2/2/12

«Alles Klar, Frau Kommissar»

Η υποτιθέμενη «γερμανική νίκη» κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου 25 κυβερνήσεις υπέγραψαν ένα καθεστώς δραστικής λιτότητας που ονομάστηκε «φορολογικό συμπαγές πακέτο», σύντομα θα αποδειχθεί μια Πύρρειος νίκη: Οι περισσότεροι από την υπόλοιπη Ευρώπη συσπειρώθηκαν εναντίον της «Frau Kommissar Μέρκελ», και την αγκαλιά που πήρε η γερμανίδα καγκελάριος από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες, δείχνει το βρετανικό ενδιαφέρον για αυτήν την παραφροσύνη γερμανικής κατασκευής. Ο Κάμερον, σημειωτέον, αρνήθηκε να υπογράφει αυτό το σύμφωνο.
Η σύνοδος κορυφής της Δευτέρας έδωσε το πράσινο φως για ένα νέο σύμφωνο λιτότητας, το οποίο δεν είναι παρά μόνο να εφαρμόσει ένα «φρένο χρέους» (συνολικό υπόλοιπο του προϋπολογισμού) στις 25 χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις υπέγραψαν το σύμφωνο, αλλά και ένα άκαμπτο εποπτικό φορολογικό καθεστώς με συνοπτική διαδικασίας επιβολής ενός  πραγματικού Ανθύπατου της ΕΕ σε μια «προβληματική χώρα».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» θα έχει το δικαίωμα να σημάνει το πρώτο συναγερμό για τους «παραβάτες» της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έτσι ώστε κάποιος, ως ακόμη αδιευκρίνιστη αρχή (είτε η κυβέρνηση που έχει το εξάμηνο της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ, μια ομάδα επιλεγμένων κυβερνήσεων, ή κάποιο άλλο νέο σώμα) θα μπορεί να φέρει τον παραβάτη ενώπιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να αποφανθεί υπέρ των προστίμων και των κυρώσεων. Κάθε νέο σχέδιο διάσωσης θα εξαρτηθεί αυστηρά από την απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία μιας δικαιούχου χώρας (οι τράπεζες δηλαδή, αυτό ήταν). Επιπλέον, οι υπογράφοντες επιθυμούν να τεθεί σε ισχύ τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) από την 1η Ιουλίου. Η πιστωτική ικανότητα του  πρέπει ακόμα να καθοριστεί από τη μεγάλη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο, αλλά είναι σίγουρο ότι θα είναι πάνω από 500 δις. ευρώ.
Αλλά κάτω από το σαρκαστικό τίτλο, «Alles Klar, Frau Kommissar», το εβδομαδιαίο περιοδικό της Γερμανίας Der Spiegel υπαινίσσεται ήδη ότι το δημοσιονομικό συμπαγές πακέτο θα δημιουργήσει τεράστια οδοφράγματα  -λόγω της αλαζονικής συμπεριφοράς της Μέρκελ. Η επικύρωση του συμφώνου, το οποίο απαιτείται, επειδή η συμφωνία αλλάζει ορισμένες πτυχές των υφιστάμενων συνθηκών έτσι ώστε περισσότερη φορολογική κυριαρχία μπορεί να μεταφερθεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, θα συναντήσει έντονη αντίθεση σε αρκετές από τις συμβαλλόμενες χώρες. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο προεδρικός υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στο «φρένο χρέους» του συμφώνου, και αν εκλεγεί πρόεδρος, δεν θα το ψηφίσει η Γαλλία. Ακόμα κι αν ο Σαρκοζί επανεκλεγεί, θα εξαρτηθεί από τις ψήφους των Σοσιαλιστών (πλειοψηφία στη γερουσία) για να επικυρώσει το σύμφωνο. Η Ιρλανδία θα διεξάγει δημοψήφισμα και δεν θα ακολουθήσει μόνο την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Και η αντιδημοτικότητα που δημιουργήθηκε από έμμονη της Μέρκελ υπέρ της λιτότητας σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, θα κάνει την επικύρωση του εν λόγω «συμφώνου», το οποίο θεωρείται ευρέως ως «γερμανική υπαγόρευση», δύσκολη στην Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες. 



Η ελληνική καθημερινή εφημερίδα Τα Νέα δημοσίευσε ένα σκίτσο που δείχνει την Μέρκελ σαν μαριονέτα, με τον τίτλο: «Nein! Nein! Nein!».

3 σχόλια:

  1. Το παρακατω δειχνει οτι δεν θα το κτυπησουν το Ιραν αλλα παιζουν το παιχνιδι του οσο πιο βαθεια τοσο πιο καλα αλλα και με προφυλα(κτικο)ξη.Αν ηθελαν να το κτυπησουν δεν θα χωνονταν στην αγκαλια του αλλα θα απομακρυνονταν σε αποσταση ασφαλειας και θα κτυπουσαν αιφνιδια,κοινη λογικη.

    >ΕΚΤΑΚΤΟ: Μεγάλη αρμάδα πέρασε τα στενά του Χορμούζ – Συναγερμός στο Ιράν (φωτό)
    http://nationalpride.wordpress.com/2012/02/02/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7-%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%bd%ce%ac/#more-107429<

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα στερήθηκε τεχνητά της δυνατότητας να εξυγιάνει την οικονομία της, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας στο οικονομικό Φόρουμ “Ρωσία 2012″.
    «Της στέρησαν τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, άρα της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διέθετε δικό της νομισματικό κέντρο» είπε ο κ. Πούτιν, επισημαίνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο απέμεινε μόνο ένας διαθέσιμος τρόπος, «η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτή τη βάση, γιατί για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας χωρίς επενδύσεις είναι αδύνατο. Αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτήν την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο».
    Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες και ότι «στην Ελλάδα, συγκεκριμένη βοήθεια από το εξωτερικό προς το παρόν δεν προσφέρουν».
    «Το θέμα δεν είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν ή δεν ξέρουν να δουλεύουν», συμπλήρωσε ο Β. Πούτιν, εκτιμώντας ότι «εκεί δεν έχουν δημιουργηθεί δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας για αποτελεσματική αξιοποίηση της εργατικής δύναμης με υψηλή ειδίκευση, ή τουλάχιστον σε επαρκή αριθμό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Ρωσία. Και από εκεί προέρχονται τα προβλήματα».
    http://nationalpride.wordpress.com/2012/02/02/%CE%B2%CE%BB-%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BD-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AC/#more-107517

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον έτσι για το Ιράν.
    Τα περί Πούτιν, είναι άλλη παράγραφος. Οχι βέβαια ότι δεν λέει αλήθειες, αλλά...θα δούμε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.