27/8/17

Συρία - Προς το τέλος του χαλιφάτου

Moon of Alabama (USA)
Αυτός ο χάρτης από την  τελευταία περίληψη στη Συρία  δείχνει τη διαμόρφωση δύο καζανιών, βόρεια και βορειοδυτικά της Παλμύρας. Οι δυνάμεις του Ντάες περικυκλώθηκαν εκεί από το συριακό στρατό που προχωρά ανατολικά σε μερικούς άξονες.

Χάρτης από το
  Weekend Warrior   -  μεγαλύτερο

Δέκα ημέρες αργότερα, το ανατολικότερο από αυτά τα καζάνια έχει εξαλειφθεί.
Χάρτης από το  Islamic World News  -  μεγαλύτερη

Ο Συριακός στρατός προχωράει ανατολικά και συνεχίζει να μετακινείται προς τη Ντέιρ Εζ Ζορ σε τρεις άξονες.

Το Ντάες επιχείρησε να κάνει αντεπίθεσεις προς το Χαλέπι (που είναι η  γραμμή τροφοδοσίας)  και κατά μήκος του Ευφράτη νοτιοανατολικά της Ράκκα.  Και οι δύο νικήθηκαν μέσα σε μια μέρα ή δύο και οι επιτιθέμενες δυνάμεις του Ντάες εξαλείφθηκαν. Υπήρξε σαφώς αλλαγή στο πρότυπο της ανάπτυξης του Ντάες. Του λείπουν ανθρώπινο δυναμικό και εγκαταλείπει αυτές τις περιοχές. Οι αντεπιθέσεις του χρησιμοποιούν αμφίβολες τακτικές και στερούνται διοίκησης και της δύναμης των μονολιθικών στρατιωτικών μονάδων.  

Στο Ιράκ, ο στρατός και οι λαϊκές μονάδες πολιτοφυλακής (PMU) χρειάστηκαν μόλις 10 ημέρες για να απελευθερώσουν την πόλη της Τάλ Αφάρ που ήταν υπό κατοχή του Ντάες. Από την εκτιμώμενη δύναμη 2.000 ανδρών του Ντάες υπήρχαν μόνο 200 μη-ντόπιοι. 1.800 είχαν μετακινηθεί προς την ανατολική Συρία. 

Στην περιοχή Qalamun στα σύνορα του Λιβάνου, ο στρατός του Λιβάνου και η Χεζμπολάχ επιτέθηκαν στον τελευταίο θύλακα του Ντάες κατά μήκος των συνόρων. Σήμερα οι εναπομείναντες 200 μαχητές του Ντάες συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα σε ανταλλαγή της μετακίνησης τους προς την ανατολική Συρία.

Video: "Tiger Forces" in the Deir ez-Zor front.

Τρεις θύλακες του Ντάες παραμένουν στη Συρία. Η μια είναι η Ράκκα όπου οι κλεισμένες μονάδες του Ντάες θα πολεμήσουν μέχρι θανάτου. Ο αμερικανικός στρατός και οι κουρδικές εξουσιοδοτημένες δυνάμεις του καταστρέφουν κυριολεκτικά την πόλη για να την σώσουν. Είναι απίθανο οι εναπομείναντες δυνάμεις του Ντάες στην πόλη να παραιτηθούν ή να καταλήξουν σε μια συμφωνία εκκένωσης. Σε μια προηγούμενη συμφωνία με τις κουρδικές δυνάμεις μια ομάδα μαχητών του Ντάες διαπραγματεύτηκε την υποχώρηση της από το φράγμα της Ταμπκά με αντάλλαγμα την ελεύθερη μετάβαση προς τη Ράκκα. Ο αμερικανικός στρατός  έσπασε τη συμφωνία  και επιτέθηκε εναντίον των μαχητών του Ντάες που αποχωρούσαν.

Ένας δεύτερος θύλακας βρίσκεται στην ημι-έρημο βόρειο-δυτικά της Παλμύρας. Οι μαχητές του Ντάες έχουν σκάψει επεξεργασμένα συστήματα σηράγγων (βίντεο ). Οι σήραγγες μπορούν και τους προστατεύσουν από την ανίχνευση από τον αέρα, αλλά αυτές οι θέσεις δεν υπερασπίζονται σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης. Η περιοχή πιθανόν να εκκαθαριστεί μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο τρίτος θύλακας του Ντάες βρίσκεται κοντά στα ισραηλινά σύνορα στα υψώματα του Γκολάν. Η περιοχή εξακολουθεί να περιμένει για μια λύση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δυνάμεις των τακφιριστών εκεί, τελικά θα εξαλειφθούν. Το Ισραήλ προσπάθησε να πιέσει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για την προστασία της περιοχής από μια αναμενόμενη επίθεση από τη συριακή Χεζμπολάχ. Ζήτησε επίσης να κατασταλεί όλη η ιρανική επιρροή στη Συρία. Αλλά η Ουάσινγκτον καθώς και η Μόσχα  απέρριψαν  τα αιτήματα του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου έχασε τον πόλεμο που διεξήγαγε στη Συρία και το Ισραήλ θα πρέπει τώρα  να ζήσει  με μια πολύ πιο ικανή και ενισχυμένη δύναμη στα βόρεια σύνορά του.

Αυτό που έχει απομείνει από το Ντάες, περίπου 10.000 μαχητές συνολικά, περιορίζεται τώρα στην ανατολική Συρία και το δυτικό Ιράκ. Δεν υπάρχει πλέον αναπλήρωση. Κανένας νέος μαχητής δεν είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στο χαμένο σχέδιο. Οι πόροι του μειώνονται μέρα με την ημέρα. Οι ΗΠΑ  εξάγουν  τα περιουσιακά τους στοιχεία από την οργάνωση. Η κοιλάδα του Ευφράτη, δυτικά και ανατολικά της Ντέιρ Εζ Ζορ θα γίνει η τελευταία περιοχή υπεράσπισης που κατέχει. Σε έξι μήνες από τώρα θα ηττηθεί. Πάει το χαλιφάτο.

Το άλλο τζιχαντιστικό σχέδιο στη Συρία εκτελείται υπό τα διάφορα ονόματα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Σήμερα περιορίζεται κυρίως στην επαρχία της Ιντλίμπ. Η εκτιμώμενη δύναμη είναι περίπου 9.000 μαχητές με περίπου 12.000 βοηθητικές δυνάμεις από τοπικούς «αντάρτες». Όπως και το Ντάες, η Αλ Κάιντα στη Συρία είναι πλέον απομονωμένη και κανείς δεν είναι πρόθυμος να την βοηθήσει. Οι τοπικοί βοηθοί της θα την εγκαταλείψουν και θα συμφιλιωθούν μόλις ο συριακός στρατός θα κινηθεί επάνω τους. Οι σκληροπυρηνικοί μαχητές θα σκοτωθούν.

Οι Η.Π.Α.  έχουν πει  στους αντιπρόσωπους «αντάρτες» τους να εγκαταλείψουν το πολιτικό τους σχέδιο. Η Ιορδανία στέλνει  μηνύματα ειρήνης  προς τη Δαμασκό. Ο πρόεδρος της Συρίας Ασαντ δεν θα απομακρυνθεί και η χώρα θα παραμείνει υπό την προστασία της Ρωσίας και του Ιράν. 

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές των YPG στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας. Αλλά η σχέση τους με το μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία θα είναι πάντα πιο σημαντική από κάθε εθνικό κουρδικό σχέδιο. 
Τελικά οι Κούρδοι, όπως και άλλοι, θα πρέπει να αποδεχθούν τους όρους που θα τους θέσει η Δαμασκός.

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 27.8.2017

Καταχωρήθηκε από b στις  09:03 AM  | Σχόλια (2)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.