28/8/17

Τελικά η Κύπρος διασώθηκε λόγω Ερτογάν;

του Φοίβου Κλόκκαρη*
Η Τουρκία στην διάσκεψη του Κράν Μοντάνα της Ελβετίας για το Κυπριακό, τον Ιούνιο/Ιούλιο 2017, παρά τη διασφάλιση ευνοϊκών όρων για τα συμφέροντα της, δεν συμφώνησε σε λύση, και γεννάται το ερώτημα γιατί έχασε αυτή την ευκαιρία.
Με βάση τον σκελετό λύσης του Κυπριακού, όπως συμφωνήθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της 11 Φεβρουαρίου 2014, και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις μακροχρόνιες διακοινοτικές συνομιλίες (ΔΣ), οι οποίες στην ουσία είναι οι υποχωρήσεις των Ελληνοκυπρίων (ΕΚ), η Τουρκία με την λύση που εξυφαίνεται, επιτυγχάνει τον στόχο της για έλεγχο της Κύπρου. Να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) και να αποκτήσει τον πολιτικό έλεγχο του Κυπριακού Κράτους, μέσω του Τουρκοκυπριακού (ΤΚ) κρατιδίου, εξηρτημένου από αυτήν (έποικοι, διμερείς συμφωνίες εξάρτησης σε όλους τους τομείς) και μέσω των ρυθμίσεων στο επίπεδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπου συμφωνήθηκε, ότι για όλα τα θέματα της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, θα απαιτείται συναπόφαση των δύο κρατιδίων (εξίσωση της πλειοψηφίας των ΕΚ με την μειοψηφία των ΤΚ).
Την τελευταία μέρα της διάσκεψης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), προχώρησε και σε νέες υποχωρήσεις (εκ περιτροπής προεδρία, τέσσερις βασικές ελευθερίες των Τούρκων υπηκόων, πρώτος λόγος στον χρήστη στο περιουσιακό κ.α.) με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία, θα αποδεχόταν κατάργηση των συνθηκών Εγγυήσεως/Συμμαχίας και σταδιακή απομάκρυνση όλων των Τουρκικών στρατευμάτων βάσει χρονοδιαγράμματος. Η πρόταση του προέδρου της ΚΔ, δεν έγινε αποδεκτή από την Τουρκία και η διάσκεψη ναυάγησε.
Αν γινόταν αποδεκτή η πρόταση, η Τουρκία με αυτή τη μορφή λύσης, θα επετύγχανε την διάλυση της ΚΔ, την νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής και τον πολιτικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Φαινομενικά, με την κατάργηση των εγγυήσεων και την απομάκρυνση των στρατευμάτων, θα έχανε τον στρατιωτικό έλεγχο της νήσου, αλλά στην ουσία θα είχε και αυτόν, δεδομένου ότι:
1. Το αποστρατιωτικοποιημένο Κυπριακό κράτος, θα γειτνιάζει προς την Τουρκία, η οποία με τις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της, θα ασκεί τον στρατιωτικό έλεγχο του νησιού, σε όλη την επικράτεια του (ξηρά, θάλασσα, αέρα).
2. Το ΤΚ κρατίδιο, θα είναι εξηρτημένο από την Τουρκία σε όλους τους τομείς μέσω των εποίκων και διμερών συμφωνιών, περιλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας με δικαίωμα αεροναυτικής παρουσίας της Τουρκίας στην επικράτεια της Κύπρου, χωρίς έγκριση του Κυπριακού κράτους (όπως στο σχέδιο Άναν).
3. Η Τουρκία, μέσω του πολιτικού ελέγχου, θα επιβάλλει τις αποφάσεις στο Κυπριακό κράτος, θα είναι στην ουσία παρούσα στην Κύπρο εκ του μακρόθεν, και δεν θα χρειάζεται επεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα, στον νησί.
Αφού η Τουρκία θα αποκτούσε στρατηγικά οφέλη με τη λύση όπως είχε διαμορφωθεί στη διάσκεψη του Κράν Μοντάνα, γιατί άραγε την απέρριψε;
Η πιο πιθανή εξήγηση, είναι ότι το θέμα των εγγυητικών (επεμβατικών) δικαιωμάτων και της διατήρησης Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, έχει μεγάλη βαρύτητα από σημειολογικής άποψης, για τον Τουρκικό λαό. Η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, υπενθυμίζει την επέκταση της Τουρκίας δια της λόγχης στη Κύπρο και τονίζει την αποφασιστικότητα της να ελέγχει εσαεί στρατιωτικά στο νησί. Πέραν τούτου, φαίνεται ότι η εκτίμηση της Τουρκίας, είναι ότι η ΕΚ πλευρά, επιδεκτική υποχωρήσεων, όπως απεδείχθει και στο Κράν Μοντάνα, θα υποχωρήσει τελικά και στο κεφάλαιο Εγγυήσεις/Ασφάλεια, όπως συνέβη και στα άλλα κεφάλαια των συνομιλιών. Η κατάργηση των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και η απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, θα ήταν πλήγμα κατά του κύρους του Ερτογάν. Θα δεχόταν σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για υποχώρηση και εγκατάλειψη της Κύπρου και των ΤΚ, ενώ παράλληλα θα έχανε και την στήριξη του εθνικιστικού κόμματος, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, τις οποίες θα διεκδικήσει ο Ερτογάν, μετά την τροποποίηση του συντάγματος, που παρέχει υπερεξουσίες στον πρόεδρο της χώρας.
Είναι σχήμα οξύμορο, αλλά φαίνεται ότι στο Κράν Μοντάνα, η ΚΔ διασώθηκε προσωρινά από την διάλυση της και την υποταγή της στην Τουρκία, λόγω των προσωπικών φιλοδοξιών του Ερτογάν, που τα θέλει όλα στο Κυπριακό. Την πλήρη παράδοση μας στους τουρκικούς όρους για να ενισχύσει το γόητρο του και να προβληθεί ως ο ηγέτης, που θα επεκτείνει την κυριαρχία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της. Η διάσκεψη στο Κράν Μοντάνα ανέδειξε για άλλη μια φορά, την διαχρονική στοχοθεσία της Τουρκίας, για εσαεί έλεγχο της Κύπρου, και την απαίτηση αλλαγής της στρατηγικής του Ελληνισμού (Διακοινοτικές Συνομιλίες – Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία) που όχι μόνο δεν ανακόπτει αλλά εξυπηρετεί αυτή την στοχοθεσία.

*αντιστράτηγος ε.α.  

   

1 σχόλιο:

  1. It has been clear that Turkey under Erdogan or any other leader will never leave Cyprus. Both the U.S. and Britain, and the Greek traitors allowed Turkey to invade and occupy 40% Of Cyprus. Both the US and Britain still want Turkey to continue occupying Cypriot territories. The Turks will leave Cyprus only if we throw them out by military means, which I do not believe is feasible. Minister Kotzias' insistence on the removal of Turkish troops from Cyprus as a condition of the resolution of the problem played a major national role to prevent the legitimization of Turkey in Cyprus.
    Dr. Robert Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.