7/5/19

Δεν αρκούν τώρα οι δηλώσεις, επείγει πρακτική αντίδραση από την Ε.Ε. και όχι μόνο...

Αν δεν καταφέρουμε ούτε αυτή τη φορά να ενεργοποιήσουμε τους ισχυρούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να τερματιστούν οι παράνομοι τουρκικοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ας σηκώσουν τα χέρια οι ηγέτες μας και να μας καλέσουν να παραδοθούμε. Τουλάχιστον, να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Διότι, αυτή τη φορά, δεν έχουμε περιθώρια να αρκεστούμε στη φραστική υποστήριξη και να πανηγυρίζουμε με τις διάφορες δηλώσεις που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες. Όταν, ας πούμε, η Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ και να απέχει από οποιαδήποτε παράνομη δράση», σημαίνει πολλά σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά δεν σημαίνει τίποτα σε πρακτικό επίπεδο. Διότι ήδη είμαστε πολύ μακριά από τη διπλωματία. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται νέα τουρκική εισβολή, παραβιάζεται η κρατική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν αρκεί να καλείται η Τουρκία να απέχει από παράνομη δράση. Βρίσκεται σε παράνομη δράση από καιρό. Βρίσκεται σε παράνομη δράση την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητεί μαζί της αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, την ώρα που εγκρίνει προενταξιακά κονδύλια δισεκατομμυρίων, την ώρα που η ενταξιακή της σχέση κλονίστηκε από άλλα γεγονότα, αλλά όχι από τις παρανομίες της στην Κύπρο.
Επομένως, η αντίδραση της Κυβέρνησης αυτή τη φορά πρέπει να είναι απόλυτη σε ό,τι αφορά την απαίτηση για επιβολή κυρώσεων. Πρακτικών μέτρων. Όπως έκανε η ΕΕ με τη Ρωσία, που είναι μια τρίτη χώρα και όχι χώρα υπό ένταξη. Οι σχέσεις, που περηφανεύονται, ο Πρόεδρος, ο υπουργός Εξωτερικών, το κυβερνών κόμμα ότι ανέπτυξαν στην Ευρώπη, τώρα πρέπει να αποδώσουν καρπούς. Όπως και όσα μας λένε τόσο καιρό για την αναβάθμιση των σχέσεων με την Αμερική, αλλά και με πολλές χώρες, που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα, διότι, αν δεν αποτραπεί η παρανομία, θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Η Τουρκία θα κάνει γεώτρηση σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, που δεν είναι αδειοδοτημένη.
Αλλά, αν δεν αποτραπεί αυτό, το επόμενο βήμα θα είναι γεώτρηση σε αδειοδοτημένο τεμάχιο, στο τεμάχιο 6, για παράδειγμα. Με στόχο, να δημιουργήσει προβλήματα ώστε να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα και να αναγκάσει την Κυπριακή Δημοκρατία να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη διαχείριση των κοιτασμάτων. Είναι ζωτικής σημασίας, δηλαδή, να τερματιστεί τώρα η παρανομία, να αντιληφθεί ότι θα έχει σημαντικό κόστος για να μην προχωρήσει. Και μόνο μέσω της Ευρώπης μπορεί να το αντιληφθεί. Γι’ αυτό πρέπει η αντίδραση να είναι καθολική και αποφασιστική. Και όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη. Να τεθεί ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, όχι απλώς μια καταγγελία, αλλά σαφής προειδοποίηση ότι ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να πάει σε διαπραγμάτευση υπό αυτές τις συνθήκες. Τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πολύ πιθανό να στηρίξουν τη θέση μας. Αν ζητήσουμε, φυσικά, στήριξη. Ρωσία, Γαλλία, Κίνα. Ούτως ή άλλως, όμως, δεν μπορούμε με τέτοιες συνθήκες να αφήνουμε τα πράματα να τα χειρίζεται μία απεσταλμένη του Γκουτέρες, η κ. Λουτ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι που πρέπει να ενεργοποιηθεί.

Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο που φτάσαμε ώς εδώ κι ας μας λένε ότι ήταν αναμενόμενο. Εδώ και χρόνια η Τουρκία προχωρεί σε παραβιάσεις και προκλήσεις, σχεδιάζοντας την κορύφωσή τους με γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Ποια ήταν η αντίδρασή μας; Η ανάπτυξη των τριμερών συνεργασιών, η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η ενίσχυση της θέσης μας στην ΕΕ. Θετικά όλα αυτά. Κι αν δεν υπήρχαν μπορεί να έκανε χειρότερα η Τουρκία. Αλλά τώρα αυτά πρέπει να αποδώσουν καρπούς στην πράξη. Διότι, αν προχωρήσει τώρα σε γεώτρηση και δεν υπάρξουν κυρώσεις, το χάσαμε το παιγνίδι.

Υ.Γ.: Εκτός τόπου και χρόνου οι ανοησίες πως δεν θα γίνονταν αυτά αν υπήρχαν διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα να δημιουργεί τετελεσμένα με τις παρανομίες της, ακόμα και όταν ήταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες, ακόμα και όταν οι αφελείς έβλεπαν λύση οσονούπω… 
aristosm@phileleftheros.com
Φιλελεύθερος

4 σχόλια:

  1. Μάλλον ο Έλληνας θα πρέπει να καταλάβει πως κανείς δεν πρόκειται να μεριμνήσει για εμάς χωρίς εμάς, και ότι αν δεν πάρουμε την χώρα στα χέρια μας, σε λίγο το ερώτημα δεν θα είναι αν θα παραδοθούμε,αλλά σε ποιόν είναι καλύτερα να παραδοθούμε(αν και στην μία πλευρά έχουμε ήδη παραδοθεί). Οι τελευταίες μέρες της Κωνσταντινούπολης με ενωτικούς και ανθενωτικούς,είναι το πλησιέστερο παράδειγμα για τις ημέρες που ζούμε. Και η κάθε μορφής παράδοση,στην μία η την άλλη πλευρά είναι το ίδιο απεχθής για κάποιον που θέλει να λέγεται Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειάζονται στρατιωτικά μέτρα. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να τους αφήσουμε να αρχίσουν την γεώτρηση. ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ Η ΠΙΕΣΗ ΟΗΕ ΚΑΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ. Όσοι άλλοι τοπικοί παίκτες θέλουν να βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία δεκτοί στην στρατιωτική επιχείρηση. Αν δεν θέλουν ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ. Ολα τα άλλα που συζητάμε είναι για να κλαιγόμαστε. ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΟ ΑΝ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ.

    Πρακτικά πράγματα:

    1) Να στείλουμε στην Κύπρο ΑΜΕΣΑ με C130 ή με εμπορικό πλοίο, μια ποσότητα ΑΤ εκτοξευτών ΚΟRΝΕΤ και μια ποσότητα βλημάτων.

    2) Να δώσουμε στην Κύπρο ΑΜΕΣΑ 15 εκτοξευτές RM 70 με επείγον φορτίο Ελληνικού εμπορικού πλοίου συνοδεία Ελληνικού υποβρυχίου.

    3) Να χρησιμοποιηθεί ΑΜΕΣΑ το 75% του πρωτογενούς πλεονάσματος για στρατιωτικές ανάγκες.

    4) Να επιβληθεί ειδικός φόρος υπέρ ενόπλων δυνάμεων 2% σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες και προϊόντα τους. Επίσης ειδικός φόρος 0,7% στα είδη καπνού και 2% σε όλα τα αλκοολούχα ποτά.

    5) Να γίνει άμεσα προμήθεια νέας γενιάς τορπιλών. Οι Αμερικανοί έχουν αποθέματα τορπιλων. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσει το πρόγραμμα πολύ πιο γρήγορα. Έχει καταντήσει κωμωδία αυτό το πρόγραμμα ειδικά.

    6) Να αυξηθεί η θητεία στους 12 μήνες και ο μισθός του φαντάρου τουλάχιστον στα 120 ευρώ/μήνα. Μέσω χρημάτων πλεονάσματος αυτό(κι όχι μόνο) μπορεί να χρηματοδοτηθεί ΑΝΕΤΑ.

    7) Να δοθεί 75% ΜΕΊΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ενός έτους στις οικογένειες που το παιδί τους υπηρετεί φαντάρος.

    8) Να γίνει άμεσα αύξηση αποθεμάτων καυσίμων ενόπλων δυνάμεων. Αυτό είναι πανεύκολο και ο μόνος τομέας που δεν θα έχουμε πρόβλημα ακόμα και σε περίπτωση πολέμου. Ο εμπορικός μας στόλος και οι διασυνδέσεις μας εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει από καύσιμα για τις Ενοπλες Δυνάμεις, που ανησυχούν κάποιοι φίλοι και με ρωτούσαν σε άλλη ανάρτηση.

    9) Αν οι Τούρκοι προχωρήσουν και πάνε και ξεκινήσουν την γεώτρηση στην ΑΟΖ να γίνει επιστράτευση στον Έβρο και τα νησιά και να ετοιμαστεί η στρατολογία για Γενική Επιστράτευση.Το ίδιο και στην Κύπρο. Να αποστείλουμε 2 υποβρύχια με πλήρη φόρτο τορπιλών να βυθίσουν πρώτα τα συνοδευτικά που έχουν ανθυποβρυχιακές δυνατότητες και μετά το γεωτρύπανο.

    Ή ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΙΣΡΑΗΛ Ή ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΛΑΙΓΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η ΕΕ δεν προκειται να κανει τιποτε αλλο περα απο φραστικες απειλες. Οπως στη φωτογραφια η Μερκελ ειναι ολο αγαπες και φιλια με τον Αναστασιαδη και απο την αλλη τριβουν τα χερια τους για την ευκαιρια να πουλησουν κανα οπλο στην Τουρκια.
    Η Τουρκια θα κανει πισω μονο αν σκασουν μυτη κανα δυο Γαλλικες φρεγατρες η κανα δυο Αμερικανικα αεροπλανοφορα.
    Μα τι αλλο περιμενουμε να δουμε στην Ελλαδα για να συνηδειτοποιησουμε τι πρεπει να κανουμε σαν χωρα για να μας υπολογιζει η Τουρκια. Οταν προσαρτησουν τα κατεχομενα η καταλαβουν και την αλλη μιση Κυπρο θα ειναι αργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ σωστα επισημενεται η ελειψη φρεγατων Α/Α,τορπιλων??? κλπ, μονο τα κλεμενα Τσοχατζοπουλου,Παπαντωνιου και λοιπων πατριωτων ηταν αρκετα οι οποιοι αφου τα ενθυλακωσαν εκλεισαν τα Ναυπηγεια και οχι μονο.
    Εκεινος ο λαλιστατος καλιτεχνης της Στρατιωτικης ΕΕ που τον πληρωνε ο Ελληνικος λαος μαζι με το τσουρμο των σερβιτορων επι 3ετιας τι πετυχε γι"αυτην την ερμη τη Πατριδα; ουτε μια συνδρομη απο τους Ευρο??πεους με καποια φρεγατουλα σε περιοδο κρισεως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.