1/5/19

Γιατί η Βενεζουέλα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο 300 δισ. βαρέλια απέτυχε οικονομικά και επικρατεί κοινωνικό χάος


Το πετρέλαιο είναι ένας πόρος που εύκολα μπορεί να παγιδεύσει ένα κράτος
Μπορεί η χώρα που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο να έχει οικονομικά προβλήματα και ο λαός της να βρίσκεται σε ανέχεια;

Θα μπορούσε...
Και το παράδειγμα της Βενεζουέλας είναι ένα από αυτά…
Και ο λόγος που γίνεται αυτό είναι η διακυβέρνηση του Maduro, του ιδεολογικού παιδιού του Chaves. 
Αυτός όμως είναι ο προφανής λόγος, αυτός που εύκολα στοχοποιεί τους ιδεολογικούς αντιπάλους της παγκόσμιας καθεστηκυίας τάξης. 
Είναι εύκολο άλλωστε να υποστηρίξει κανείς ότι τα προβλήματα δεν θα είχαν προκληθεί εάν είχαν εκλεγεί καλύτεροι ηγέτες και αν οι ηγέτες είχαν επιλέξει καλύτερες πολιτικές.
Όμως υπάρχουν πολύ περισσότερα οικονομικά και ενεργειακά προβλήματα στη Βενεζουέλα από ό,τι η διαφθορά και η κακοδιαχείριση προκάλεσαν.
Η Βενεζουέλα συνειδητοποίησε ότι είχε τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους σε σχέση με τον πληθυσμό της, ήδη από τη δεκαετία του 1920.
Ενώ οι πόροι αυτοί είναι σημαντικοί, η χώρα δεν κατάφερε να προσδιορίσει το πόσο υψηλό βιοτικό επίπεδο μπορούν να υποστηρίξουν οι πόροι αυτοί.
Έτσι, η χώρα επέλεξε τον δρόμο της διανομής των πλεονεκτημάτων των εξαγωγών πετρελαίου με σοσιαλιστικό τρόπο.
Και αυτή η σοσιαλιστική προσέγγιση, συν το αυξημένο χρέος, έκρυψε το πρόβλημα ενός βιοτικού επιπέδου που δεν μπορούσε πραγματικά να υποστηριχθεί για πολλά χρόνια.

για τη συνέχεια BankingNews

12 σχόλια:

  1. Τα πραγματα ειναι απλα. Πρεπει να τις τα κλεψουν οι ισχυροι. Σιγα μην τα αφησουν να τα φανε οι κατοικοι της Βενεζουελας. Αμα ερθει το ΔΝΤ με το ΤΑΙΠΕΔ που θα φτιαξουν, τοτε να δειτε αναπτυξη ........ Εν τω μεταξυ, κανεις δεν μιλαει για το παρανομο εμπαργκο που εχουν επιβαλλει οι Αμερικανοι και απειλουν και οποιον το παραβιασει (αυτο κι αν ειναι εκβιασμος!). Κατα τ΄αλλα ευφυολογηματα να δικαιολογησουμε τα αδικαιολογητα. Ελευθερ αγορα και πρασινα αλογα. Ελευθερη αγορα με το πιστολι στον κροταφο κυριοι του Banking news δεν υπαρχει. Τι θα λεγατε αν χανατε το εκτυπωτικο μονοπωλιο??? Οεο???!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι παραλήρημα είναι αυτό! Υποτίθεται ότι κυβέρνηση είναι το εθνικό-σοσιαλιστικό-κομουνιστικό (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Αντι-ΔΝΤ δηλαδή) καθεστώς Τσάβες-Μαδούρο. Και είναι ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ότι η Βενεζουέλα έχει περισσότερα αποθέματα από την Σαουδική Αραβία! Πως είναι δυνατόν η οικονομία της να είναι σε αυτό το χάλι; Αγορές για το πετρέλαιο, τεράστιες -->Η Κίνα και οι BRICS, για παράδειγμα. Κυβερνάνε 20 χρόνια. Θα έπρεπε να είχαν τρελά αποθέματα συναλλάγματος.

      Διαγραφή
    2. @ Γιώργος

      Πως είναι δυνατόν η οικονομία της να είναι σε αυτό το χάλι;

      Τι Αλτσχάιμερ είναι αυτό!

      ΞΕΧΝΑΜΕ το γεγονός ότι από εποχής Τσάβες έχουμε οικονομικές κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ και κάθε μέρα μαθαίνουμε και μια καινούργια....
      Ενδεικτικά, έκθεση του Celag και του UDE υποστηρίζει πως η οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα, οφείλεται στον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ-Ε.Ε. και την απομόνωσή της από τις διεθνείς αγορές όλα αυτά τα χρόνια.

      Έλα ντε πως η οικονομία της Βενεζουέλας να είναι σε αυτό το χάλι και με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο 300 δισ. Βαρέλια; ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ε;

      Αν έχεις τα @ρχιδι@ μια χώρα ας αγοράσει πετρέλαιο από Βενεζουέλα ή Ιράν...
      Η Ελλάδα έλαβε εντολή από το Αmerica να σταματήσει την αγορά πετραιλαίου από το Ιράν (τι ίδιο ισχύει και για την Βενεζουέλα) αλλά από την “δημοκρατική” Σαουδική Αραβία μπορεί να πάρει και ας είναι και ποιό ακριβό no problema.

      Τουμπεκί ψιλοκομμένο για αυτή την “δημοκρατική” επιβολή εκ Αmericas....ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ε;

      Το πρόβλημα μας και οι “δημοκρατικές” ευαισθησίες μας είναι: 1) η δημοκρατία σε αυτές τις χώρες (δηλαδή, που δεν είναι δημοκρατία made by america and only for america) και 2) πως η οικονομία αυτών των χωρών είναι σε αυτό το χάλι με τόσα αποθέματα πετρελαίου που έχουν, όταν μάλιστα οι αγορές για το πετρέλαιο είναι τεράστιες.

      υ.γ.
      Ο Γκουαϊδό ανακοίνωσε πως άμα πάρει την εξουσία το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι ότι θα ιδιωτικοποίηση (ξέρεις που... ) την κρατική επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας. Το 'πιασες το υπονοούμενο ΕΤΣΙ !!!!

      Διαγραφή
    3. Εννοείται ότι γράφεις εδώ είναι ΄ψέμματα. Μόλις το 2017 οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος-εισαγωγέας της Βενεζουέλας και εισήγαγε το 45% του πετρελαίου της Βενεζουέλας (το υπόλοιπο το εισήγαγαν οι ΗΠΑ και η Ινδία). Οι εξαγωγές τους ήταν 28 δις δολάρια. Βλέπε ( https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/ven/ ). Κάποιοι τύποι σαν εσένα έχουν καταστρέψει αυτή την χώρα.

      Διαγραφή
    4. Στην θέση "οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος-εισαγωγέας της Βενεζουέλας και εισήγαγε το 45% του πετρελαίου της Βενεζουέλας (το υπόλοιπο το εισήγαγαν οι ΗΠΑ και η Ινδία). " βάλτε "οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος-εισαγωγέας της Βενεζουέλας και εισήγαγε το 45% του πετρελαίου της Βενεζουέλας (το υπόλοιπο το εισήγαγαν οι ΚΙΝΑ και η Ινδία). "

      Διαγραφή
    5. Άκυρο το Αλτσχάιμερ.

      George έμμισθο αμερικανικό τρολάκι, τουμπεκί ψιλοκομμένο για αυτή την “δημοκρατική” επιβολή εκ Αmericas στον πλανήτη Γη... Οι “δημοκρατικές ευαισθησίες” σου George φτάνουν μόνο μέχρι την προβολή πραξικοπηματικά αυτο-ανακηρυχθέντων προέδρων, αρκεί να υπηρετούν τον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τις “κοινές αξίες” του δυτικού κόσμου…
      ΝΑΤΟ-πατριώτη George, αν σε έβλεπε κανείς να μιλάς με το γνωστό τετράγωνο μουστάκι, αν δεν είχες θα έβγαζες επι τόπου - θα έβγαζες αφρούς από το στόμα σου.
      Διάβασε να ξεστραβωθείς και πάψε το αλλοπρόσαλλο παραλήρημα σου.

      - Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σε πόλεμο 222 από τα 239 χρόνια της ύπαρξής τους
      http://infognomonpolitics.blogspot.com/2015/02/222-239.html

      - Που είναι οι Αμερικανοί; Παντού!
      https://www.imerodromos.gr/usabase/

      - Στρατηγός Wesley Clark: το 2001 πήραμε εντολή από τον Υπουργό Άμυνας να αφανίσουμε 7 χώρες (λίγες εβδομάδες μετά την πτώση των διδύμων πύργων)
      https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=aL_KxtYZCRw

      - Μάϊκ Πομπέο: «Ήμουν Διευθυντής της CIA. Ψευδολογούσαμε, Εξαπατούσαμε, Κλέβαμε…»
      http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/04/cia.html

      - Επεμβαίνουμε σε Εκλογές και Ανατρέπουμε Κυβερνήσεις Δηλώνει Δημόσια ο Τέως Αρχηγός της CIA
      http://infognomonpolitics.blogspot.com/2018/06/cia.html

      - Οι ΗΠΑ απειλούν να συλλάβουν δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αν διώξουν Αμερικανούς για εγκλήματα πολέμου
      http://www.offtherecord.net.gr/2018/09/13/%ce%bf%ce%b9-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82/

      - Ο Αμερικανικός Στρατός θα Μείνει για Πολύ στη Συρία Επάνω σε Πολύ Πλούσιες Πετρελαιοπηγές Δηλώνει Υψηλός Αξιωματούχος του Πενταγώνου
      http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/05/blog-post_93.html

      - Ο Τζον Μπόλτον παραδέχτηκε ανοιχτά ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα είναι για το πετρέλαιο
      http://www.offtherecord.net.gr/2019/02/03/%ce%bf-%cf%84%ce%b6%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%cf%80%cf%8c%ce%bb%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%ad%cf%87%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%cf%87%cf%84%ce%ac-%cf%8c%cf%84/

      - Donald Trump: Bomb the oil, take the oil
      https://www.youtube.com/watch?v=qGLWXmKxg8w

      ΝΑΤΟικό γυφτάκι, τύποι σαν εσένα δεν έχουν καταστρέψει μόνο αυτή την χώρα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη Γη. Καρκινάκια του πλανήτη.

      Διαγραφή
  2. Για πες μου ρε Χασάν, γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάλογη αντιμετώπιση απέναντι σε άλλες χώρες που έχουν πετρέλαια;

    Για πες μου ρε Χασάν, γιατί η Ρωσία και η Κίνα δε βοηθάνε τη Βενεζουέλα; Πάνω από 1.5 δις άνθρωποι είναι σε αυτές ΤΕΙ χώρες, τεράστια αγορά για τα αποθέματα πετρελαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Harry K.

      Ποιός σου είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάλογη αντιμετώπιση απέναντι σε άλλες χώρες που έχουν πετρέλαια;

      Πρόσφατα:
      - Στην Λιβύη δεν πήγαν για τις "Δημοκρατικές ευαισθησίες"....
      - Στο Ιράκ δεν πήγαν για τις "Δημοκρατικές ευαισθησίες"....
      - Για τις "Δημοκρατικές ευαισθησίες" δεν πήγαν και είναι ακόμα στην Συρία (φύγαν-φεύγουν λένε οι Αμερικανοί από την Συρία αλλά από εκεί που έχει πετρέλαιο δεν το κουνάν κουνάνε ρούπι... βλέπε, Πετρελαιοπηγές αλ-Ομάρ στο Ντέιρ Εζζόρ της Συρίας)
      - Και το παλεύουν στο Ιράν, Βενεζουέλα και Ρωσία... που έχουν πετρέλαιο αλλά δεν έχουν Δημοκρατία made by america and only for america

      Τέλος, ποιός σου είπε το πρωταπριλιάτικο ψέμα ότι η Ρωσία δεν βοηθάει την Βενεζουέλα, η BankingNews;

      Διαγραφή
    2. Ο Τραμπ έγινε πρόεδρος στο Ιρακ με το σύνθημα ότι πήγαμε στο Ιρακ και δεν πήραμε ούτε σταγόνα πετρέλαιο. Στην Λιβύη πήγαν γιατί το ζήτησαν οι Γάλλοι. Είναι αστείο να συνδέει κάποιος την επέμβαση των ΗΠΑ στην Συρία με τα πετρέλαια. Η Κύπρος σε ποιους στηρίζεται για να βγάλει το αέριο; Η μικροσκοπική Κύπρος έχει δαπάνες εξοπλισμού 1,5% επί το ΑΕΠ. Μηδέν είναι από απόψεως ισχύος.
      Με το εμπάργκο στο Ιράν βοηθάει την Ρωσία και την Βενεζουέλα.
      Δεν έχουν ανάγκη τα πετρέλαια οι ΗΠΑ. Είναι εξαγωγέας ενέργειας.
      Ούτε καταλαβαίνεις τι συμβαίνει στον κόσμο.
      Η δύναμη των ΗΠΑ είναι η τεχνολογία.

      Διαγραφή
  3. Το ερώτημα είναι τι ζόρι τραβάει ο βάλτος της Ουάσιγκτον (και το ΒankingNews) αν στην Βενεζουέλα δεν περνάνε καλά.

    Και αν ο Μαδούρο είναι δικτάτορας και πρέπει να φύγει, γιατί οι Αμερικάνοι στήριζαν άλλους δικτατάτορες επί σειρά ετών στην Ν. Αμερική ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε μου εσυ τα εχεις μπλεξει στο κεφαλι σου. Το δολλαριο ειναι ανυπαρκτο χωρις collateral τα αποθεματα Η/Α. Τα σαουδαραβικα τα ελεγχουν (με την κανη του οπλου). Αμα βαλεις και τα Βενεζουελιανικα απο διπλα, ολα καλα. Βαλε και το σαμποταζ να κλεισεις τη στροφιγγα των εξαγωγων απο του Ρωσου (νομιζω ποληροφορηθηκες τι εγινε με το χλωριο που βρηκαν στο πετρελαιο της ρωσιας), ε τοτε, κατι γινεται....Παιρνουν οι ανθρωποι μια ανασα. Για τους κατοικους των Barrios θα ανησυχουν τωρα? οσο τωρα γιατι δεν ειχαν τρελλα αποθεματα, το πετρελαιο δετηρειτιο σες τεχνητα χαμηλα επιπεδα για να πληξει τους Ρωσους και το ΙΡΑΝ κατα κυριο λογο. ΚΑΙ δεν μπξκες στον κοπο να μας πεις ποια ειναι η γνωμη σου για το παρανομο εμπαργκο (δεν αφηνουν και απειλουν οποιονδηποτε εχει συναλλαγες με τη Βενεζουελα-πως να πουλησουν δηλαδη?) και την ηθική του περιστροφου των καουμπους (με τα στετσον και τα σπειρουνια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απ οτι ξερω ...η Βενεζουελα ειναι μακρυα.Το μεταφορικο οχι ευκολο....κι ακριβο.Τα κοντινα σχετικα ...ειναι φτηνοτερα.Το πετρελαιο της Βενεζουελας επισης ...ειναι πολυ βαρυ....βρωμικο ας πουμε..Ο καθαρισμος του κοστιζει πιο πολυ επισης.Μπορει τα αποθεματα ναναι τεραστια ....αλλα εχουν κουσουρια.Πιο προσφορο ειναι στην ηπειρο εκεινη να πηγαινει.Οι Αμερικανοι το θελουν εκει και δικο τους....αφου την ηπειρο αυτη την θεωρουν οικοπεδο τους.Ο Μαδουρο και ο αλλος ...ειναι οι αντιστοιχοι ...κοτζαμπασηδες ψευτες δοσιλογοι της Ελλαδας.Δεν εχουν ιδεολογιες.Παριστανουν στο ποπολο πως εχουν..Δεν ειναι αλλο τι ..απο κοζες νοστρες ...ντοπιες ....που μαλωνουν για ξενους....αφεντικα.....κι ασφαλως κλεβουν τα αντερα τους ...και δινουν ψιχουλα στο ποπολο....οπαδους....τους χαζους....οπως στην Ελλαδα ...ισως και λιγο χειροτερα ελαφρα.Ξεπουλανε την χωρα οπως κι εδω με μυρια κολπα και ψευδη...
    Εμας ομως η Ελλαδα μας ενδιαφερει μονο.Διοτι εδω τα πουλανε ολα ....πριν βρουμε καν πετρελαιο !!!! Μιλαμε για μεγαλη μαφια.....Μπορει και μεγαλυτερη απ τον Μαδουρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.