30/6/12

Οι Βρετανοί θεωρούν απαραίτητες τις βάσεις τους στην Κύπρο

Οι δύο βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, δηλαδή του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας, μαζί με άλλες δεκατρείς υπό βρετανική κυριαρχία περιοχές περιλαμβάνονται σε Λευκό Χάρτη του Λονδίνου που δόθηκε στη δημοσιότητα με στόχο να εκφράσει την αποφασιστικότητα της Βρετανίας να τις διατηρήσει υπό την κυριαρχία του.Σύμφωνα με τις συμφωνίες για την ανεξαρτησία της Κύπρου, οι Βρετανοί διατήρησαν δύο βάσεις στην Κύπρο, που αποτελούν κυρίαρχο έδαφος της Βρετανίας και οι κυπριακές Αρχές δεν έχουν καμία δικαιοδοσία επ' αυτών.
Στον Λευκό Χάρτη που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό κ. Ντ. Κάμερον και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ουϊλιαμ Χέϊγκ σημειώνεται ότι «θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η κυριαρχία μας στις περιοχές αυτές υπερασπίζεται», έναντι όλων των προκλήσεων, έτσι ώστε εκείνοι που ζουν στις περιοχές αυτές ως βρετανοί πολίτες να προφυλάσσουν τα δικαιώματά τους για αυτοδιάθεση. Οι βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας περιγράφονται ως κυρίαρχες στον Λευκό Χάρτη.

1 σχόλιο:

  1. Ομιλία του Γιώργου Λιλλήκα, πρώην ΥπΕξ και πρώην Υπ. Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, για το νομικό καθεστώς των βάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.