30/8/17

Μόλις των 0,56% των ξένων επενδύσεων στη Μεσόγειο προσέλκυσε η Ελλάδα

Στις 60 ανήλθαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα την περίοδο 2011-2015 από τις 10.660 που πραγματοποιήθηκαν στις μεσογειακές χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, BaroMed 2017.
Ειδικότερα, παρά την πολύ θετική εικόνα των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δε φαίνεται να είναι το ίδιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, καθώς από τις 10.660 ΑΞΕ που καταγράφηκαν στην περιοχή την περίοδο 2011-2015, μόλις οι 60 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας. Η πλειοψηφία των ΑΞΕ στην Ελλάδα προήλθαν από τις ΗΠΑ (15) και τη Γερμανία (6). Παράλληλα, οι κλάδοι με τις περισσότερες ΑΞΕ ήταν το λογισμικό (8) και οι επαγγελματικές υπηρεσίες (8). 
Πάντως συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η διεθνής επενδυτική κοινότητα για τις προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ωστόσο, για να εξακολουθήσει η περιοχή να προσελκύει ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της οικονομίας, της ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας της ΕΥ, BaroMed 2017, η οποία αναλύει τις ροές ξένων επενδύσεων προς 28 χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού κόλπου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κατά την περίοδο 2011-2015 και καταγράφει τις απόψεις 124 διευθυντικών στελεχών πολυεθνικών και μεσαίων επιχειρήσεων από 24 χώρες και 17 τομείς της οικονομίας. 

Για τη συνέχεια Liberal

2 σχόλια:

 1. I am suspcting those 60 companies had significant gains elsewhere and wanted to offset the gains with some losses in Greece. Which logical investor will invest his money with Syriza in power. He will have more chances to win in a casino than investing in Greece.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Aναρωτιεμαι ποιες ειναι αυτες οι εταιριες.Καλο το αρθρο αλλα θα ηθελα να ειναι πιο αναλυτικο.Τυχαια ειδα προσφατα σε καποιες ιστοσελιδες ευρεσης εργασιας, τεσσερις ξενες εταιρειες ιδιωτικης ασφαλειας για φυλαξη αεροδρομιων κλπ.να ψαχνουν προσωπικο στην Ελλαδα.

  Οπως εχει ειπωθει, ειναι δυσκολο μια ξενη επιχειρηση με αντκειμενο την παραγωγη προιοντων η την μεταποιηση να επενδυσει στην Ελλαδα,οχι μονο λογω της υψηλης φορολογιας και του πολυπλοκου νομοθετικου περιβαλλοντος,αλλα και λογω καθυστερισης απονομης δικαιοσυνης, κοστους ενεργειας και των CAPITAL CONTROLS.Ειδικα το τελευταιο ειναι λογος αποφυγης για επενδυσεις.

  Ετσι οι μονες εταιρειες που μενουν για επενδυσεις ειναι αυτες των παροχων υπηρεσιων η λογισμικου (τριτογενης, τεταρτογενης τομεας) που ασφαλως δινουν θεσεις εργασιας.

  Ολοι ξερουν οτι ο δευτερογενης τομεας (βιομηχανια) ειναι η βαση της αστικης αναπτυξης και εκει δυστυχως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.