29/8/17

Κύπρος - Πλιάτσικο από φίλους του Ερντογάν

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στα κατεχόμενα είναι η δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων, είναι η τοποθέτηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη ως προς τις ενέργειες που προβαίνει η τουρκική πλευρά όλο αυτό το διάστημα μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα.
Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, μιλώντας χθες στον ACTIVE 107,4 και 102,5, τόνισε πως «και το θέμα των μαρωνίτικων χωριών και το θέμα των Βαρωσίων με τον τρόπο που ετέθηκε αυτή την ώρα αποσκοπούν κυρίως στο να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους σε ό,τι αφορά στο εδαφικό και στο περιουσιακό.
Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρογιάννης οι κινήσεις των Τούρκων αντλούνται από κάποιες αρχές: Για το εδαφικό υπάρχει μια βασική αρχή, όπου εκεί και όπου είναι δυνατή η αποκατάσταση για να γίνει απαιτείται συγκεριμένη ενέργεια από τον νόμιμο ιδιοκτήτη για επανεγκατάσταση. Για την περίπτωση των Μαρωνιτών, εξηγεί ο κ. Μαυρογιάννης, τους λένε να επιστρέψουν, εάν περάσει ένας χρόνος και δεν επιστρέψουν, τότε «θα έρθει η τουρκική πλευρά να τους πει πως όσοι δεν επέστρεψαν δεν χάνουν το περιουσιακό δικαίωμα, αλλά χάνουν το δικαίωμα επιστροφής».
Κάτι που σημαίνει πως οι πρόσφυγες θα χάσουν το δικαίωμα ανάκτησης της περιουσίας τους και θα τους μείνει ως μόνη διέξοδος η αποζημίωση. Ακόμα πιο αρνητική εξέλιξη κατά τον κ. Μαυρογιάννη είναι πως κάτι τέτοιο «μπαίνει και στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε ακίνητη περιουσία και κατοικία». Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής υπέδειξε πως οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς αποτελούν «μια μεγάλη παγίδα» γι’ αυτό και «χρειάζεται προσοχή». Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη τόσο στη Μόρφου όσο και στα Μαρωνίτικα χωριά αλλά και στην περιοχή της Αμμοχώστου το διακύβευμα είναι μεγάλα οικονομικά συμφέροντα επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον κ. Ερντογάν και είναι Τούρκοι από την Τουρκία. «Το παιχνίδι στα κατεχόμενα έχει αλλάξει, δεν είναι θέμα απλών εποίκων, ούτε θρησκευτικού προσανατολισμού, είναι θέμα οικονομικών συμφερόντων κάποιων κύκλων που περιβάλλουν τον κ. Ερντογάν», τόνισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Κυπριακό φαινόμενο
Σε άλλο σημείο ο Α. Μαυρογιάννης ανέφερε πως «μόνο στην Κύπρο αμφισβητείται η ερμηνεία των εξελίξεων στο Κυπριακό. Χαρακτήρισε παράδοξο, να αμφισβητείται η ανάγνωση των εξελίξεων από τη δική μας πλευρά. «Μόνο στην Κύπρο δεν υπάρχει η στοιχειώδης εμπιστοσύνη» σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης, εξηγώντας ότι σε περιοδεία του στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες κ.λπ. ουδείς αμφισβήτησε τις ερμηνείες και την ενημέρωση της ε/κ πλευράς. Υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση συμπλήρωσε, από εκείνους που έχουν την ευθύνη έναντι στον λαό.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποχρέωση να απαντήσει όταν βάλλεται, όμως δεν έδωσε όπως είπε, στη δημοσιότητα πρακτικά. Αν οποιοσδήποτε ανέφερε, γίνεται κοινωνός οποιασδήποτε εμπιστευτικής ενημέρωσης και τη διαρρέει, κακώς τη διαρρέει.
Είμαστε σε μεταίχμιο 
Μεταίχμιο χαρακτήρισε την παρούσα φάση στο Κυπριακό ο Ε/κ διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης, ξεκαθαρίζοντας ότι, «εμείς επιθυμούμε τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης». Ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε ότι αυτό που τον κάνει διστακτικό, είναι η δεδηλωμένη θέση της Τουρκίας ότι με την αποτυχία του Κραν Μοντάνα, βρισκόμαστε εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ότι η αποτυχία αυτή, είναι το τέλος του δρόμου. Για μας, ανέφερε, το τέλος του δρόμου είναι η λύση του Κυπριακού. «Δεν υπάρχει τέλος του δρόμου χωρίς λύση».
Ερωτηθείς ποιο θα είναι το έναυσμα για επανέναρξη του διαλόγου, απάντησε: «Δεν έχω τη μαγική συνταγή, όμως δηλώνουμε ετοιμότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Σίγουρα έχουμε και εκλογές που κάνει τα πράγματα πιο πολύπλοκα αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων τα ταχύτερο». Η βάση τόνισε, δεν πρέπει να είναι άλλη από τα συμφωνηθέντα Φεβρουαρίου του 2014, όπως καταγράφονται στην κοινή διακήρυξη.
Ουδέποτε τέθηκε θέμα για τους «Πέρσες»
Οι τεχνικές επιτροπές είναι μέρος της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού και δεν τις παγοποίησα, ανέφερε φιλοξενούμενος στον Active ο Ε/κ διαπραγματευτής. Ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε ότι ο ίδιος ζήτησε να γίνει ανταλλαγή απόψεων, να προβληματιστούν όλοι και να δουν πώς προχωρούν. «Με ενοχλεί και θεωρώ απαράδεκτο, αλληλογραφία του γραφείου του διαπραγματευτή με τις τεχνικές επιτροπές να βλέπει το φως της δημοσιότητας. Μιλούμε για εθνικά ζητήματα και δεν είναι σωστό να δημοσιοποιούνται τέτοιες συζητήσεις» υπογράμμισε ο κ. Μαυρογιάννης. Περαιτέρω ξεκαθάρισε πως «δεν υπήρξαν αποχωρήσεις από τεχνικές επιτροπές» τονίζοντας κατηγορηματικά ότι ουδέποτε τέθηκε στο ΔΣ του ΘΟΚ, είτε στην τεχνική επιτροπή πολιτισμού, θέμα παρουσίασης των «Περσών» του Αισχύλου στην κατεχόμενη Σαλαμίνα. Όλες οι επιτροπές είναι σε διαρκή αξιολόγηση και στόχος είναι να βελτιώσουν την καθημερινότητα, όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, διευκρίνισε ο κ. Μαυρογιάννης.
Ακιντζί: Φταίει η διαδικασία ανοικτού τέλους
Η διαδικασία ανοικτού τέλους των διαπραγματεύσεων δεν μας έφερε κανένα αποτέλεσμα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι με την ίδια κατανόηση, μεθοδολογία «θα φτάσετε στο ίδιο μέρος (αποτέλεσμα) και δεν θα μπορέσετε να φτάσατε πουθενά αλλού».
Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν στα κατεχόμενα ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε κατά την υποδοχή του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού, αρμόδιου για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ στο «προεδρικό». Δοκίμασαν, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, αυτή τη μεθοδολογία. «Τώρα είναι περίοδος σκέψης. Και οι Ε/κ και τα ΗΕ και για εμείς πρέπει να κάνουμε τις αξιολογήσεις μας και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο, δρόμο και μέθοδο».
Ο κ. Ακντάγ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ μιας λύσης που θα βασίζεται σε δύο ίσους «λαούς» στην Κύπρο και θα συνεχίσουν αυτή τη στάση. Ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός έφτασε παράνομα στα κατεχόμενα χθες το πρωί και έχει συνεχόμενες επαφές με την τ/κ ηγεσία. Όπως κάνουν όλοι οι Τούρκοι επίσημοι όταν επισκέπτονται το ψευδοκράτος ο κ. Ακντάγ επισκέφθηκε και κατέθεσε στεφάνια στους τάφους των Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς. Στο μήνυμά του στο βιβλίο που βρίσκεται στον τάφο του Ραούφ Ντενκτάς, ο Τούρκος αξιωματούχος έγραψε ότι ως «μητέρα πατρίδα» και ως εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία θα ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις της για μια δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική λύση στην Κύπρο και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στα αδέρφια της τους Τ/κ και στον δίκαιο αγώνα τους. Θα συνεχίσει επίσης, πρόσθεσε, να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να αρθούν οι άδικοι και χωρίς βάση περιορισμοί που –όπως υποστήριξε– εφαρμόζονται εδώ και χρόνια ενάντια στους Τ/κ ώστε να βελτιωθεί και η ευημερία τους.
  Ανδρέας Πιμπίσιης 
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.