29/1/18

Ν. Κοτζιάς: Δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα, ούτε το συζητάμε

Ν. Κοτζιάς: Δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα, ούτε το συζητάμε
«Δεν υφίσταται "τσάμικο" ζήτημα και ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών» απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του σε πρόσφατη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στη Βουλή σχετικά με το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών- και ειδικότερα για το «τσάμικο»- που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον αλβανό ομόλογό του, Ditmir Bushati.
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι οι συνομιλίες «εστίασαν σε διμερή θέματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια» και εκτιμά ότι σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στα ζητήματα αυτά, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες».
Παράλληλα τονίζει ότι υπάρχει μία «θεαματική βελτίωση του κλίματος στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις», που είναι «αποτέλεσμα του υπό εξέλιξη ειλικρινούς διαλόγου των δύο πλευρών» και «πιστοποιείται πλέον από απτές πράξεις». Στο πλαίσιο αυτό, κάνει αναφορά στην αλλαγή στάσης της αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με τα στρατιωτικά κοιμητήρια για τους Έλληνες πεσόντες στην Αλβανία και ειδικότερα στην ψήφιση των δύο εκτελεστικών νόμων σχετικών με τη συμφωνία του 2009, επισημαίνοντας ότι η δρομολόγηση για τη διευθέτηση του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος - «το οποίο απ' ό,τι φαίνεται, δεν ήταν υψηλά στις προτεραιότητες προηγούμενων κυβερνήσεων» - «βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με στόχο την πλήρη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας», πραγματοποιήθηκε στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο στην Κρήτη.
«Χαιρετίζω», γράφει ο κ. Κοτζιάς, «την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους".
Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας αναφορικά με την κατηγορία διεξαγωγής «μυστικής διπλωματίας και στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία», τονίζει ότι συγχέονται «εσκεμμένα οι θεσμικές διαπραγματεύσεις, το περιεχόμενο των οποίων, βεβαίως, δεν μπορεί να ανακοινωθεί, έως ότου υπάρξει ένα πρώτο ουσιαστικό αποτέλεσμα, με τη "μυστική διπλωματία"», υπενθυμίζοντας στον κ. Κουμουτσάκο ότι «ως εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΝΔ ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διεξήγαγαν με τη γείτονα επί 20 χρόνια».
Παράλληλα υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται μέσω των επίσημων, θεσμικών, πολιτικών και διπλωματικών διαύλων», αφήνει αιχμές για την εμπλοκή «"μυστικών απεσταλμένων", όπως το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ και μετέπειτα σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Νίκος Γρυλλάκης και ο εξωθεσμικός παράγοντας Άλεξ Ρόντος», διερωτώμενος εάν «ενημερώθηκε ποτέ ο ελληνικός λαός για το τι έκαναν αυτοί οι δύο, τι επαφές είχαν, ποια ήταν τα "αποτελέσματα" τους και τι ρόλο έπαιξαν στην υπόθεση των Σκοπίων». Και προσθέτει: «Πότε θα απολογηθούν επιτέλους τα δύο κόμματα γι' αυτό; Λόγος για μυστική διπλωματία γίνεται επίσης στην υποθετική περίπτωση που δύο κράτη συνωμοτούν εις βάρος τρίτου με απώτερο σκοπό το διαμελισμό του και τη διαμοίραση των εδαφών του. Είναι λοιπόν πασιφανές ότι, σε πραγματικά μυστική διπλωματία επιδόθηκαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και μάλιστα με ολέθρια αποτελέσματα».
Τέλος, καλεί τη ΝΔ να «ενημερώσει κάποιος υπεύθυνα τον ελληνικό λαό τι από τα δύο επιθυμεί τελικά: την τηλεοπτική διπλωματία, υπό τις κάμερες, ή τη θεσμική, ουσιαστική και αποτελεσματική διπλωματία;» Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών ανατρέχει στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ευκαιρία της επίσκεψης Erdogan στην Ελλάδα, ότι «η διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα», χαρακτηρίζοντας την ως «μια έκλαμψη υπευθυνότητας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λίμπεραλ
Φωτογραφία: Ιntime News

9 σχόλια:

  1. Fisika, den yparxei tsamiko thema. Alla yparxei Kotzia thema. Oti katorthose stis diapragmatefseis yia thn Kypro tha ta xasei olla me tous slavous. Aisxos Ellhnes. If he has the guts, he can say to all of them to Megalo Oxi.
    Dr. Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι βρε παιδιά όμως και αυτή η στάση, (δεν υπάρχει ζήτημα και δεν το συζητάμε) δεν είναι κι ότι καλύτερο τελικά. Γιατί αυτό έγινε και με το όνομα Μακεδονία. Δεν μιλάγαμε δεν μιλάγαμε και έως σήμερα έχουν αναγνωρίσει το όνομα 150 κράτη. Σήμερα έχει γίνει Ελληνικό πρόβλημα και θα χαριστεί το όνομα με ότι συνεπάγεται. Με την Τσαμουριά τι νομίζετε ότι θα γίνει στο μέλλον; Τα ίδια αν δεν μιλήσουμε, διότι αν δεν μιλάς σημαίνει ότι δεν σε νοιάζει η ακόμα ότι δεν υπάρχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνώ κάθετα με το σχόλιό σου. Το ότι 150 κράτη αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως "Μακεδονία" δεν έχει απολύτως καμμία σημασία, αρκεί εμείς να μην τα αναγνωρίσομε μ' αυτό το όνομα. Είναι κάτι που έχει αναλυθεί πλείστες φορές και θα ήταν κουραστικό να επανέλθω. Ούτε ελληνικό πρόβλημα έχει γίνει (από πού κι ως πού;), το οποίο να χρειάζεται άμεση επίλυση, όπως θέλει να μάς πείσει η κυβερνητική προπαγάνδα από το 2007 (κυρίως) και μετά. Το καλύτερο θα ήταν να μην είχαμε ανοίξει καθόλου διάλογο μαζί των, διότι δες τώρα τι συμβαίνει. Δημιουργήσαμε μόνοι μας ένα πρόβλημα, που μάς ταλαιπωρεί 25 χρόνια.

      Ελπίζω να μην ανοίξομε διάλογο και για Τσαμουριές και πάθομε τα ίδια. Αν δεν μιλάς, σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για σένα και όχι ότι δεν υπάρχεις εσύ! Αλίμονο αν ένα σοβαρό κράτος ανοίγει διαλόγους με όποιον τυχάρπαστο δηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος του εκ τού μηδενός.

      Διαγραφή
    2. Ταϋγέτη.

      Τὸ ὅτι τὰ ἀναγνώρισαν τὰ Σκοπια 150 κράτη δὲν ἔχει καμμία σημασία καὶ πάψτε νὰ ἀναμασᾶτε ἀνοησίες.
      Γιὰ νὰ σταθῆ τὸ κρατίδιο θέλει τὴν ἀναγνώρισί μας.

      Ὅ,ΤΙ καὶ νὰ κάνη ἡ κυβέρνησι ἄν δὲν συμφωνήση ὁ Ἑλληνας,τὰ Σκόπια δὲν θὰ σταθοῦν σὰν Μακεδονία,ἁπλῶς θὰ ἔχουμε πολιτικὴ ἀλλαγή καὶ θὰ ζητηθοῦν εὐθύνες ἀπὸ τὰ σούργελα τῆς Βουλῆς.

      Τό τσάμικο τώρα.
      Μήπως θὰ πρέπει νὰ θυμίση ὁ Κοτζιᾶς στὸν Ἀλβανὸ τὸ Πρωτόκολλο τῆς Κερκύρας ποὺ ἀναγνωρίζει Αὐτονομία στὴν Β.Ἤπειρο καὶ συγχρόνως νὰ εἰδοποιήση τοὺς ἐδῶ λάθρο-Ἀλβανοὺς νὰ ἐγκαταλείψουν τὴν χώρα μέσα σὲ διάστημα 1 ἕως 3 μηνῶν;

      Ἀλλὰ ἡ κυβέρνησι δὲν θὰ τὸ κάνη αὐτὸ διότι εἶναι Νεοταξῖτες καὶ δέχονται τὴν ἀπεριόριστη μετακὶνησι καὶ ἐγκατάστασι ἐδῶ διαφόρων λαῶν,ὥστε ἡ χώρα μας νὰ μεταβληθῆ σὲ ἀχταρμᾶ καὶ χαβούζα.

      Πρῶτα εἶναι τὸ συλλαλητήριο τῆς Κυριακῆς καὶ μετὰ,ἄν δὲν εἰσακουσθοῦμε,νὰ γίνη τὸ ἕλα νὰ δῆς,ποὺ τὸ νοιώθω νὰ ἔρχεται.

      Νὰ ἔχουμε πάντα στὸν νοῦ μας:
      Φίλους καὶ συμμάχους δὲν ἔχουμε·εἴμαστε ἀνάδελφοι καὶ ἔχουμε μόνο ὁ ἕνας τὸν ἄλλον.

      Διαγραφή
    3. O.K. Δεκτών. Από την άλλη, λέτε ότι αν αγνοούσαμε τις όποιες πιέσεις δέχεται η Ελλάς τελικώς δεν θα δίναμε το όνομα; Κομματάκι δύσκολο μου φαντάζει με οποιαδήποτε κυβέρνηση στα ινία!

      Διαγραφή
    4. Καθόλου δύσκολο. Η Κύπρος αγνόησε το 2004 πιέσεις και εκβιασμούς και καταψήφισε το σχέδιο Ανάν.

      Διαγραφή
    5. Σύμφωνοι, οι πιέσεις δεν τέλειωσαν ακόμα προς την Κύπρο. Το τελικό αποτέλεσμα να δούμε. Και όλοι μας είδαμε τι παραλίγο να γίνει στο Cran Montana!

      Διαγραφή
  3. Η συνέντευξη είναι ενδιαφέρουσα

    http://www.ert.gr/featured/stin-athina-o-nimits-synantisis-kotzia-ke-koumoutsako-synentefxi-tou-ellina-ypex-stin-ert/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην λες μεγαλη κουβεντα Κε Κοτζια.
    Με κυβερνηση 'Καραμουρτζουνη' ολοι θα παρουν το κατιτις τους.
    Εδω σε λιγο θα μας ζητησουν την Πελλοπονησο οι χωρικοι των Ανδεων της Χιλης που υποστηριζουν οτι ειναι απογονοι του Ηρακλη.
    Απορω οι Καλας γιατι δεν μιλουν για Μακεδονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.