29/6/12

Τρίζει το τουρκικό «οικονομικό θαύμα» Η Άγκυρα ίσως δεν καταφέρει να διατηρήσει το ρυθμό ανάπτυξής της


Φωτογραφία
Εδώ και μία περίπου δεκαετία η Τουρκία γνωρίζει σημαντική οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οικονομολόγοι σε δημοσίευμα της γερμανικής Deutsche Welle, η χώρα πιθανώς να μην καταφέρει να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης με το τρέχον μοντέλο. Παρά τη ζοφερή οικονομική προοπτική της Ευρώπης, η οικονομία της Τουρκίας συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορούς ρυθμούς, καθιστώντας τη χώρα έναν ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις. Η οικονομική ανάπτυξη άγγιξε το 7,5%το 2011 και αυτό το χρόνο η τουρκική Κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά ακόμη 4%. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Τουρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται, ακόμη μία ένδειξη της ισχύος της 15ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και 7ης στην Ευρώπη. Το δημόσιο χρέος της Τουρκίας έχει μειωθεί στο μόλις 42% του ΑΕΠ, ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη μετά τη Σουηδία και τη Τσεχία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που πολλοί αναλυτές θεωρούν επιτυχημένες τις οικονομικές πολιτικές που έχει ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ωστόσο, όπως τονίζουν οικονομολόγοι, η οικονομία της Τουρκίας δεν είναι άτρωτη στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν τόσο από τη γρήγορη ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων όσο και από τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη. Καθώς η οικονομία της Τουρκίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη, η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη συνιστά πρόκληση για τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Το 46% των εξαγωγών της Τουρκίας πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάνω από το 75% του τουρισμού της χώρας προέρχεται από την Ευρώπη.

Η Τουρκία απολαμβάνει μία εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη που μετρά μία δεκαετία, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να διατηρηθεί. Όταν το ΑΚΡ ανέλαβε την εξουσία το 2002, το ΑΕΠ της χώρας ήταν 243 δισ. ευρώ. Το 2010 έφθασε τα 550 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν από τα 41 δισ. ευρώ το 2003 στα 85 δισ. ευρώ το 2010. Επιπλέον, οι αναταραχές στην τουρκική οικονομία, οι οποίες εξάντλησαν τη ρηχή πισίνα συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, θα έπρεπε να αποτελέσουν μια προειδοποίηση για τους κινδύνους που μπορεί να έχει ο μεγάλος βαθμός εξάρτησης σε ξένα κεφάλαια. Ο κίνδυνος πλέον είναι ότι μερικά ακόμα χρόνια ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και οι ροές κεφαλαίων που τα δημιουργούν, μπορούν να καταστήσουν την Τουρκία λιγότερο ανθεκτική όταν εμφανιστεί ο κίνδυνος. Ελάχιστες χώρες που «τρέχουν» μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών κατάφεραν να αποφύγουν τα μετέπειτα προβλήματα.

Αγοραστική δύναμη
ΩΣΤΟΣΟείναι το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών αυτό που προκαλεί ανησυχία στους οικονομολόγους σχετικά με την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Το 2011 έφθασε στο 10% του ΑΕΠ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτό είναι η ανισορροπία μεταξύ των εισαγωγών και των εξαγωγών της χώρας.

Τα πρώτα στοιχεία για το 2012 είναι όμως ενθαρρυντικά: το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μειώθηκε από τα 21,6 δισ. στα 16,2 δισ., ενώ η αξία των εξαγωγών της τους πρώτους τρεις μήνες του 2012 άγγιξε τα 37,2 δισ. από 33,2 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι. « Όταν συγκρίνουμε την Τουρκία με τις ευρωπαϊκές οικονομίες, πρέπει να κοιτάμε την αγοραστική δύναμη της κάθε χώρας», είπε ο οικονομολόγος Μουσταφά Σονμέζ. «Όσον αφορά στο μέσο εισόδημα των πολιτών, η Τουρκία είναι ακόμη πολύ πίσω από το μέσο όρο. Το μέσο εισόδημα ενός Τούρκου πολίτη είναι σχεδόν το μισό από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.