28/8/17

Γκουτέρες σε ΠτΔ Ν. Αναστασιάδη: Είμαστε στη διάθεσή σας για συμφωνία

Δύο σημαντικά ζητήματα προκύπτουν από την επιστολή του Αντόνιο Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία στάλθηκε ως απαντητική στις 18 Αυγούστου. Το πρώτο είναι η επαναβεβαίωση της θέσης των Ηνωμένων Εθνών για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όπως περιγράφεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού και το δεύτερο ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά μόνο όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, εκφράζοντας αντίθεση σε οποιεσδήποτε ενέργειες εκφεύγουν του πλαισίου.
Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η συνέχιση της όλης προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται από την τουρκική πλευρά, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα, πέραν των θέσεων που είχε διατυπώσει στο Κραν Μοντάνα και ήταν εκτός πλαισίου.
Σχολιάζοντας πληροφορίες περί σεναρίων λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση γι' αυτό, τονίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Επανέλαβε ταυτόχρονα την ξεκάθαρη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί.
Ο Εκπρόσωπος απέρριψε και τις επικρίσεις περί διαρροής απορρήτων εγγράφων από τον ίδιο τον πρόεδρο Αναστασιάδη, σε προσωπική επιστολή προς ομάδα πολιτών, που επικοινώνησαν μαζί του είτε άμεσα είτε έμμεσα, μετά τις εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα.
Σύντομα η έκθεση Άιντε για τις συνομιλίες
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η έκθεση Άιντε για τα διαμειφθέντα στο Κραν Μοντάνα, θα είναι έτοιμη πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «δεν αναμένεται να περιέχεται στην έκθεση κάτι που δεν είναι γνωστό, ούτε και να επιρριφθεί ευθύνη για το αδιέξοδο σε οποιανδήποτε από τις πλευρές».
Στο μεταξύ, στις 17 Σεπτεμβρίου και για μια εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση και θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Πηγή: philenews / ΡΙΚ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.