29/6/12

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα Στον Baris Ince, αρχισυντάκτη της Τουρκικής αριστερής καθημερινής εφημερίδας Bir Gun

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «ακραία πολεμική» στον Χριστόφια

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τη… διαστρέβλωση, όπως αναφέρει, αποσπάσματος σχετικού με τους χειρισμούς της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική αριστερή εφημερίδα Bir Gun ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, «από την κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή"», εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η προσπάθεια διαστρέβλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ακραίας πολεμικής, που ασκείται στην Κύπρο κατά της Κυβέρνησης Χριστόφια».
Μάλλον… ακραία εμφανίζεται η σπουδή του ίδιου του «ΣΥΝ», να στοχοποιήσει και να κηλιδώσει, άκριτα και ανεύθυνα, ΜΜΕ, αποδίδοντάς τους αλλότρια κίνητρα και επιφορτίζοντάς τα με ρόλους, τα οποία θέση έχουν μόνο στο δύσθυμο σκηνικό χειραγώγησης του Τύπου που επιχειρούν κάποιοι να στήσουν, αρκετό καιρό τώρα, εδώ στην Κύπρο.
Στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, παραθέσαμε αυτούσια τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην Bir Gun, όπως παρατίθεται (και το επισημάναμε στο κείμενο) στο ιστολόγιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ Πρεβέζης, χωρίς να αφαιρέσουμε ή να αλλοιώσουμε ούτε ένα ιώτα.
Το επίμαχο σημείο της συνέντευξης που αφορούσε στον Πρόεδρο Χριστόφια, ειπωθέν στο πλαίσιο απαντητικής τοποθέτησης που αφορούσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν το εξής:
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων πέραν της ειρήνης και του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων αυτών στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού στις εθνικές κυριαρχίες. Το σημαντικότερο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεών μας είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Όμως η κυβέρνηση Χριστόφια δεν καταβάλλει προσπάθεια για μια λύση που θα αυξήσει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων που θα παραχθεί "για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους"».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου προβαίνει στην καταγγελία για… στρέβλωση των δηλώσεων του κ. Τσίπρα, παραθέτει «αυτούσια» την επίμαχη απάντηση, ως εξής: «Μεγάλο βήμα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ήταν και η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση Χριστόφια στην Κύπρο δεν βρήκε την αναγκαία ανταπόκριση στην προσπάθειά της για "λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους" μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο».
Προφανής η διαφορά. Όμως, σε ποια… εσκεμμένη στρέβλωση προέβη η «Σ»;
Συνιστά στρέβλωση η… αναδημοσίευση απευθείας από το ιστολόγιο της Νομαρχιακής του ΣΥΝ Πρεβέζης της αναρτημένης συνέντευξης; Αν, πράγματι, υπήρξε οιαδήποτε στρέβλωση, αυτή διεπράχθη όχι από τη «Σ», αλλά στη διαδικασία μετάφρασης ή αναπαραγωγής της συνέντευξης στο επίσημο ιστολόγιο ενός θεσμικού οργάνου του ΣΥΝ. Που υποτίθεται και έγκυρο και ακριβές είναι, τοσούτω μάλλον όταν φιλοξενεί θέσεις και δηλώσεις του ίδιου του επικεφαλής του κόμματος. Εκτός κι αν κάποιοι προσπαθούν να υποβάλουν, ότι και το συγκεκριμένο ιστολόγιο είναι στρατευμένο στην… ακραία πολιτική εναντίον του Δ. Χριστόφια και της πολιτικής του. 
 http://www.sigmalive.com

Το Κείμενο της επίμαχης Συνέντευξης

1.  Ερ: Ποιες είναι οι αιτιες που ανεδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ δευτερη πολιτικη δυναμη στην Ελλαδα από το 4,6% που ειχε το 2009;
      Η εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια οφείλεται σε πολλούς λόγους:
Ο πρώτος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και στα κινήματα.
Ο δεύτερος λόγος είναι η ενωτική του πρόταση, την οποία έκανε πράξη, προσελκύοντας αρχικά αντιμνημονιακές δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου. Απευθυνθήκαμε σταθερά και στις άλλες δυνάμεις της αριστεράς για τη δημιουργία ενός αριστερού προοδευτικού μετώπου και αν είχαμε βρει ανταπόκριση από τις ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ  άλλη θα ήταν σήμερα η πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων. Ο τρίτος λόγος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε δύναμη κοινής  δράσης και ενότητας της αριστεράς και στην Ευρώπη. Είπαμε εξαρχής ότι η κρίση δεν είναι μόνο Ελληνική, αλλά και Ευρωπαϊκή γι αυτό έπρεπε όλες μαζί οι αριστερές δυνάμεις να αγωνιστούμε για μια άλλη Ευρώπη.
Ο τέταρτος λόγος της κατακόρυφης εκλογικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ότι μετά τις εκλογές της 6ης Μάη 2012 παρουσιάσαμε ένα αριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα, με πρώτο στόχο να καταργήσουμε το μνημόνιο. Ένα πρόγραμμα τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, την οικονομική της ανασυγκρότηση και την άμεση ανακούφιση της κοινωνία από τα δεινά του μνημονίου.
Το πρόγραμμα αυτό συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση των δυνάμεων του κατεστημένου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που επιδόθηκαν σε μια εκστρατεία τρομοκράτησης του Ελληνικού λαού, επιστρατεύοντας τον  «μπαμπούλα» της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Δεν κάμφθηκε, όμως, ο Ελληνικός λαός και μας έδωσε μεγάλη δύναμη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
2.     Ερ: Νομιζω ότι το ΠΑΣΟΚ θα ηθελε κυβερνηση συνεργασιας με τον κ. Σαμαρα αλλα και με το ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η δικη σας θεση;                                            Από την Κυριακή το βράδυ, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών, εμείς είπαμε ότι θα αναλάβουμε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν κάναμε κυβέρνηση με τις μνημονιακές  δυνάμεις θα ήμασταν ανακόλουθοι με τις προεκλογικές μας διακηρύξεις. Μπορούμε να προσφέρουμε πολλά στον Ελληνικό λαό και στη χώρα από τη θέση μιας μαχητικής και υπεύθυνης αριστερής αντιπολίτευσης.
3.     Ερ: Στην Τουρκια η νικη σας μας εκανε πολύ αισιοδοξους για το μελλον. Εχετε καποιο μηνυμα για τους τουρκους συντροφους σας;   Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες που αναπτύσσονται στην Τουρκία. Με την αριστερά της χώρας σας έχουμε αναπτύξει στενές σχέσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης και συνεργασίας, εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε συναντηθεί σε κοινούς αγώνες σε διεθνές επίπεδο, στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και στα αντιπολεμικά κινήματα. Με το ODP συνεργαζόμαστε στενά και στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έχουμε αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη φιλία των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως η αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών.
4.     Ερ: Μετα τα αποτελεσματα πως βλεπετε τις Ελληνο-Τουρκικες σχεσεις; Η εισοδος του νεοναζιστικου κομματος στη βουλη θα εχει αρνητικη επιδραση;  Πιστεύουμε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει και μπορεί να μπουν σ΄ένα διαφορετικό δρόμο, μακριά από εντάσεις, casus belli και πολυδάπανους εξοπλισμούς. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ειρήνη και τον διάλογο για τη λύση των Ελληνοτουρκικών προβλημάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο  σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει και η «διπλωματία των πολιτών και των κινημάτων».
Μεγάλο βήμα για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ήταν και η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση Χριστόφια στην Κύπρο δεν βρήκε την αναγκαία ανταπόκριση στην προσπάθειά της για «λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους» μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι εντελώς απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν, που αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου. Η στάση αυτή δεν συμβάλει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.Πιστεύω ότι η είσοδος στη Βουλή της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής» δεν θα έχει αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο στην πολιτική μας ζωή. Επωφελήθηκε από τη βαθειά καπιταλιστική κρίση στη χώρα μας, αλλά ευνοήθηκε και από τη στάση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο μεταναστευτικό. Ξέρουμε και από την ιστορία ότι τα ρατσιστικά και νεοναζιστικά φαινόμενα τροφοδοτούνται όταν διαλύεται η κοινωνία, καλπάζει η ανεργία και εξαπλώνεται η φτώχεια. Συνεπώς η εφαρμογή του δικού μας προγράμματος θα αφαιρούσε το έδαφος στο οποίο αναπτύχθηκε η εκλογική επιρροή της «Χρυσής Αυγής».
5.     Ερ: Εισατε αισιοδοξος για το μελλον της Ελλαδας και της Ευρωπης;             Ο νεοφιλελευθερισμός, που σήμερα κυριαρχεί στην Ε.Ε., δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη. Συνεπώς για να ενωθεί πραγματικά η Ε.Ε. πρέπει να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός και αυτό θα γίνει με την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο δρόμος έχει ήδη ανοίξει για μια μεγάλη αλλαγή, με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.   Ο δικός μας αγώνας κατά του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα είναι αγώνας για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης.

1 σχόλιο:

  1. Μάλιστα. Ακόμα δεν ορκίστηκε η νέα Βουλή και οι γείτονες έσπευσαν να εντοπίσουν τους πιθανούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες, πριν καλά-καλά τους αντιληφθούμε εμείς..
    Από ετοιμότητα και ανακλαστικά πάντως, είναι να τη ζηλεύει κανείς την Τουρκία.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.