30/6/12

Η ελληνική καταγωγή των Ρωμιών της Συρίας που σήμερα σφαγιάζονται από τους μουσουλμάνους

Κοιτάξτε τα μάτια, κοιτάξτε τα πρόσωπα αυτών των Ρωμιών της Συρίας, αυτών των Ελληνοσύρων, αυτών των Ορθοδόξων Ελλήνων της Αντιοχείας.
Κοιτάξτε τους γιατί είναι σαν τα αρνιά στο μαντρί που πάνε για σφάξιμο. Κοιτάξετε αυτούς τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς που σκοτώνονται από τους μουσουλμάνους χωρίς να έχουν καμία βοήθεια από πουθενά. Ας τους κοιτάξουμε όλοι μας. Εμείς που γράφουμε για τους αγίους, εμείς που γεμίσαμε το διαδίκτυο με Ορθόδοξα ιστολόγια για να γράφουμε για σταρετς, για Φιλοκαλίες και Γεροντικά κι άλλα διάφορα Πατερικά βιβλία, για αδιάλειπτες προσευχές με κομποσκοίνια, και πέστε μου τί όφελος έχουν όλα αυτά όταν οι ομόθρησκοι μας στη Συρία κάθε μέρα σφαγιάζονται και μαρτυρούν για το Χριστό και εμείς τους αγνοούμε; Ας τους κοιτάξουν οι ιερείς και οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ελλάδος που εθελοτυφλούν και συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ας τους κοιτάξουμε όλοι μας και ας προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, ο καθένας όπως μπορεί, για να φέρουμε στην επιφάνεια αυτή τη σύγχρονη γενοκτονία που συμβαίνει καθημερινά μπροστά στα μάτια μας, αλλά που για διάφορους λόγους τα δικά μας μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο και στην Ελλάδα κρύβουν από το κόσμο. Ας απαιτήσουμε από από την Εκκλησία της Κύπρου και της Ελλάδος να σταματήσει τους στρουθοκαμηλισμούς και να συμπεριφερθεί όπως αρμόζει. Ας βάλουμε όλοι στη πράξη τα λόγια του Χριστού και όχι μόνο να τα γράφουμε ή να τα διαβάζουμε.

Ποιοι είναι λιπών αυτοί οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου που τόσοι λίγοι από εμάς γνωρίζουμε την ύπαρξη; Κατ' αρχήν σε αντίθεση με αυτούς τους κοντόφθαλμους που νομίζουν ότι Έλληνες είναι αυτοί που ζουν μόνο μέσα στα σύνορα του Ελλαδικού Κράτους, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο Ελληνισμός ανθούσε πολύ πιο πέρα από τα σύγχρονα σύνορα της Ελλάδας. Αυτοί οι Ρωμιοί που ανήκουν στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι κοινότητα με μακρά ελληνική κληρονομιά που χρονολογείται από την ίδρυση της Αντιοχείας το 323 π.Χ. από το Σέλευκο Νικάτορα και από τη περίοδο της κατάκτησης της Ασίας από το Μέγα Αλέξανδρο. Οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου είναι Έλληνες της Αντιόχειας και η πλειοψηφία από αυτούς κατάγονται από Έλληνες Μακεδόνες εποίκους και Έλληνες της βυζαντινής περιόδου.

Η Συρία αρχικά ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι σήμερα και ονομαζόταν Μεγάλη Συρία. Η Μεγάλη Συρία συμπεριλάμβανε, εκτός από το Λίβανο, και την επαρχία της Αλεξανδρέττας. Καθώς η επαρχία της Αλεξανδρέττας ήταν τότε μέρος της Συρίας, οι Έλληνες δεν υπόκειντο στην ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. 'Οταν η επαρχία της Αλεξανδρέττας προσαρτήθηκε από την Τουρκία το 1939, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Αντιοχείας μετανάστευσαν προς τη Συρία και το Λίβανο. Εκεί, βρήκαν άλλους Ρωμιούς της Εκκλησίας της Αντιοχείας που ζούσαν στην περιοχή από τα πανάρχαια χρόνια, που όμως είχαν χάσει την ελληνική γλώσσα και μιλούσαν πλέον μόνο αραβικά. Και αφού τ' αραβικά είναι σήμερα η κοινή γλώσσα της Λεβαντίνης η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων της Αντιοχείας έγιναν μια αραβόφωνη χριστιανική κοινότητα αν και μερικοί μιλούν ακόμη και Ελληνικά αλλά και Τουρκικά.
Τί γίνεται όμως με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και πώς επέδρασε πάνω στους Ρωμιούς της περιοχής κατά την πρόσφατη ιστορία; Κατ' αρχήν θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μέχρι το 1897 ο Πατριάρχης Αντιοχείας ήταν Έλληνας στην καταγωγή και ελληνόφωνος. Με τη μεσολάβηση όμως της Ρωσίας η οποία ήθελε να έχει μια μεγαλύτερη επίδραση στη Μέση Ανατολή, ο Έλληνας Πατριάρχης (που ήταν Κύπριος στην καταγωγή) αναγκάστηκε να παραιτηθεί και στη θέση του εκλέχτηκε αραβόφωνος Πατριάρχης. Την περίοδο εκείνη ήταν σε έξαρση και ο αραβικός εθνικισμός ο οποίος φυσικά ως ιδέα εισήχθη από την Ευρώπη. Όταν η Συρία έγινε ανεξάρτητη χώρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και κυρίως το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ που κυβερνάει τη χώρα από το 1963, έθεσαν τον εθνικισμό και τον παναραβισμό ως προτεραιότητα για τη ενότητα της χώρας.
Η παρουσία, όμως, των Ρωμιών και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στη Δαμασκό (το οποίο είχε μετοικήσει εδώ και αιώνες από την Αντιοχεία) αποτελούσε μια ανωμαλία μέσα στο δόγμα του παναραβισμού αφού οι μουσουλμάνοι που ταύτισαν τον αραβισμό με το Ισλαμ τους θεωρούσαν ως ξένο στοιχείο . Έτσι, το Κόμμα Μπάαθ που κυβερνάει τη Συρία προθυμοποιήθηκε να προστατέψει τους Ρωμιούς από τους μουσουλμάνους, με αντάλλαγμα να ασπασθούν τον παναραβισμό. Και ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός το στόχος; Η συνεργασία του Κόμματος Μπάαθ με τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας φυσικά! Έτσι, εδώ και δεκαετίες βλέπουμε το Πατριαρχείο Αντιοχείας να ασπάζεται τον παναραβισμό και να προωθεί την ιδέα στους Ρωμιούς ότι δεν είναι Έλληνες στην καταγωγή, αλλά Άραβες.

Η προπαγάνδα αυτή του Πατριαρχείου Αντιοχείας ήταν πολύπλευρη αφού ίδρυσε στο Λίβανο τη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ από όπου αποφοίτησαν ιερείς και ιεράρχες οι οποίοι προωθούσαν τον αραβισμό στους πιστούς στις ενορίες και στις επισκοπές τους. Μάλιστα πολλοί Ρωμιοί διανοούμενοι συμμετείχαν ενεργά στην προώθηση του αραβισμού ανάμεσα στη κοινότητα των Ρωμιών με αντάλλαγμα την κυβερνητική εύνοια από τη Δαμασκό. Μάλιστα στο Λίβανο δημιουργήθηκε ανάμεσα στους Ρωμιούς και ένα κόμμα με το όνομα Συριακό Σοσιαλιστικό Εθνικιστικό Κόμμα το οποίο είχε ως στόχο την ένωση του Λιβάνου με τη Συριά που φυσικά πήρε σώμα και οστά από την Κυβέρνηση της Συρίας με την ευλογία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Σε συνεργασία με τους προέδρους της Συρίας, ο Πατριάρχης Αντιοχείας, ο σημερινός και οι προκάτοχοί του, έπαιξαν ένα βρόμικο παιχνίδι ενάντια στους Ρωμιούς της Συρίας και του Λιβάνου ξεπουλώντας την ελληνική εθνική τους συνείδηση και προσπαθώντας να τους πέσει ότι είναι Άραβες. Και επειδή η προπαγάνδα του αραβισμού ήταν μεθοδευμένη και μαζική, φαινομενικά, φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι τα κατάφερε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον στη Συρία. Ετσί, εδώ και πολλές δεκαετίες οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου αποκόπηκαν και απομονώθηκαν από τους υπόλοιπους Έλληνες συστηματικά και στοχευμένα από το ίδιο τους το Πατριαρχείο με στόχο να τους αραβοποιήσει.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας για δεκαετίες τώρα προπαγάνδιζε στο ποίμνιό του ότι ήταν άραβες. Και μπορεί όλα να φαίνονταν μια χαρά, και ότι η συνεργασία του Πατριαρχείου Αντιοχείας με το Κόμμα Μπάαθ να είχε φέρει τα ποθούμενα αποτελέσματα, όμως οι μουσουλμάνοι δεν πίστεψαν ποτέ ότι οι Ρωμιοί ήταν πραγματικά άραβες αφού τους μισούσαν και ήθελαν να τους εξοντωνόσουν από τη χώρα. Μέχρι και πριν ένα χρόνο έβρισκαν εμπόδιο τη κυβέρνηση Άσαντ και το Κομμα Μπαάθ στην εξολόθρευση των Ρωμιών με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους. Να, όμως που σήμερα το καθεστώς Άσαντ έχει χάσει τον έλεγχο της χώρας και απειλείται με κατάρρευση. Οι μουσουλμάνοι έχουν βγάλει το μένος τους πάνω στους Ρωμιούς και τους Αλεβίτες οι οποίοι υποστήριζαν το κοσμικό καθεστώς του Άσαντ. Καθημερινά οι Ρωμιοί ομόθρησκοί μας εξοντώνονται από τους μουσουλμάνους, ενώ ο παναραβισμός του Πατρειαρχείου Αντιοχείας το μόνο που φαίνεται ότι κατάφερε τελικά είναι να απομονώσει το ποίμνιό του από τον υπόλοιπο ελληνισμό και να το οδηγήσει σαν σφαχτάρι στους Μουσουλμάνους.

Μέσα σε ένα χρόνο όπου ο Άσαντ έχασε τον έλεγχο της Συρίας, έχασε ταυτόχρονα και το Πατριαρχείο Αντιοχείας τον έλενχο πάνω στους πιστούς του. Ο αραβισμός είναι πλέον μια νεκρή ιδέα, αλλά μετά από αυτό, ήρθε στην επιφάνεια και μια απρόσμενη αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή είναι ότι παρ' όλες τις κοινές προσπάθειες Άσαντ και Εκκλησίας, η μάζα των Ρωμιών δεν ταυτίστηκε με τον αραβισμό, πρώτα -πρώτα επειδή η λέξη Ρουμ που σημαίνει Ρωμιός στ' αραβικά, είναι συνώνυμη με τη λέξη Έλληνας, και δεύτερον, επειδή ο αραβισμός είναι στενά συνδεδεμένους με τη θρησκεία του ισλάμ.

Σήμερα, που το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν μπορεί πλέον να τους ελέγξει, οι Ρωμιοί της Συρίας, αλλά πρωτίστως αυτοί του Λιβάνου, προσπαθούν να ξαναπάρουν πίσω τις ελληνικές τους ρίζες, δημιουργώντας κοινοποιήσεις με στόχο να αποβάλουν από πάνω τους τόσα χρόνια αραβικής προπαγάνδας και να ενσωματωθούν πνευματικά με τους Έλληνες της Ελλάδος και της Κύπρου. Στο Λίβανο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα Ελληνορθόδοξο Κόμμα, με στόχο την διδασκαλία της ελληνικής ιστορίας και ελληνικής ταυτότητας των Ρωμιών, με προσπάθεια να αναβιώσουν την Ελληνική γλώσσα. Έγραψαν για βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση στο Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το ΛΑΟΣ του Καραντζαφέρη, αλλά δεν πήραν καμία απάντηση από αυτά τα δυο κόμματα που κατά τα άλλα «αγαπούν» τον ελληνισμό.
Εμείς σαν Έλληνες οφείλουμε να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε πρώτα-πρώτα για να μην σφαγιαστούν όλοι τους από τους μουσουλμάνους, και δεύτερον για να πάρουν πίσω την ελληνική τους ταυτότητα.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε από NOCTOC

7 σχόλια:

 1. Αν και οι ανθέλληνες που κυβερνούν αυτό τον τόπο δε νοιάζονται νοιάζεται ο Χριστός που γι' Αυτόν μαρτυρούν.
  Σύμφωνα με τη θεωρία του σπηλαίου άλλα είναι τα αλυθινά γεγονότα και άλλα μας δείχνουν.
  Κατά τη γνώμη μου πάντα, βάλονται τα δύο προπύργια της ανθρωπότητας: Ο χριστιανισμός και ο ελληνισμός που απ' όταν ενώθηκαν άλλαξαν τον κόσμο και τον έκαναν ανθρωπινότερο, τον έκαναν θεϊκό.

  Μόνο που οι διώκτες πάντα ξεχνούν ένα πράγμα, είναι αθάνατα και το ένα από τη φύση του Διδασκάλου του και το άλλο από την μεταξύ τους ένωση.
  Αν ο Θεός δεν επιτρέψει να χαθούν δε θα χαθούν, αν χαθούν θα χαθούν κοντά Του.
  Οι διώκτες τους όπως και οι ανα τους αιώνες, θα ΣΥΝΤΡΙΒΟΥΝ και θα ακολουθήσουν τον πατέρα τους.
  "Φοβερό το εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος". Κάτι ήξερε ο Δαβίδ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. >Ο χριστιανισμός και ο ελληνισμός που απ' όταν ενώθηκαν άλλαξαν τον κόσμο και τον έκαναν ανθρωπινότερο, τον έκαναν θεϊκό. <

  Θεϊκό τον έκαναν; Κι αγγελικά πλασμένο; Δεν μου φαίνεται εμένα σαν τέτοιος.

  Έπειτα, πώς είναι δυνατόν να ενωθεί μία "θρησκεία" (αποκαλώ τον Χριστιανισμό έτσι, για την οικονομία της συζητήσεως), η οποία διατείνεται ότι προέρχεται εξ αποκαλύψεως, με έναν πολιτισμό, η βάση του οποίου ήταν/είναι η φιλοσοφία, δηλαδή η συνεχής αναζήτηση της αληθείας, χωρίς να δέχεται τίποτε αναπόδεικτο;

  Σαν χρονική, σαν ιστορική περίοδο, καταλαβαίνω τον όρο που δημιούργησε ο Παπαρρηγόπουλος ("Ελληνορθοδοξία"), αλλά σαν νόημα είναι άνευ περιεχομένου.

  Ασχέτως όλων τούτων, το δυστύχημα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί πέφτουν θύματα της ισλαμικής μισαλλοδοξίας, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος στον αραβικό κόσμο. Το επόμενο χαστούκι θα έλθει από την Αίγυπτο, όπου μέχρι σήμερα τα κυρίως θύματα είναι οι Κόπτες. Πότε θα έλθει και η σειρά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να΄σαι καλά jean γι΄αυτά που είπες!
  Ο ελληνισμός είναι πνεύμα και το πνεύμα δεν χάνεται. Ταξιδεύει προς τον αθάνατο Θεό και αιώνια στον κόσμο.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι ξεφτιλισμένοι που κυβερνούν διαχρονικά αυτό το κράτος και αφήνουν απροστάτευτο τον εκτός συνόρων Ελληνισμό θα πρέπει κάποτε να δώσουν λόγο και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
  Βλεπουμε αντίθετα άλλους λαούς(πχ Εβραίους,Τουρκομογγόλους κλπ) πως προστατεύουν τους ανθρώπους τους και θλιβόμαστε διπλά για την κατάντια μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα συμφωνήσω με τον jean και την τελευταία παράγραφο του σχολίου του Nativist περί ισλαμικής μισαλλοδοξίας.
  Κατά τ' άλλα ,σαφώς ο χριστιανισμός δεν έρχεται σε διάσταση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ,θα έλεγα κατά κάποιον τρόπο τον συμπληρώνει.Ο όρος Ελληνορθοδοξία είναι δόκιμος και σημαίνει κάτι που υφίσταται. Το "πίστευε και μη ερεύνα" αναφέρεται σε πράγματα που δεν εξηγούνται με την ανθρώπινη λογική και είναι υπέρλογα, δηλαδή υπεράνω αυτής.(πχ Τριαδική μορφή του Θεού ή το Θεϊκό σχέδιο)
  Κατά τ' άλλα επειδή τυγχάνει ο Ιησούς να είναι και δημοκράτης, μας αφήνει ελεύθερους να τον ακολουθήσουμε ή να τον απορρίψουμε.
  Η συνεχής αναζήτηση της αλήθειας στον χριστιανικό κόσμο , επιτρέπεται!!!(εν αντιθέσει με το Ισλάμ όπου οι "περίεργοι" συνήθως χάνουν το κεφάλι τους που μπορούν να τους το κόβουν σαδιστικά! επί 2 λεπτά!!! λόγου χάριν, όπως συνέβη σε έναν χριστιανό πρώην μουσουλμάνο στην Τυνησία). Αυτός είναι ο λόγος που πρόκοψαν οι επιστήμες στις χριστιανικές χώρες εν αντιθέσει με τις Ισλαμικές.Ωστόσο ας μην έχουμε αυταπάτες,τα επιστημονικά μας επιτεύγματα μερικές φορές σπέρνουν τον όλεθρο και ως επί το πλείστον δεν είναι και ηθικά αποδεκτά (κλω νοποίηση ,διάφορα πειράματα των γενετιστών,ιοί εργαστηρίων,χρήση ανθρώπων ως πειραματόζωα εν αγνοία τους κλπ) .
  Επειδή οι χριστιανοί με το ζόρι δεν γίνονται(αφού ο ίδιος ο Θεός μας άφησε ελεύθερους)ή αδυνατούν να εφαρμόσουν τον χριστιανικό τρόπο ζωής έχουμε και κακούς χριστιανούς,έχουμε αιρετικούς ,έχουμε άθεους έχουμε ακόμη και σατανιστές!
  Για τυχόν παρεκτροπές χριστιανών/χριστιανικών λαών, ας αναζητήσουμε τις ευθύνες σε κακούς, υποτιθέμενους! "χριστιανούς", ηγέτες που συνήθως εξαπατώντας τον κόσμο φθάνουν πολύ ψηλά και οδηγούν τους λαούς τους στην αποκτήνωση τις τραγωδίες και τις συμφορές.Μερικές φορές δε, συμπαρασύρουν και όλη την ανθρωπότητα.
  Θεϊκός ο κόσμος μπορεί να μην υπήρξε ούτε και να υπάρξει αφού ακόμη και στις χριστιανικές χώρες σπάνια βρίσκεις καλούς χριστιανούς.
  Ωστόσο οι χριστιανικές κοινωνίες υπήρξαν μέχρι σήμερα ανθρώπινες!!! με όλη την σημασία της λέξεως,και υπόδειγμα και η διαφορά είναι οφθαλμοφανής, όταν τις συγκρίνεις με αυτή την σκοτεινή μάζα, που "δημιούργησαν" οι άνθρωποι της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
  Στην Eurabia πλέον δεν έχει σύνορα, δεν έχει καλοσύνη (μπροστά πηγαίνει ο αρχηγός και πίσω του οι σκύλοι, έλεγε ένα παλιό τραγουδάκι.Προφητικό???)
  δεν υπάρχουν πλέον κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα (πέραν αυτών των μεταναστών που προσωρινά τουλάχιστον απολαμβάνουν πλήρους ασυδοσίας) στην πράξη ,και κανείς δεν σέβεται την ανθρώπινη αξία σας η το δικαίωμά σας στην ζωή.
  Ο χριστιανισμός και η δημοκρατία είναι οι υπέρτατες αξίες για τον άνθρωπο αυτές τον προφυλάσσουν και κάνουν την ζωή του ανθρώπινη.Δυστυχώς κάποιοι με "μαγικά" προσπαθούν να τις εξαφανίσουν.
  Την ανθρωπιά επίσης.Οι θρησκευτικοί ηγέτες του χριστιανικού μας κόσμου ,ας δώσουν το παρόν και ας αρχίσουν να κινούνται, μήπως και κατορθώσουν πετύχουν την σωτηρία μερικών εκατομμυρίων αδελφών μας στην Συρία και την Αίγυπτο.Θέλω να πιστεύω ότι οι φωνές τους θα είναι αρκούντως δυνατές ώστε να αφυπνήσουν τις συνειδήσεις όλου του κόσμου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μερικοί στύλ Ελίνας πολλά έπιασαν και λιγότερα φανέρωσαν, θέλει λεπτό αξωκοσμικό αισθητήριο. Περισσότερα στον Ιουστίνο, Περι σπερματικού Λόγου.Ο Χριστιανισμός ως διδασκαλία και βίωμά της από τον ίδιο το Χριστό είναι άλλο και άλλο η διαστράβλωση από τους "Χριστιανούς" θρησκευόμενους. Οι Χριστιανοί βιώνουν το μυστηριακό γεγονός της ενότητας του αυτού κυριακού σώματος εντός της Ευχαριστίας, αλλά και επέκεινα αυτής, στη καθημερινότητα. Κάθε διαφοροποίηση της ενότητας και κοινότητας των επιθυμιών υπέρ του Άλλου και άλλου είναι διαστρέβλωση της Κυριακής Εντολής και ιδιοποίηση και κακοποίηση των εντολών. Οι κατα το βίωμα Χριστιανοί είναι πολύ λίγοι στο ένα, ενιαίο σώμα της ανθρωπότητας - ως οικουμενικής Εκκλησίας, οι κατ΄ όνομα και συμφέρον πολλαπλάσιοι.
  Οσον αφορά κάποιοες συμφωνίες και επαίνους αυτοί ας πάνε εκεί που αξίζει, σ΄αυτούς που το ευχαριστηριακό σώμα, αυτό το σώμα που λειτουργεί ιερατικά αναφέροντας στον Κτίστη τη Δημιουργία, αποκαλεί Πατέρες της Εκκλησίας. Ειναι αυτή η συμφωνία του σήμερα με το παρελθόν ένα ανα τους αιώνες απαρασάλευτο consesum Patrum.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Jean ,καταβάλλω προσπάθεια, δυστυχώς χωρίς επιτυχία !να εννοήσω, εάν ορθώς εννόησα, αυτά που εννοείς!
  Υπάρχει μια διάχυτη αοριστία και ασάφεια και ένας βαρύγδουπος ακαδημαϊκός λόγος που νομίζω δύσκολα μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος που δεν έχει σπουδάσει τουλάχιστον στην Ποιμαντορική σχολή.Υπάρχει περίπτωση να κάνεις μία λίγο πιο απλή επαναδιατύπωση των θέσεών σου , ώστε να δοθούν απαντήσεις εκ του ασφαλούς στο σχόλιο σου?
  Φιλικά
  Nemo

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.