28/9/18

Η σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης

Ξένια Τούρκη    
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία για άλλη μια φορά να επιτεθεί στην παγκοσμιοποίηση. Μιλώντας ενώπιον πολλών «εχθρών» και ελάχιστων «φίλων» όπως ο ίδιος είπε, δεν μάσησε τα λόγια του ακόμη κι όταν στην αίθουσα υπήρξαν ειρωνικά γέλια. Πιστός στο δόγμα του, μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι κάθε έθνος να βαδίζει με τους δικούς του κανόνες-παραδόσεις και δήλωσε πως απορρίπτει την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης. 
Ήταν ομολογουμένως μια εντυπωσιακή ομιλία, η οποία ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις. Πολλοί ηγέτες έσπευσαν να καταδικάσουν τις τάσεις απομόνωσης που πρότεινε και του απάντησαν πως η παγκοσμιοποίηση ενώνει τους λαούς και δίνει ευκαιρίες για ανάπτυξη. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν, που αντέτεινε ένα διαφορετικό δρόμο, «τον πιο δύσκολο και απαιτητικό από όλους», όπως ισχυρίστηκε.
Για δεκαετίες τώρα τα μηνύματα διεθνών οργανισμών, αναλυτών και ηγετών ήταν πως η διάλυση των φραγμών στο εμπόριο, η δυνατότητα να μετακινούνται τα κεφάλαια χωρίς εμπόδια πέρα από τα σύνορα και να περιορίζεται η ικανότητα των κυβερνήσεων να ρυθμίζουν τις πολυεθνικές εταιρείες ήταν ο δρόμος προς την ευημερία. Αυτό εν μέρει δούλεψε, αλλά όχι για όλους.
Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ είναι δυνατό και βρίσκει απήχηση γιατί η παγκοσμιοποίηση δεν άφησε όλους ικανοποιημένους. Αντίθετα, δίπλα από αυτούς που χάρη στα ανοικτά σύνορα βρήκαν ευκαιρίες και βελτίωσαν το βιοτικό τους επίπεδο, που έγιναν πολίτες του κόσμου, είναι αυτοί που έμειναν στο περιθώριο, έχοντας ελάχιστες ευκαιρίες για να βγουν από το αδιέξοδο. Όσοι είδαν τις ευκαιρίες να πολλαπλασιάζονται εύλογα γελούν με τον Αμερικανό πρόεδρο και τις πατριωτικές του κορώνες. Όσοι όμως έχασαν τις δουλειές τους και είδαν τη ζωή τους να καταβαραθρώνεται κουνούν το κεφάλι και συμφωνούν μαζί του.
Το μεγάλο πρόβλημα με την παγκοσμιοποίηση είναι πως δημιουργήθηκαν τεράστιες ανισότητες. Στην πορεία προς την ανάπτυξη και την ευημερία σχεδόν κανένας δεν νοιάστηκε να αναζητήσει και να εφαρμόσει τους μηχανισμούς εκείνους που θα έκαναν τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης προσβάσιμα σε όλους. Και αυτό άνοιξε τον δρόμο στους αμφισβητίες της. Και αυτό είναι αρκετό για να κάνει κάποιους να αναρωτιόνται αν έχει δίκαιο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι, στο τέλος της ομιλίας του, αυτοί που γέλασαν στην αρχή μάλλον είχαν καταπιεί το σάλιο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παγκοσμιοποίηση ευνόησε τις πολυεθνικές εταιρείες αλλά έπληξε τη μεσαία τάξη. Η τελευταία αυτή αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινωνικής συνοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.