27/6/12

Πολεμικές προετοιμασίες στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας Αυξημένη η στρατιωτική κινητικότητα της Τουρκίας.


Νίκος Στέλγιας 
Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Συρίας κορυφώνεται και τείνει να λάβει νέες, «πολεμικές» διαστάσεις. Πληροφορίες του www.kathimerini.com.cy από κουρδικές πηγές της Τουρκίας δείχνουν ότι τις τελευταίες ώρες οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εντατικοποιήσει τη δραστηριότητα τους στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, η στρατιωτική κινητικότητα της Τουρκίας είναι αυξημένη σε τρία σημεία: στη θαλάσσια περιοχή Αντιόχειας – Λατάκειας, στις τουρκικές επαρχίες Αντιόχειας και Κιλίς και στην τουρκική επαρχία Σιρνάκ.

Στη θαλάσσια περιοχή Αντιόχειας – Λατάκειας ξεχωρίζει η δράση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού βρίσκονται στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και συμμετέχουν στις προσπάθειες ανεύρεσης των δύο Τούρκων πιλότων που αγνοούνται. Στην όλη προσπάθεια συμμετέχουν και μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα της Τουρκίας. Στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος και οι ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού.

Στις τουρκικές επαρχίες Αντιόχειας και Κιλίς παρατηρείται αυξημένη παρουσία σύγχρονων τεθωρακισμένων των Χερσαίων Δυνάμεων του τουρκικού στρατού. Τα τουρκικά τεθωρακισμένα αναπτύσσονται στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και συνοδεύονται από αντιαεροπορικά συστήματα του τουρκικού στρατού.

Μεγάλη κινητικότητα των τουρκικών τεθωρακισμένων παρατηρείται και στην τουρκική επαρχία Σιρνάκ, πολύ κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων Τουρκίας – Συρίας, διάφορα μεγάλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της στρατιωτικής πτέρυγας του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πλέον σε κάποια σημεία των συνόρων κυματίζουν οι σημαίες του Κουρδιστάν και του ΡΚΚ.

Η μεγάλη κινητικότητα στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας έρχεται σε μια στιγμή που η Άγκυρα θέτει στο στόχαστρο της την κυβέρνηση της Συρίας με αφορμή την κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροπλάνου από τον στρατό της Συρίας, το μεσημέρι της Παρασκευής. Την ίδια στιγμή, διαστάσεις έχουν λάβει οι συγκρούσεις του ΡΚΚ με τις δυνάμεις ασφαλείας του τουρκικού στρατού. Χθες, το ΡΚΚ εισέβαλε στο προαύλιο ενός κτηρίου της στρατολογίας, στην επαρχία της Τραπεζούντας. Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν Τούρκοι στρατιώτες. Παράλληλα, συγκρούσεις έλαβαν χώρα και σε διάφορες επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και σε αυτές έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν Τούρκοι στρατιώτες και Κούρδοι αντάρτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, οι πηγές της τουρκικής πρωθυπουργίας αφήνουν να εννοηθεί ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί και δεν επιδιώκει μια στρατιωτική αναμέτρηση με τη Συρία.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

2 σχόλια:

  1. Με την Ρωσία παρούσα η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει καμία στρατιωτική επέμβαση γιατί γνωρίζει ότι θα υποστεί μεγάλη στρατιωτική ήττα.
    Γνωρίζουν οι γείτονες από κωλοτούμπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ioanni,η Τουρκία έχει φουσκωμένα μυαλά και πολύ πιθανό να τη διαβεβαιώνουν και οι ΗΠΑ ότι θα της σταθούν αν αντιδράσει η Ρωσία.

    Δεν θεωρώ απίθανο να τσακιστεί με τον τοίχο,νομίζοντας ότι ο τοίχος στο τέλος θα φοβηθεί και θα κάνει στην άκρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.