29/1/18

Όταν είπα ότι θα μας λεηλατήσουν, εννοούσα και αυτό - Τι δουλειά έχουν οι Τούρκοι ψαράδες στη Θάσο;

Το ανίκανο πολιτικό σύστημα, αδυνατεί εδώ και δεκαετίες να οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι, οι Ιταλοί, οι Ρώσοι να μπαίνουν και να ψαρεύουν κυριολεκτικά μέσα στο σπίτι μας...
Βίντεο-ντοκουμέντο: «Ναυμαχία» ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών σκαφών ανατολικά της Θάσου

Τα τουρκικά αλιευτικά βγαίνουν στο Θρακικό Πέλαγος και εμποδίζουν τα αντίστοιχα ελληνικά - Καταγγελίες από Έλληνες ψαράδες
Ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί στους ψαράδες της Θάσου, εξαιτίας της έντονης κινητικότητας που εμφανίζεται στο Θρακικό Πέλαγος από τουρκικά αλιευτικά σκάφη γρι-γρι.
«Πηγαίνουν όλο και πιο δυτικά. Είναι θέμα χρόνου να φτάσουν στον Θερμαϊκό», σχολιάζουν οι Έλληνες αλιείς, για να επισημάνουν ότι σε όλο το Θρακικό Πέλαγος δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 σκάφη, ενώ τα ελληνικά σκάφη από την Αλεξανδρούπολη ως την Καβάλα είναι μόλις 30.
Σημειώνεται πως οι Τούρκοι αλιείς συνηθίζουν να κινούνται στο όριο των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές (πάνω από αυτό θεωρούνται διεθνή ύδατα), αλλά πολλές νύχτες, όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες ψαράδες, το παραβιάζουν. 


Το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με πληροφορίες του «inkomotini.new», 5-10 τουρκικά γρι-γρι είχαν εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και έλαβε χώρα επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος Καβάλας.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται, από το ραντάρ του σκάφους του καπετάνιου Πέτρου Καραβέτη, που κατέγραψε περισσότερα από 50 τουρκικά σκάφη να πλέουν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Θάσου, στο ύψος των Αβδήρων!

Μάλιστα ο κ. Καραβέτης καταγγέλλει ότι οι Τούρκοι πολύ συχνά προκαλούν, περνώντας από πολύ κοντά τους με μεγάλες ταχύτερες. «Πέρασε ένας από την πλώρη μου στα πέντε μέτρα, εν πλήρη συσκότιση, χωρίς φώτα πορείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.



Τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη είναι μήκους πάνω από 50 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο ελληνικό σε όλη τη χώρα είναι 35 μέτρα. Μάλιστα στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με υπερσύγχρονα σκάφη τα οποία διαθέτουν πανάκριβα αλιευτικά εργαλεία, ενώ όπως με πικρία σχολιάζει ο κ. Καραβέτης, «εμείς είμαστε πενήντα χρόνια πίσω».

Επιπλέον, οι Τούρκοι δεν δεσμεύονται από τους – πολύ αυστηρούς – ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλιείας, σε αντίθεση με τους Έλληνες που έχουν περιορισμούς και ελέγχονται αυστηρά.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα  αναφέρει ο κ. Καραβέτης: «Η αλίευση του τόνου μας επιτρέπεται μόνο έναν μήνα περίπου τον χρόνο, με ειδική άδεια και με πλαφόν. Το δε πρόστιμο για παραβίαση του κανονισμού, ξεκινά από 42.000 ευρώ! Οι Τούρκοι όμως ψαρεύουν όσους τόνους θέλουν και όποτε θέλουν. Σε εμάς το πίσω μέρος του διχτυού πρέπει να είναι 40 χιλιοστά τετράγωνο για να φεύγουν τα μικρά ψάρια, ενώ οι Τούρκοι βάζουν ό,τι δίχτυ θέλουν».

Πρώτο θέμα

1 σχόλιο:

  1. Μα Σαββα μου,το Αιγαιο δεν εχει συνορα και ανηκει στα ψαρια του.
    Ε! αυτα ηλθαν να παρουν,τα ψαρια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.