29/8/17

Το Ι.Κ. εγκαταλείπει τη συνοριακή ζώνη Συρίας - Λιβάνου

REUTERS/OMAR SANADIKI
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πλάνα που δείχνουν μια σειρά ασθενοφόρων και λεωφορείων να διασχίζουν αργά την άγονη περιοχή, εγκαταλείποντας τους λόφους των συνόρων.
Mαχητές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν με αυτοκινητοπομπή την περιοχή των συνόρων του Λιβάνου και της Συρίας χθες υπό τη συνοδεία Σύρων στρατιωτών, παραδίδοντας τον θύλακά τους και οδεύοντας στην ανατολική Συρία μετά από μάχη που κράτησε μια εβδομάδα.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πλάνα που δείχνουν μια σειρά ασθενοφόρων και λεωφορείων να διασχίζουν αργά την άγονη περιοχή, εγκαταλείποντας τους λόφους των συνόρων.
Η μεταφορά των μαχητών του Ι.Κ. θέτει τέλος στην παρουσία οποιωνδήποτε ανταρτών στα σύνορα και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Ισλαμικό Κράτος έχει δέχεται δημόσια την υποχρέωση αποχώρησης από εδάφη που ήλεγχε στη Συρία.
Το Ι.Κ. συμφώνησε στην κατάπαυση πυρός που μπήκε σε εφαρμογή την Κυριακή μεταξύ του λιβανικού στρατού στο ένα μέτωπο και της Χεζμπολάχ μαζί με τον συριακό στρατό στο άλλο. Οι μαχητές είχαν απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού θύλακά τους, ο οποίος εκτεινόταν εκατέρωθεν των συνόρων, από την απαρχή κιόλας των επιχειρήσεων που είχαν ξεκινήσει και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Ο λιβανικός στρατός έχει δηλώσει ότι η επιχείρησή του εναντίον του Ι.Κ. δεν είχε συντονιστεί με τον συριακό στρατό ή τη Χεζμπολάχ, η οποία αποτελεί στενή σύμμαχο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στον εξαετή πόλεμο της Συρίας.
Η σιιτική Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει παίξει κεντρικό ρόλο στη μάχη εναντίον των σουνιτών μαχητών στα σύνορα, και έχει στείλει χιλιάδες μαχητές μέσα στη Συρία για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Άσαντ.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασραλάχ, είπε χθες ότι η οργάνωση δέχθηκε την αποχώρηση του Ι.Κ. εν μέρει για να μάθει τι συνέβη με εννιά Λιβανέζους στρατιωτικούς που κρατούνταν ως όμηροι από το Ι.Κ. από το 2014. Στις δηλώσεις του πρόσθεσε ότι η αυτοκινητοπομπή που μεταβαίνει στη Συρία περιλαμβάνει 308 μαχητές και 331 πολίτες.
Το Ισλαμικό Κράτος θα παραδώσει ένα μέλος της Χεζμπολάχ που κρατούσε, καθώς και τις σορούς μελών της Χεζμπολάχ και ενός Ιρανού, μαχητές που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Συρία, πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο τελευταίο στάδιο της συμφωνίας, οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν τις σορούς με τους μαχητές στην αυτοκινητοπομπή σε σημείο μετάβασης στη Συρία, διευκρίνισε ο Νασραλάχ, προσθέτοντας ότι 11 μαχητές της οργάνωσης και επτά Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση στη δυτική περιοχή Κουαλαμούν, από τη συριακή πλευρά των συνόρων.
Η Χεζμπολάχ και οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την εκκένωση της περιοχής ως παράδοση του Ισλαμικού Κράτους.
Οι μαχητές του Ι.Κ. με τις οικογένειές τους θα ταξιδέψουν με υψηλά μέτρα ασφαλείας στα μέτωπα του Ι.Κ. κοντά στο Αλ Μπουκαμάλ, στην ανατολική περιφέρεια της Ντεΐρ Αλ Ζορ, σύμφωνα με πηγή της λιβανικής ασφάλειας. Κατά την ίδια πηγή, ο συριακός στρατός και η Χεζμπολάχ βρίσκονται σε συνεννόηση με το Ισλαμικό Κράτος κοντά στο Αλ Μπουκαμάλ για να οργανώσουν την μεταβίβαση των μαχητών στην περιοχή των τζιχαντιστών.
Οι μαχητές του Ι.Κ. είχαν νωρίτερα κάψει τον βαρύ οπλισμό τους και όσα όπλα άφησαν στον συνοριακό θύλακα, σύμφωνα με μάρτυρες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.