28/1/18

Ο Ερντογάν θέλει την Κωνσταντινούπολη παγκόσμιο κέντρο με νέο αεροδρόμιο 11 δισ. δολαρίων

Στόχος να πάρει τα ηνία από την Ατλάντα
Σάββας Μιχάλαρος
Πάνω από 225.000 νέες θέσεις εργασίας - Ετήσια έσοδα σχεδόν 20 δισ. δολάρια και περαιτέρω 7 δισ. δολάρια από τον τουρισμό - Ο Τούρκος πρόεδρος στοχεύει στην ανάκαμψη της οικονομίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2019
Για πολλά χρόνια, η Κωνσταντινούπολη αποτελεί το αεροπορικό σταυροδρόμι που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξεί να μετατρέψει την πανέμορφη πόλη του Βοσπόρου σε παγκόσμιο κέντρο συνάντησης, ξεκινώντας την αναμόρφωση-ανάπλασή της με την κατασκευή του μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο, αξίας 11 δισ. δολαρίων, παίρνοντας τα ηνία από το αεροδρόμιο της Ατλάντα, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον επόμενο μήνα, το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να είναι το πρώτο που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο, το τελευταίο σε μια σειρά δημοσίων έργων υψηλού προφίλ που ελπίζει ότι θα ενισχύσει μια οικονομία που αποδυναμώθηκε συημαντικά μετά τομ πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα.
Ο νέος αερολιμένας της Κωνσταντινούπολης, που ονομάζεται απλά ο νέος αερολιμένας της Κωνσταντινούπολης, ακολουθεί την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου 250 μιλίων, το άνοιγμα σιδηροδρομικής και οδικής γέφυρας ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτείνεται σε 1,4 μίλια από το Βόσπορο και το ορόσημο Camlica 66,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο στην Τουρκία.



Σχεδιάζεται επίσης ένα κανάλι μήκους 27 μιλίων που εκτείνεται παράλληλα με το Βόσπορο, το οποίο ο Ερντογάν αποκαλεί το προσωπικό όνειρό του. Αν κατασκευαστεί, θα μετατρέψει την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης σε νησί.

Οι ειδικοί λένε ότι ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη θέση του ως ο σημαντικότερος ηγέτης της Τουρκίας, από την ίδρυση της σύγχρονης δημοκρατίας, από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Αγαπά τα μεγάλα έργα του και το αεροδρόμιο είναι ίσως το πιο μεγάλο», δήλωσε ο Nigel Rendell, αναλυτής της Medley Global Advisors στο Λονδίνο. «Του επιτρέπει να δείξει ότι εκπληρώνει τις υποσχέσεις του, ακριβώς τη στιγμή που προσπαθεί να επεκτείνει τις εξουσίες του», πρόσθεσε.

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα έχει το μεγαλύτερο ενιαίο κτίριο τερματικού σταθμού στον κόσμο, καλύπτοντας 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και ικανό να χειρίζεται 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 150 εκατομμύρια όταν προστεθούν περισσότερα τερματικά.



Οι αφορολόγητες και εμπορικές περιοχές καλύπτουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα - περισσότερα από 10 γήπεδα ποδοσφαίρου - και υπάρχουν 26 μίλια ζώνες αποσκευών, ικανές να παραδίδουν σχεδόν 30.000 σακούλες την ώρα.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα υπάρξουν έλεγχοι ασφαλείας εκτός του κτιρίου, καθώς και μεταξύ check-in και αναχωρήσεων, μια απόφαση που ελήφθη μετά την επίθεση, τον Αύγουστο του 2016, στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το νέο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη θα είναι σε θέση να υποστηρίξει 225.000 νέες θέσεις εργασίας, αποφέροντας σχεδόν 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση, ενώ αν μόλις ένας στους δέκα επισκέπτες του αεροδρομίου έρχεται ως τουρίστας στην Τουρκία, η οικονομία υπολογίζεται ότι θα οφελείται με επιπλέον 7 δισ. δολάρια έσοδα ετησίως.

Στόχος είναι η αναβάθμιση της τουρκικής οικονομίας, η οποία επλήγη σοβαρά τα προηγούμενα χρόνια. Ο Ερντογάν, ωστόσο, έχει και προσωπικά συμφέροντα, καθώς θέλει να παρουσιάσει μία διαφορετική κατάσταση, ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν το 2019 στη γειτονική χώρα.
Πρώτο Θέμα

3 σχόλια:

  1. Just imagine if the billions we receive in walfare and then give back as interest would be directed to large scalr projects

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ερώτηση είναι εμείς τη κάνουμε; που είναι οι επενδύσεις; Μένουμε στάσιμη στο ίδιο σημείο χωρίς σοβαρές αλλαγές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.Το πολιτικό σύστημα μόνο εθνικές υποχωρήσεις κάνει σε Μακεδονικό και Κυπριακό ζήτημα.Εχουμε και τα ΜΜΕ που κάνουν επιπλέον ψυχολογικό πόλεμο ενάντια του ελληνικού λαού,μέχρι πότε θα τούς ανεχόμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σημειωθεί ότι αυτό θα είναι το τρίτο αεροδρόμιο τής Κ/λεως. Τα άλλα δύο είναι το Sabiha Gökçen International Airport και το Istanbul Atatürk Airport.

    Όλες οι μεγάλες πόλεις διαθέτουν πάνω από ένα αεροδρόμιο για λόγους ευκολίας, αλλά και ασφαλείας. Μόνον η Αθήνα διαθέτει ένα, διότι, βάσει τής αποικιοκρατικής συμβάσεως που υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη με την Hochtief ΑG, απαγορεύεται να υπάρχει άλλο αεροδρόμιο διεθνούς επιπέδου σε ακτίνα 100 χλμ. από την Πλατεία Συντάγματος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.