28/8/17

Ισχυρό χαρτί και ευκαιρία για την Κύπρο

Σ’ ένα 20ήμερο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ένα ταξίδι που διαχρονικά (επί όλων ανεξαιρέτως των ΠτΔ) επικεντρώνεται στο θέμα του Κυπριακού με όλα τ' άλλα σημαντικά να περνούν σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα. Σίγουρα η συνάντηση του ΠτΔ με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με αρκετούς άλλους ξένους συνομιλητές του θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των άλλων ζητημάτων. Τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται αυτή την περίοδο στην περιοχή μας προφέρονται, εάν τύχουν σωστής και προσεκτικής ενδελεχούς μελέτης, για μεγαλύτερα κέρδη.
Ο τρόπος δράσης και συμπεριφοράς των δύο υπερδυνάμεων -Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών- στην ευρύτερή μας περιοχή προσφέρονται για την Κύπρο στο να αποκτήσει κέρδη. Μπορεί η Κύπρος αυτή την περίοδο να γυρίσει ιδιαίτερης σημασίας συμφωνίες και αποφάσεις που λαμβάνονται στην ευρύτερή μας περιοχή προς δικό της όφελος. Εμπλέκοντας -όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο- και χώρες όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία. Γιατί, διαχρονικά, η Κύπρος μπορεί να υπέφερε από σειρά ενεργειών του Λονδίνου αφού δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να διαταράξει το βρετανικό στάτους κβο στο νησί, πλην όμως, εάν κινηθεί σωστά η Λευκωσία μπορεί να φέρει ανατροπές.
Ποιο είναι, λοιπόν, το βασικό ζητούμενο των Βρετανών στην Κύπρο; Μα βεβαίως η συνέχιση της παρουσίας των βρετανικών βάσεων στο νησί, οι οποίες θα δρουν χωρίς παρέμβαση ή έλεγχο από οποιονδήποτε. Γι’ αυτό και οτιδήποτε διαταράζει αυτό το στάτους κβο ή έρχεται να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των βάσεων ενοχλεί το Λονδίνο και αντιδρά. Ας μην ξεχνούμε τον ρόλο που έπαιξε η βρετανική πλευρά προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μη φτάσει στο νησί το αντιπυραυλικό σύστημα S-300.
Δύο πράγματα δεν ήθελαν τότε οι Βρετανοί και οι σύμμαχοί τους: Να εγκατασταθούν συστήματα τα οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην «ελευθερία κινήσεων» των βρετανικών ή αμερικανικών αεροσκαφών από το Ακρωτήρι, αλλά και ευρύτερα. Οι αντιδράσεις και οι απειλές της Τουρκίας ήταν απλώς το πρόσχημα ή οι δικαιολογίες.
Στο προεδρικό ή στα αρμόδια κυβερνητικά επίπεδα, εκτιμώ ότι θα υπάρχουν αρκετές απόρρητες συνομιλίες με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους γύρω από το θέμα των ρωσικών πυραύλων και την προσπάθειά τους να πείσουν γιατί δεν έπρεπε να έρθουν στο νησί. Αυτό το αρχείο μπορεί να αποβεί σήμερα ιδιαίτερα χρήσιμο για την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας στους ίδιους συνομιλητές της τα όσα έλεγαν τότε. Γιατί, η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε αγορά των πιο σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία επηρεάζει πρωτίστως τους ίδιους τους συμμάχους της Άγκυρας.
Εάν η Τουρκία τοποθετήσει τα συστήματα στις νότιες ακτές της, τότε το Ακρωτήρι είναι σε απόσταση βολής. Και βεβαίως δεν είναι μόνο τους Βρετανούς που επηρεάζει αυτό το θέμα αλλά και τους Αμερικανούς. Γιατί με μια Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν μπορεί να θεωρείται απίθανο να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο στη βάση Ακρωτηρίου, εάν ο Τούρκος ηγέτης αποφασίσει ότι διαφωνεί με κάποιες επιχειρήσεις των Αμερικανών και των Βρετανών. Αυτό είναι ένα μόνο ένα παράδειγμα, το οποίο με σωστή χρήση βοηθά την Κύπρο. Φτάνει να το τολμήσει και να το ζητήσει. Γιατί στο παρελθόν δόθηκαν ανάλογες ευκαιρίες αλλά πέρασαν ανεκμετάλλευτες. 
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Γιατί να υπενθυμίσει στους Αγγλοαμερικάνους τις αντιδράσεις τους για τους S300; Λέτε να τις έχουν ξεχάσει; Ή μήπως η υπενθύμιση θα τους φέρει στο φιλότιμο; Μη λέμε σαχλαμαρίτσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Let us be clear that the U.S. and Britain and the Greek traitors allowed Turkey to occupy 40% Of Cyprus. Turkey still occupies Cyprus because both the U.S. and Britain allow it. If the US and Britain wanted Turkey to leave Cyprus, the Turks would be out within 24 Hours from the island. Both the U.S. and Britain want to have it both ways in Cyprus: to keep Turkey in the island and to get Cyprus' natural resources. They have been successful sofar. I hope that Greece and the Greek Cypriots do not betray Cyprus and hellinism one more time. We must use the strategic location of Cyprus and it's resources as the means to arm the island by buying American and British weapons ( both the Americans and Brits will love it and keep the Turks quite).
    Only a strong militarily Cyprus will survive. Forget the U.N. organization, which is biased against Cyprus, which is controlled by the great powers, and which is bad joke.

    Dr.Robert Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.