30/8/17

Βερολίνο: Δεν επιθυμούμε νέα εποχή παγετώνων στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης

Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών
Η Γερμανία και η Ευρώπη επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας δεν θα οδηγήσουν σε μια νέα «εποχή των παγετώνων» στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, δήλωσε την Τρίτη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας συνομίλησε με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον για τις αμερικανικές κυρώσεις κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην Ουάσιγκτον, ενώ χαιρέτισε το ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε στον συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ όσον αφορά την λήψη περαιτέρω μέτρων.
«Εμείς ως Ευρωπαίοι έχουμε έντονες ανησυχίες ότι αυτή η κατάσταση θα έχει αθέλητες συνέπειες για την Ευρώπη. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με την Ρωσία, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας», επισήμανε ο Γκάμπριελ.

Ο πρόεδρος Τραμπ αυτό τον μήνα ενέκρινε την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και για την ρωσική επέμβαση –σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών– στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, κατηγορία που η Μόσχα αρνείται.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επέκρινε την Ουάσιγκτον για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας πως τα νέα τιμωρητικά μέτρα εκθέτουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες, που συμμετέχουν σε ενεργειακά έργα με την Ρωσία, στον κίνδυνο να τους επιβληθούν πρόστιμα για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας.

Η γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις κάλεσε μάλιστα την ΕΕ να προβεί σε αντίποινα ενάντια στις ΗΠΑ, στην περίπτωση που οι νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας οδηγήσουν στην επιβολή κυρώσεων ενάντια σε γερμανικές εταιρείες.

Ο Γκάμπριελ τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχίες ότι οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα έχουν μόνο οικονομικές επιπτώσεις, αλλά μπορεί παράλληλα «να οδηγήσουν σε μια νέα εποχή των παγετώνων μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Δύσης».

Παρά τις ευρωπαϊκές ανησυχίες, ο Γκάμπριελ επέμεινε ότι η Μόσχα θα πρέπει να εκπληρώσει τον ρόλο της στην εφαρμογή της εύθραυστης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται σε ισχύ στην ανατολική Ουκρανία και περιλαμβάνει την απομάκρυνση των βαρέων όπλων.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο εκκίνησης για τη βελτίωση των σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι οι κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία θα αρθούν όταν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία βελτιωθεί.
BHMA

1 σχόλιο:

  1. Οι Γερμανοί θέλουν και το σκύλο χοτάτο και την πιττα ολόκληρη. Και το ρωσικό πετρέλαιο και να ξεσκονίζουν τους Αμερικάνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.