23/7/11

ΙΡΑΝ – ΙΡΑΚ – ΣΥΡΙΑ Σκηνικό γενικότερης αναταραχής

Δυνάμεις του σώματος των «φρουρών της ισλαμικής επανάστασης» του Ιράν εισέβαλαν το περασμένο Σάββατο στο έδαφος του Ιράκ και ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες με ένοπλες δυνάμεις του κόμματος «Ελεύθερη ζωή του Κουρδιστάν» (Pjak), που επιδιώκει την απόσχιση τμήματος του Ιράν, όπου ζούνε Κούρδοι. Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό «MIGnews».
Φαίνεται, ωστόσο, από άλλες πηγές, ότι υπήρξε εμπλοκή κι άλλων κουρδικών δυνάμεων στη μάχη. Αν και τη στιγμή της ένοπλης σύγκρουσης τόσο ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αλ Μαλίκι, όσο κι ο πρωθυπουργός της κουρδικής αυτονομίας στο Ιράκ, Μπαχράμ Σαλίχ, βρίσκονταν στο Πεκίνο, σε επίσημη επίσκεψη, ωστόσο, όπως μετέδωσε το κουρδικό πόρταλ «Rudaw», η ηγεσία της κουρδικής αυτονομίας του Ιράκ μπόρεσε να παρατάξει ένα σώμα 12 χιλιάδων ενόπλων στις δυνάμεις του Ιράν.

Σύμφωνα με τις ίδιες κουρδικές πηγές, το Ιράν, εκτός των πεζικών δυνάμεων, χρησιμοποίησε και βαρύ πυροβολικό, καθώς κι ελικόπτερα, αλλά είχε βαριές απώλειες, 150 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Από την πλευρά των ιρανικών αρχών, όπως μεταδίδουν το ιρανικά ΜΜΕ, επιβεβαιώνεται η είδηση της σύγκρουσης, ωστόσο γίνεται λόγος για επιχειρήσεις των «φρουρών της ισλαμικής επανάστασης» στα βορειοδυτικά της χώρας, ενάντια στις δυνάμεις του Pjak, σημειώνοντας πως οι Κούρδοι αποσχιστές είχαν μεγάλες απώλειες, ενώ οι ιρανικές δυνάμεις ένα νεκρό.

Σύμφωνα με το ρωσικό «REGNUM» κουρδικές πηγές εκτιμούν πως οι πραγματικές επιδιώξεις του Ιράν δεν είναι απλώς οι δυνάμεις του Pjak, αλλά η ενίσχυση των ιρανικών θέσεων κοντά στη Συρία, ώστε σε περίπτωση που αυτή δεχθεί επίθεση από την Τουρκία, να μπορέσει το Ιράν να απαντήσει όχι μόνον από τα σύνορά του με την Τουρκία, αλλά και μέσα από τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ.

Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες εξελίξεις έρχονται την ώρα που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως στο άμεσο διάστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο ιρανικός πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ (σύμφωνα με εκτιμήσεις στις αρχές Αυγούστου, παρά την αντίθεση του Ισραήλ), ενώ οι αρχές ασφαλείας του Ιράν ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση «Φόρντο», κοντά στην ιερή πόλη Κουόμ στο κεντρικό Ιράν, όπου προσπαθούσε να συλλέξει πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
http://www2.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.