29/6/12

Υπαρκτός ομαδικός τάφος;

Tου Σταυρου Τζιμα
Επικίνδυνο παιχνίδι που απειλεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας με τα Τίρανα εξελίσσεται τελευταία στην Αλβανία, με πρωταγωνιστές Αλβανοτσάμηδες, που με την ανοχή της κυβέρνησης αποδύονται σε ανοιχτές προκλήσεις εις βάρος του ομογενειακού στοιχείου στον Νότο, αλλά και της ίδιας της Ελλάδας.

Με αφορμή την επέτειο εκδίωξης των συνεργατών των δυνάμεων κατοχής, ένοπλων αυτονομιστών Τσάμηδων από την Ηπειρο το 1944, και όσων αμάχων τούς ακολούθησαν, διοργανώνουν αύριο «συγκέντρωση μνήμης» στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο ύψος του Μαυροματίου Θεσπρωτίας.

 Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει θεωρίες περί «γενοκτονίας», η προπαγάνδα τους διακινεί ισχυρισμούς περί δήθεν ύπαρξης ομαδικού τάφου Τσάμηδων εντός του αλβανικού εδάφους και συγκεκριμένα μεταξύ των χωριών Μουρσί και Τζάρα, που κατοικούνται από Ελληνες μειονοτικούς.

Οι ομογενείς των δύο αυτών κοινοτήτων, σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Σ. Μπερίσα, όχι μόνο διαψεύδουν την ύπαρξη τέτοιου τάφου στην περιοχή τους, αλλά καταγγέλλουν ότι επιχειρείται η «δημιουργία τεχνητού και αδικαιολόγητου μίσους» και προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν τέτοια πρόκληση στα χωριά τους. «Είναι βαρύ το φορτίο αίσχους που θέλουν να εισαγάγουν στην περιοχή και εμείς αρνούμαστε να το σηκώσουμε», δηλώνουν στην επιστολή τους.

Η ηγεσία της ελληνικής μειονότητας αντιμετωπίζει με ψυχραιμία αλλά και με ανησυχία τις κλιμακούμενες προκλήσεις των Αλβανοτσάμηδων, οι οποίοι εδώ και μερικούς μήνες συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μπερίσα με δύο υφυπουργούς (Πολιτισμού και Παιδείας) και γραμματείς σε νευραλγικά πόστα.

 Ενας εξ αυτών μάλιστα, ο Παιδείας, ονόματι Τάτα, μιλώντας πρόσφατα σε μια από τις πολλές εκδηλώσεις των Αλβανοτσάμηδων, παρουσία και του υπουργού Πολιτισμού, μίλησε ανοιχτά για «γενοκτονία που παραμένει ανομολόγητη και ατιμώρητη», ενώ τις τελευταίες ημέρες οι κεντρικοί δρόμοι των Τιράνων έχουν γεμίσει με συνθήματα όπως «Τσαμουριά σ’ αγαπάμε» κ.ά., με την άδεια του προσκείμενου στο κυβερνών κόμμα δημάρχου.

Η αχαλίνωτη προπαγάνδα των σωματείων και οργανώσεων των Αλβανοτσάμηδων, ενισχυόμενη από άφθονο χρήμα αγνώστου προελεύσεως, εξαπλώνεται ραγδαία στον δημόσιο λόγο της γείτονος ρίχνοντας δηλητήριο στις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας με τους Αλβανούς αλλά και σε αυτές των δύο χωρών που κατά τα άλλα κινούνται σε εύκρατο κλίμα.

Νομιμοποιεί ταυτόχρονα τον ανθελληνισμό που συστηματικά καλλιεργείται από ακραίους και ταχύτατα ενδυναμούμενους κύκλους, οι οποίοι προωθούν συστηματικά στην εθνική ατζέντα την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας -με το αστείο και παραπλανητικό εφεύρημα της «Φυσικής Αλβανίας»- όσο και αν τα επίσημα Τίρανα δεν το παραδέχονται.

Η Αθήνα δεν βλέπει ότι θα το βρει μπροστά της; Ρώτησα έμπειρο περί τα ελληνοαλβανικά διπλωμάτη. «Σωπαίνει γεμάτη νόημα», ήταν η απάντηση, και ο νοών νοείτω.

7 σχόλια:

  1. To θέμα της "γενοκτονίας των Τσάμηδων από τις φασιστικές δυνάμεις του Ζέρβα και του ΕΔΕΣ" είχε ανακινήσει με πατριωτικό ενδιαφέρον ο κος Σαββίδης με την εκπομπή ανιχνεύσεις την παραμονή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 2010.

    Μίλησαν εκπρόσωποι των Τσάμηδων , αριστερών οργανώσεων που προωθουν την αποκατάσταση των Τσάμηδων στην περιοχή και κάθε καρυδιάς καρύδι ΕΚΤΟΣ όμως από οποιονδήποτε που θα μπορούσε να έχει λόγο υπέρ του ΕΔΕΣ

    Θα παρακαλούσα όποιος έχει κάποιο σύνδεσμο που να οδηγεί σε ανίγραφο της εκπομπής να το αναρτήσει στο σχόλιο .
    Τέτοιες εκπομπές δεν πρέπει να ξεχνιούνται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Οι ομογενείς των δύο αυτών κοινοτήτων<

    Επεκράτησαν κάποιοι καινούριοι όροι, όσο λανθασμένοι κι αν είναι, τους οποίους χρησιμοποιούν και έμπειροι δημοσιογράφοι, όπως ο παραπάνω.

    Πόσες φορές πρέπει να πούμε ότι οι Έλληνες της Β. Ηπείρου δεν είναι ομογενείς, αλλά γηγενείς, αυτόχθονες; Ονομάζοντάς τους ομογενείς, ρίχνουμε νερό στον μύλο του αλβανικού σωβινισμού, ο οποίος θέλει το ελληνικό στοιχείο να έχει κατοικήσει στην περιοχή μετά τους Αλβανούς.

    «Σωπαίνει γεμάτη νόημα», όπως γεμάτη νόημα (sic) ήταν η σιωπή της για τα αλβανικά εγκλήματα, όταν ψήφισε κι έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, χωρίς καμμία επιφύλαξη για την πολιτισμική (και όχι μόνο, βλέπε Αρ. Γκούμας) γενοκτονία του ελληνικού στοιχείου της Β. Ηπείρου.

    Εγώ, λοιπόν, δεν νοώ, κ. Τζίμα. Αν εσείς νοείτε, πέστε μας να καταλάβομε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ dim

    Αυτή η εκπομπή έγινε 27/10/2010.
    Δεν υπάρχει στο αρχείο "ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ", παρά σαν αναγγελία.

    Δεν την είχα δει. Μονάχα ένα μικρό κομμάτι, στο οποίο ένα γέρος Ηπειρώτης διηγούνταν τα αίσχη των "Τσάμηδων". Να υποθέσω ότι έφαγε κράξιμο και την εξαφάνισε; Μάλλον δύσκολο, γιατί ο Σαββίδης είναι σοβαρός δημοσιογράφος. Τι ελέχθη ακριβώς στην εκπομπή, δεν το ξέρω. Διάβασα μονάχα αρκετά αρνητικά και μου κάνει εντύπωση για τον Παντελή Σαββίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. dim επειδή δεν ξέρεις μαλλον τίποτα επι του θέματος και επειδή θα πάψω να είμαι ευγενικός κάποια στιγμή με αυτο το θέμα ,για άλλα μπορείς να ψέξεις τον Σαββίδη παρά για την εκπομπή αυτή η οποία ήταν αντικειμενικότατη.

    Ο ΕΔΕΣ εκτέλεσε πιστά τις εντολές των Αγγλων στην προκειμένη περίπτωση και δεν κινήθηκε απο κανέναν πατριωτισμό

    Απο εκεί και πέρα για τον ρόλο των Αγγλών ανέτρεξε στα όσα είπε ο Υπαρχηγος του ΕΔΕΣ Κομνηνός Πυρομάγλου

    Για τον δε ρόλο του ΕΔΕΣ ανέτρεξε στο πως και γιατί εσχηματίσθη και στο πως και γιατί δραστηριοποιήθηκε.Η Ιδρυτική του πράξη αδιάψευστος μάρτυρας

    Επίσης δες τις μαρτυρίες γερμανων Αξιωματικών για συνεργασία ΕΔΕΣ-Αγγλων-Γερμανών

    Τέλος ανέτρεξε στην τύχη που είχε ο Ζέρβας μετά το πέρας της αποστολής του

    Πάσχει λοιπόν η θέση σου.Μην αναζητείς μόνο στο διαδίκτυο και τέλος διαβαζε και οτι δεν είνα ιστις ιδεολογικές σου θέσεις αρεστό.Μόνο έτσι ανοίγει η σκέψη

    Στον επόμενο που θα υποστηρίξει οτι ο Σαββίδης έδωσε βήμα σε Τσάμηδες απο πατριωτικό ενδιαφέρον θα πέσει τέτοιο βάπτισμα που θα το θυμάται για όσο ζεί.Ως εδώ.Αιδώς Αργείοι

    Για όποιον θέλει ας κάνει αναζήτηση στο Εδω ιστολόγιο θα βρεί πολλά και δεν έχει κρυφτεί τίποτα για τα λάθη του ΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -..Το καλοκαίρι του 1944 η Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή, αφού μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κατέβαλε προσπάθειες, χωρίς επιτυχία, να πείσει τους Τσάμηδες να εγκαταλείψουν του Γερμανούς, έδωσε εντολή στον ΕΔΕΣ να εκκαθαρίσει την περιοχή.,
    -..Την άνοιξη του 1944, στα πλαίσια των επιχειρήσεων εναντίον των Γερμανών στην Ήπειρο, κρίθηκε αναγκαίο από την Βρετανική συμμαχική αποστολή να καταλάβει ο Ζέρβας τις Ηπειρωτικές ακτές στην περιοχή της Πάργας που ελέγχουν οι Τσάμηδες, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα ο εφοδιασμός του ΕΔΕΣ με πλοιάρια από την Ιταλία. Στις επιχειρήσεις αυτές στο πλευρό των Γερμανών πολέμησαν και ένοπλα σώματα Τσάμηδων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πάργας, της Παραμυθιάς και της Ηγουμενίτσας.Για τον ρόλο αυτό των Τσάμηδων η συμμαχική αποστολή διέταξε τον Ζέρβα να διαλύσει τα Σώματα αυτά, με αντικειμενικό σκοπό στο να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις ενάντια στους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους προς την Αλβανία (Οκτώβριος 1944).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ακρίτα,

    δεν καταλαβαίνω που διαφωνούμε ...όλοι κρινόμαστε πόσο μάλλον και δημοσιογράφοι που "δουλέυουν" στην "Ελληνική" τηλεόραση.

    Νομίζω ότι η γνώμη του καθενός από εμάς θα ξεκαθάριζε αν είχαμε την δυνατότητα να ξαναδούμε την εκπομπή ...αν έχεις αντίγραφο θα σε παρακαλούσα να την ανεβάσεις .
    Δημοσιογραφική εκπομπή είναι ντρέπεται κανένας για αυτή ;

    Δεν ξέρω αν ήταν εντολές των Άγγλων ή αυτόβουλη ενέργεια του ΕΔΕΣ αν θες να το ερευνήσουμε ...
    τα ερωτήματα είναι ;
    1) πρόκειται για "γενοκτονία" ;
    2) κατηγορείς τον Ζέρβα για επιχειρήσεις εναντίων συμμάχων των Γερμανών ;

    Με ενδιαφέρον περιμένω κάποια στιγμή αναρτήσεις σχετικά με την συνεργασία ΕΔΕΣ Αγγλων Γερμανών ειδικά το κομμάτι Άγγλων-Γερμανών (αυτά υποστήριζε και ο Ες στις καταθέσεις του αλλά δεν το πίστευε κανένας)

    Πάντως στην Ελλάδα το Μάιο του 1945 αγγλικό αεροπλάνο έφερε τον Ζαχαριάδη ...
    και όσον αφορά την "τύχη" του Ζέρβα ήταν πιο αξιοπρεπής από την "τύχη" του "μιζέρια" Άρη μετά το τέλος της αποστολής του ...

    και ένα τελευταίο ερώτημα

    Τίνος συμφέροντα εξυπηρετούν όταν δημοσιογράφοι σαν τον Τζίμα ανακινούν και προβάλουν θέματα αναφερόμενοι σε "γενοκτονία Τσάμηδων" ;

    Εμείς τι θέση πρέπει να λάβουμε αν θέλουμε να υπερασπίσουμε το συμφέρον της Ελλάδας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την αξιοπρέπεια του ο Ζέρβας την μετραγε με τις αγγλικές λίρες πάντα

    Για τον μιζέρια η αξιοπρέπεια μετρήθηκε με την αίγλη του, ακόμα και αντίπαλοι αναγνωρισαν την αξία του.

    Για τον Ζαχαριάδη άργησες τα έχουμε πεί πολύ νωρίς και ακόμα πιο καθαρά

    ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΔΕΣ -ΓΕΡΜΑΝΩΝ
    http://www.youtube.com/watch?v=V_43JDKmmPg&feature=player_embedded

    Δεν κατηγορώ κανέναν και τίποτα απλά ο Ζέρβας ως υποχείριο των Αγγλων εκτελουσε εντολές τους όταν βέβαια πολιτεύτηκε εισέπραξε τα τριακοντα αργύρια

    Το πόσο οι Αγγλοι νοιάστηκαν για τα Ελληνικά θέματα φάνηκε στην υπόθεση της Βόρειας Ηπείρου και στο πως παραχωρήθηκε στην Αλβανία



    ΞΑΝΑΔΕΣ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΗς ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΙΝΕΡΟΛΟ και τοτε μου λες για συμμάχους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.