευνητές χάρη στο πρόγραμμα Erasmus. Έως το 2027 ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει σε 105.000.
Αναντίλεκτα, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης είναι βαρύνουσας σημασίας. Το 36% των εμπορικών συναλλαγών της Αφρικής διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ προτείνει τη μετεξέλιξη των πολυάριθμων εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια διηπειρωτική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, μια οικονομική εταιρική σχέση μεταξύ ίσων εταίρων. Η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος Γιούνκερ βασίζεται στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο στο Αμπιτζάν, όταν οι εκπρόσωποι των δύο ηπείρων συμφώνησαν να ενισχύσουν την εταιρική σχέση τους.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής ρυθμίζονται μέχρι τώρα από τη Συμφωνία της Κοτονού.
 Η προαναφερθείσα συμφωνία αποτελεί τη βάση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και 79 χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Αποσκοπεί στον περιορισμό της φτώχειας, με απώτερο σκοπό την εξάλειψή της, στη στήριξη της αειφόρου οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης των χωρών εταίρων και στη διευκόλυνση της προοδευτικής ενσωμάτωσης των αντίστοιχων οικονομιών τους στην παγκόσμια οικονομία. Η κοινή στρατηγική Αφρικής – Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει επίσης πολιτικές, οικονομικές και αναπτυξιακές διατάξεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει επίσης στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Αφρική και συμμετέχει σε διάφορους διαλόγους πολιτικής με την Αφρικανική Ένωση σχετικά με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τους επόμενους μήνες θα διοργανωθούν διαβουλεύσεις και διάλογος με Αφρικανούς εταίρους για τον καθορισμό κοινών προτεραιοτήτων και την ανάληψη περαιτέρω δράσεων. Η συμμαχία θα λάβει υπόψη την ποικιλομορφία στην αφρικανική ήπειρο και τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.
Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, το κεντρικό μήνυμα του Προέδρου Γιούνκερ ήταν ότι τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης. Είναι η στιγμή η Ευρώπη να αναδειχθεί σε ακόμη πιο κεντρικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή, είναι η ώρα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Και η νέα εταιρική σχέση με την Αφρική θα συμβάλει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή.

*Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.