1/10/13

Ανυποχώρητοι πρυτάνεις και υπουργείο

Του Απόστολου Λακασά
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ΚΥΑ από τα ΑΕΙ, αποφασισμένη για τη διαθεσιμότητα η κυβέρνηση.

Στην τέταρτη εβδομάδα αναστάτωσης εισέρχονται τα πανεπιστήμια λόγω της απεργίας των διοικητικών τους υπαλλήλων, ενώ σήμερα αρχίζει επισήμως το νέο ακαδημαϊκό έτος και τα μαθήματα. Και αυτό διότι η διελκυστίνδα – με διακύβευμα τη διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων από οκτώ ΑΕΙ- συνεχίζεται.
Στη μία πλευρά, το υπ. Παιδείας παραμένει αμετακίνητο στην απόφαση για τη διαθεσιμότητα - «αφορά την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης έναντι της τρόικας για διαθεσιμότητα συνολικά 12.500 δημοσίων υπαλλήλων» τόνισε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχός του.

Μάλιστα, οι ηγεσίες των ΑΕΙ κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος αν δεν στείλουν τις λίστες των διοικητικών τους υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ. Στην άλλη πλευρά, τα ΑΕΙ ζητούν την αναστολή της σχετικής ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) και διάλογο για τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων. Την ίδια στιγμή, παρατείνουν τις προθεσμίες των εγγραφών, ενώ διαβεβαιώνουν ότι η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει.Ειδικότερα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπ. Παιδείας «όποια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης καταλήγει σε πρόταση για ανάκληση της ΚΥΑ είναι ανεδαφική, αφού ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα». Ο ίδιος τόνισε ότι τα ΑΕΙ οφείλουν έως τις 9 Οκτωβρίου να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων ώστε, με βάση τα κριτήρια του Συμβουλίου, να «προσωποποιηθούν» οι 1.349 θέσεις διαθεσιμότητας ανά ΑΕΙ.

Ομως, οι πρυτάνεις αμφισβητούν την αξιολόγηση των διοικητικών δομών των ΑΕΙ που έκανε το υπουργείο. «Ποια μέθοδος, ποια κριτήρια και ποια διαδικασία υποστήριξαν την κατάργηση 1.349 θέσεων; Γιατί δεν δημοσιοποιείται η εισήγηση του υπ. Παιδείας προς το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βάσει της οποίας ελήφθη η απόφαση; Με ποιο σκεπτικό απορρίφθηκαν οι αξιολογήσεις των ΑΕΙ;» ανέφερε χθες ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Μυλόπουλος, και περιέγραψε ουσιαστικά το σκεπτικό της αίτησης ακύρωσης της ΚΥΑ που θα καταθέσουν, σήμερα ή αύριο, τα ΑΕΙ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Βάσει ποίου νόμου και ποίου άρθρου του Συντάγματος το υπουργείο προχώρησε μόνο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πανεπιστημίων, στην κατάργηση διοικητικών θέσεων στα αυτοδιοικούμενα ιδρύματα;» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι πρυτάνεις πήραν αποστάσεις και από την πρόταση έξι πρώην πρυτάνεων του Παν. Αθηνών «τα ιδρύματα να ανοίξουν και να επανεξετασθεί με δίκαιο, διαφανή και αποδεκτό τρόπο η επιβάρυνση όλων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ». «Τα δεδομένα έχουν αλλάξει από τότε που αποχώρησαν οι έξι. Πολλοί διοικητικοί συνταξιοδοτήθηκαν, οι φοιτητές αυξήθηκαν, οι προϋπολογισμοί μειώθηκαν κατά 60%» ανέφερε ο πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας. Οξύτατη κατά των έξι ήταν και η ανακοίνωση της απεργιακής επιτροπής του Παν. Αθηνών. Τέλος, η ΠΟΣΔΕΠ πρότεινε στους συλλόγους πανεπιστημιακών σε κάθε ΑΕΙ την τέλεση 48ωρης απεργίας για σήμερα και αύριο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Σωστά. Ας ρωτούσαν πρώτα το κάθε ίδρυμα τι ανάγκες έχει και τι περιθώρια περικοπών προσωπικού, και μετά ας κανόνιζαν.
    Ποιός θα ανεχτεί τον τυφλό αποκεφαλισμό τώρα;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.