11/7/11

Σενάριο χρεοκοπίας πλανάται στις ΗΠΑ!

Στεφανία Παλυμετάκη
 Άκαρπες αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά χθες οι συνομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα με Ρεπουμπλικάνους βουλευτές για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 4 τρισ. δολάρια σε ορίζοντα 10ετίας και την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την άμεση ανάγκη μιας συμβιβαστικής λύσης, αφού οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφική.

Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι «εάν ξεδιπλώσουμε το σενάριο της αμερικανικής χρεοκοπίας, τότε ναι, έχουμε κατά σειρά αυξήσεις των επιτοκίων, συντριπτικά πλήγματα στα διεθνή χρηματιστήρια, πραγματικά θλιβερές επιπτώσεις όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία συνολικά».

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να συνάψουν συμφωνία μέχρι τις 22 Ιουλίου ώστε να υπάρξει χρόνος για τη σύνταξη του νόμου που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού πάνω από τα 14,3 τρισ. δολάρια.Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, τότε στις 2 Αυγούστου η Ουάσινγκτον θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Στις βασικές τους διαφωνίες είναι ότι οι μεν αρνούνται να μειώσουν τις δαπάνες για κοινωφελείς σκοπούς, ενώ προωθούν καταργήσεις φοροαπαλλαγών υπέρ των πλουσιότερων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να συμφωνήσουν να αυξηθεί το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, εφόσον η κυβέρνηση του Ομπάμα δεν μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.

Σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση ενώ στις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

«Αυτήν την εβδομάδα και σίγουρα μέχρι το τέλος της επόμενης θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Το υπουργείο Οικονομικών έχει τονίσει πως η αύξηση του ορίου δανεισμού θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 2 Αυγούστου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ ξεκαθαρίζοντας ότι «η αποτυχία δεν είναι επιλογή».
http://www.citypress.gr

3 σχόλια:

  1. Χρεωκοπια των ΗΠΑ ,σημαινει οικονομικος αστραπιαιος πολεμος στην Κινα...
    Δηλαδη μαζευουν οι ΗΠΑ με τα ομολογα τους τα δολαρακια της απο την Κινα και εν συνεχεια κοπαναει και μια σταση πληρωμων και της αφαιρει μονιμα περιπου 14 τρισ.δολ. με την μια...
    Ειναι παμπονηροι αυτοι οι.. καπιταληστες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΓΚΟΓΚΟ!

    ΓΙΑΥΤΟ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ.

    ΜΠΟΥΡΛΟΤΟΟΟΟ!!!!!, ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Η ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ.

    ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ,...ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ!!!

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελα βρε Γιώργο, χάθηκες.
    Ηταν και μέρες με τρεχάματα βλέπεις. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.