28/6/12

Κινήσεις με το ένα βλέμμα στην Κύπρο και το άλλο στη Συρία Νέα τουρκική άσκηση, η δεύτερη σε 10 ημέρες, κοντά στην Κύπρο

Η Τουρκία δέσμευσε από την Τρίτη, τις περιοχές ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας, βόρεια και ανατολικά της Κύπρου (φωτ. αρχείου).
Η Τουρκία δέσμευσε από την Τρίτη, τις περιοχές ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας, βόρεια και ανατολικά της Κύπρου (φωτ. αρχείου).
Λευκωσία: Νέα τουρκική άσκηση, Έρευνας και Διάσωσης κοντά στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Τουρκία δέσμευσε τις περιοχές ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας, βόρεια και ανατολικά της Κύπρου και είναι προφανές πως θέλουν να στείλουν μηνύματα προς δυο κατευθύνσεις. Τόσο προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενόψει και της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αρχίζει την Κυριακή όσο και προς τη Συρία, με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο με την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους.

Η άσκηση, σύμφωνα με την τουρκική διακοίνωση (A2262/12), άρχισε προχθές Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα και εμπλέκονται σε αυτή τόσο στρατιωτικά αεροσκάφη όσο και πλοία. Παράλληλα, υπάρχει και προειδοποίηση προς αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας ενόψει της χρήσης του FIR Λευκωσίας.

Είναι προφανές ότι αυτή την περίοδο θα πυκνώσουν οι στρατιωτικές ασκήσεις από πλευράς των Τούρκων, καθώς σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους στοχεύουν στα εξής:

● Πρώτο, να συντηρήσουν ένα κλίμα έντασης και αναταραχής στην περιοχή. Αυτό, όπως αναφέρουν, θα εδραιώσει την εντύπωση ότι η Κύπρος αποτελεί πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

● Δεύτερο, θα αμφισβητεί εμπράκτως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόσο από θαλάσσης όσο και από αέρος, οι Τούρκοι θα «οργώνουν» την κυπριακή ΑΟΖ.

● Τρίτο, να επηρεασθούν εταιρείες που ενδιαφέρονται για να εμπλακούν στις έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Βεβαίως, παράλληλα με αυτό τον σχεδιασμό, που αφορά τις στρατηγικές επιδιώξεις τους στην Κύπρο, στην ατζέντα τους είναι και το συριακό, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει έρευνες, με δυο πλοία προ δεκαημέρου σε περιοχές βορείως της Κύπρου ενώ στοχεύει στην επέκτασή τους και δυτικά της Κύπρου. Μια περιοχή, την οποία θεωρούν αμφισβητούμενη και τη διεκδικούν ώστε η τουρκική ΑΟΖ να αγγίξει αυτή της Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει ανακοινώσει πως θα αγοράσει σύντομα ένα ερευνητικό πλοίο για τους σκοπούς αυτούς.
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.