27/6/12

Τζ. Σόρος: Σε μισητή ιμπεριαλιστική δύναμη εξελίσσεται η Γερμανία


Σε «μισητή ιμπεριαλιστική δύναμη» εξελίσσεται η Γερμανία, σύμφωνα με το μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», χαρακτηρίζει την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ «παγιδευμένη», καθώς, όπως εξηγεί, έχει συνειδητοποιήσει ότι με την πολιτική της δεν μπορεί να λειτουργήσει το ευρώ, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από τα επιχειρήματα που η ίδια επικαλέστηκε.
Ο κ. Σόρος συγκρίνει την κατάσταση της Γερμανίας με αυτήν των ΗΠΑ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν, όπως υποστηρίζει, με το σχέδιο Μάρσαλ και η Ευρώπη ωφελήθηκε αλλά και η Αμερική «επιβλήθηκε ως ευεργέτιδα δύναμη». Σήμερα, συνεχίζει, «η Γερμανία δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί κάτι τέτοιο και είναι τραγικό ιστορικό σφάλμα να μην αναγνωρίζει αυτές τις δυνατότητες». Ο επιτυχημένος επενδυτής σημειώνει ότι η κ. Μέρκελ έχει πλέον αντιληφθεί το λάθος, αλλά δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από την ίδια της τη ρητορική: «Αυτή η ρητορική, σύμφωνα με την οποία οι υπερχρεωμένες χώρες δεν έκαναν τα μαθήματά τους, καρφώθηκε στο μυαλό των Γερμανών και την υιοθέτησαν», τονίζει, ενώ, αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνει λόγο για τον «τελευταίο εναπομείναντα Ευρωπαίο», αλλά και για «τραγική φιγούρα που υποφέρει πραγματικά», καθώς «καταλαβαίνει τι θα πρέπει να γίνει, αλλά γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παραμερίσει τα προβλήματα».
 
Ο 81άχρονος κερδοσκόπος προειδοποιεί, πάντως, για τον κίνδυνο από τη διάλυση της Ευρωζώνης και υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο κόστος θα επωμιστεί η ίδια η Γερμανία, η οποία έχει χορηγήσει τα μεγαλύτερα δάνεια, τα οποία δεν θα εξοφληθούν. Τέλος, καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν τολμηρές αποφάσεις στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής και τάσσεται, μεταξύ άλλων, υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου εξαγοράς χρέους.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας σπατάλησε τη μια ευκαιρία, μετά την άλλη, στο πλαίσιο της στήριξης της ευρωζώνης, ενώ πλέον είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να δει το πρόγραμμα αυτό (την ευρωζώνη) να καταρρέει, υποστηρίζει, o Σόρος.

"Καμία χώρα δεν επωφελήθηκε περισσότερο από το ευρώ, όσο η Γερμανία, και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο. 'Αρα, ό,τι έχει συμβεί ως επίπτωση του ευρώ είναι σε μεγάλο ποσοστό...γερμανική ευθύνη", τόνισε στη συνέντευξη αυτήν ο Σόρος.

Επισήμανε, συγχρόνως, ότι η οικονομία στη 17μελή ευρωζώνη παλεύει σήμερα εναντίον της ύφεσης, πολλά δε από τα συναφή προβλήματα έχουν οδηγηθεί σε έξαρση λόγω ακριβώς των μέτρων λιτότητας, που παρήγγειλε για ασθενέστερες της γερμανικής οικονομίες η καγκελάριος Μέρκελ.

Τα ζητούμενα για την Γερμανίδα καγκελάριο στηρίζονται στην πίστη ότι αυτές οι οικονομίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν, όπως ακριβώς έγινε μετά την επανένωση στη Γερμανία, με δεδομένο ότι ενδιαφέρονταν σαφώς αυτές οι οικονομίες για την ένταξή τους στην ευρωζώνη, επισήμανε επίσης.

Τα τωρινά γεγονότα αποδεικνύουν ότι η λιτότητα δεν αποτελεί μονόδρομο, μάλιστα η Μέρκελ δεν έχει αντιδράσει επαρκώς γρήγορα για να πει στους συμπατριώτες της ότι, ενίοτε, "αυτός ο χειρισμός της κρίσης χρέους υπήρξε εσφαλμένος", συμπλήρωσε.

"Είναι πολύ κοντόφθαλμη η γερμανική θέση. Τώρα, τα σημάδια κρίσης στη Γερμανία δεν είναι ορατά. 'Αν, όμως, δεν επιλυθεί ταχέως η κρίση του ευρώ, πολύ σύντομα η Γερμανία θα αρχίσει να νοιώθει αυτή την συνολική κάμψη για την οικονομική δραστηριότητα", προέβλεψε ο ίδιος.

"'Ενα από τα καίρια προβλήματα, στην περίπτωση που η κρίση αφεθεί να εξελιχθεί στην κατεύθυνση που φαίνεται να παίρνει, είναι ότι τα κράτη οφειλέτες θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα, για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, την ώρα που απολαμβάνει η Γερμανία χαμηλά επιτόκια, αρνούμενη όμως να καταβάλει χρηματικά ποσά για τους γείτονες με δυσκολίες", προέβλεψε ακόμα.

Παρατηρεί, τέλος, ότι η Γερμανία δεν θα εισπράξει τα δάνεια που δίνει τώρα, αν τα κράτη οφειλέτες δεν ανακάμψουν ή, εάν καταρρεύσει η ευρωζώνη.
"Δεν τίθεται θέμα, διάλυση της ευρωζώνης θα είναι πολύ καταστροφική, δαπανηρή, τόσο από χρηματοπιστωτική, όσο και από οικονομική σκοπιά. Τη μεγαλύτερη απώλεια τονίζω ότι θα την έχει η Γερμανία. Οι Γερμανοί, που έως τώρα δεν έχουν υποστεί απώλειες, πραγματικά πρέπει να έχουν αυτό κατά νουν", συνόψισε ο Τζορτζ Σόρος.

4 σχόλια:

  1. Μετά ότι έκανε στην Αγγλία ποιός τον πιστεύει. Πάντως ο επιτυχημένος καιροσκόπος βλέπει ανταγωνιστικά ένα επισης επιτυχημένο κράτος καιροσκόπο, μόνον που έχει συλέξει χρεόγραφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάζοντας ένα κείμενο, δεν με απασχολεί ποιος το έγραψε, ούτε ποιος είναι αυτός που λέει κάτι. Με απασχολεί μόνο αυτό το "κάτι" κι εδώ βρίσκω ότι ο Σόρος έχει δίκιο.

    Αν διαλυθεί η ευρωζώνη, ή, ακόμη χειρότερο, η ΕΕ, αυτή που θα βγει πιο χαμένη από όλους θα είναι η Γερμανία. Είναι σαν τον αφιονισμένο μαγαζάτορα, που πουλά συνέχεια επί πιστώσει, χωρίς να έχει διασφαλίσει ότι θα πληρωθεί. Δεν ξέρω αν και τι θα πάρει από την Ελλάδα, όμως η Ελλάδα είναι ένας χρεώστης. Από τους άλλους πώς θα εισπράξει τα χρέη της;

    Θυμάμαι αυτά τα ίδια λόγια, που τα έλεγε πριν δύο περίπου πριν δύο χρόνια στην "ΚΡΗΤΗ TV" ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι΄εγώ συμφωνώ σ΄αυτό. Οι παρατηρήσεις του είναι λογικές ως προς αυτό το θέμα.
    Οι καιροσκόποι άλλωστε, έχουν δυνατά ανακλαστικά και γι΄αυτό αξίζει κάπου-κάπου να τους ακούει κανείς.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο/Η Nativist είπε...
    "τα ίδια λόγια, που τα έλεγε πριν δύο περίπου χρόνια στην 'ΚΡΗΤΗ TV' ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης"

    οπότε - μετά - μπήκαν τα γνωστά λαμόγια (της παραπληροφόρησης και της πλέριας παρλαπίπας, paperlapapp) στην Wikipedia κι έγραψαν ότι ο Georgios ("Jorgo") Chatzimarkakis is a German politician of Turkish-Cretan descent.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.