17/7/16

Ερντογάν: Καλεί τον τουρκικό λαό να παραμείνει στους δρόμους

  • Ο διάσημος σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα της επόμενης μέρας στην Τουρκία και τι σηματοδοτεί αυτή για τον πρόεδρο Ερντογάν
Σε απευθείας μετάδοση μέσω του κρατικού TRT ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε, το απόγευμα του Σαββάτου, μήνυμα στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη επαναφέροντας επίμονα και σε δραματικό τόνο το αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ του πολιτικού του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο συνδέει ανοιχτά με το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Υπεραμύνθηκε των εκκαθαρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δικαιοσύνη και κάλεσε το λαό να παραμείνει τις επόμενες μέρες στους δρόμους.
Νωρίτερα πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του σώματος μετά από τον βομβαρδισμό του κτηρίου. 

Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της τουρκικής βουλής, μετά τα χθεσινοβραδινά δραματικά γεγονότα (φωτ.: EPA / STR)
Το κυρίαρχο στοιχείο της επόμενης μέρας του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν οι γενικευμένες εκκαθαρίσεις μεταξύ των στρατιωτικών και των δικαστικών. Από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 2.839 στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε η απόλυση 2.745 δικαστικών για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα ενώ υπάρχουν πληροφορίες που μεταδίδει το NTV ότι έχουν συλληφθεί 10 μέλη του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου και ότι διεξάγεται έρευνα για 140 μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε σχέση με τη χθεσινοβραδινή απόπειρα πραξικοπήματος.
Την ίδια ώρα ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων της εφιαλτικής νύχτας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα ανεβάζει τους νεκρούς στους 265 και τους τραυματίες στους 1400.
Το κλίμα πάντως που διαμορφώνεται στην Τουρκία, από τη μια πλευρά με τις γενικευμένες εκκαθαρίσεις σε επίπεδο στρατού και Δικαιοσύνης και από την άλλη πλευρά με τα λιντσαρίσματα στρατιωτών από «αγανακτισμένους» υποστηρικτές του προέδρου Ερντογάν δημιουργούν έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, που φαίνεται να παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι τις εξελίξεις στη γείτονα.

Υποστηρικτές του Ερντογάν πανηγυρίζουν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε το Σάββατο σύσκεψη με τους επιτελείς του, αρμόδιους σε θέματα ασφαλείας, προκειμένου να αξιολογηθούν τα δραματικά γεγονότα στην Τουρκία. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε όλες τις πλευρές στην Τουρκία «να ενεργήσουν με σεβασμό στο κράτος δικαίου και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα βίας ή αστάθειας», όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τα τανκς επιστρέφουν στη βάση τους από τους Τούρκους αστυνομικούς (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
Και η Μόσχα όμως εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι εγκυμονεί κινδύνους για την διεθνή σταθερότητα αλλά και την σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επίσης τονίζεται η πρόθεση της Μόσχας να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις και να συνδράμει από κοινού με την τουρκική ηγεσία στην καταπολέμηση της τρομοκρατία.
 «H Μόσχα εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκική Δημοκρατία. Η όξυνση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στο πλαίσιο των υπαρχόντων σ’ αυτή τη χώρα τρομοκρατικών απειλών και της ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή (σημ.: Συρία) συνιστά αυξημένο κίνδυνο για τη διεθνή και την περιφερειακή σταθερότητα. Απευθύνουμε έκκληση στο λαό και τι αρχές να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα χωρίς βία, σεβόμενοι τη συνταγματική τάξη», σημειώνεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

http://www.pontos-news.gr/article/152390/erntogan-kalei-ton-toyrkiko-lao-na-parameinei-stoys-dromoys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.