31/8/17

Το Ιράν εναντιώνεται στη συμμετοχή του Κιρκούκ στο κουρδικό δημοψήφισμα

  • Εικόνα από παλαιότερη συνεδρίαση του συμβουλίου της επαρχίας του Κιρκούκ (φωτ.: kirkuknow.com)
Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα την ιρακινή επαρχία του Κιρκούκ εναντίον της συμμετοχής της στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν τον επόμενο μήνα, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν «προκλητικό και απαράδεκτο». Το συμβούλιο της επαρχίας του Κιρκούκ, σε μια ψηφοφορία η οποία διεξήχθη χθες, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στο δημοψήφισμα. Μια απόφαση την οποία η ιρακινή κυβέρνηση κατήγγειλε ως παράνομη και αντισυνταγματική.

Στο δημοψήφισμα, το οποίο προβλέπεται να γίνει την 25η Σεπτεμβρίου, θα τεθεί το ερώτημα της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν, της αυτόνομης περιφέρειας του βόρειου Ιράκ.
Πολλές άλλες χώρες —συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και του Ιράν, δυο γειτονικών με το Ιράκ κρατών που έχουν μεγάλες κουρδικές μειονότητες— εναντιώνονται στη διεξαγωγή του, όπως και τα Ηνωμένα Έθνη, μολονότι το αποτέλεσμά του δεν θα είναι νομικά δεσμευτικό. «Το συμβούλιο (της επαρχίας) του Κιρκούκ (...) πήρε μια κακή απόφαση, αυτή αποτελεί πρόκληση και είναι απαράδεκτη», έκρινε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ιρανικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν «επικίνδυνο». «Δεν θα επιτρέψει (...) να επιλυθούν τα υπαρκτά προβλήματα και θα πλήξει τη δυνατότητα της εθνικής κυβέρνησης του Ιράκ να συνεχίσει να καταγάγει νίκες έναντι της τρομοκρατίας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Μπαχράμ Γασεμί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η επαρχία Κιρκούκ, η οποία έχει μικτό πληθυσμό που αποτελούν κυρίως Κούρδοι, Άραβες και Τουρκομάνοι, υπάγεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης και όχι στο ιρακινό Κουρδιστάν με την τρέχουσα μορφή του.
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
http://www.pontos-news.gr/article/168647/iran-enantionetai-sti-symmetohi-toy-kirkoyk-sto-koyrdiko-dimopsifisma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.