28/4/19

Το Κυπριακό θέμα συζήτησης στο Πεκίνο

Το Κυπριακό και το θέμα διατήρησης του ρόλου και της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν ανάμεσα στα βασικά θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις επαφές που είχε στο Πεκίνο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Προέδρου στο Πεκίνο.Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στη διεθνή Σύνοδο Κορυφής Belt and Road. Πρόκειται για τη β’ Σύνοδο Κορυφής για τον Δρόμο του Μεταξιού που είναι μια πρωτοβουλία της Κινεζικής Κυβέρνησης.Αντικείμενο αυτής της Συνόδου είναι η διεθνής συνεργασία, η συνδεσιμότητα, οι επενδύσεις, οι διεθνείς μεταφορές, η ναυτιλία και άλλα παρεμφερή θέματα.

Η Κύπρος, ως νησιωτικό κράτος και ως μια οικονομία παροχής υπηρεσιών, αλλά και ως εκ της γεωγραφικής της θέσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα που αναπτύσσονται σε αυτή τη Σύνοδο., σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επαφές με αρκετούς αρχηγούς κρατών, ενώ υπήρξαν δύο διμερείς συναντήσεις, και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο της Κίνας κ. Σι Ζιπίνγκ και με τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Κίνας συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης και ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ταυτόχρονα, υπεγράφησαν Εκτελεστικό Πρόγραμμα και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Κίνας.

Στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο Πούτιν, επίσης ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και άλλους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία, τόσο με τον Κινέζο Πρόεδρο όσο και με τον Ρώσο Πρόεδρο, να θίξει το Κυπριακό, να υπογραμμίσει τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να ζητήσει τη στήριξη και των δύο αυτών κρατών Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση του ρόλου και της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Είναι αξιοσημείωτο, είπε, το ότι τόσο ο Πρόεδρος της Κίνας όσο και ο Πρόεδρος της Ρωσίας επανέλαβαν ότι διατηρούν θέση αρχών στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας την επίλυση στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ επαναβεβαίωσαν για την υποστήριξή τους όσον αφορά τη διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση και με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίον, για ακόμα μια φορά, υπογράμμισε τη δική του βούληση και τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ετοιμότητα, προκειμένου να βοηθήσει την πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, να συναντηθεί είτε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είτε με κάποιο άλλο σχήμα το οποίο θα πρόκρινε ο ίδιος ο ΓΓ».

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.