27/4/19

Ο πόλεμος στη Λιβύη και η υπόγεια μάχη για το πετρέλαιο

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Khalifa Hifter και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τις πετρελαϊκές υποδομές της χώρας, όμως δεν μπορούν να ελέγχουν τα πετρελαϊκά έσοδα. Ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας και πώς μπορεί ο Hifter να πλήξει τους αντιπάλους του με "όπλο" το πετρέλαιο.

Η απόφαση του αρχιστράτηγου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Khalifa Hifter, να εξαπολύσει επίθεση στην Τρίπολη, έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα της Λιβύης.
Η επιχείρηση ξεκίνησε μόλις μια εβδομάδα πριν από την πραγματοποίηση ενός προγραμματισμένου Εθνικού Συνεδρίου, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ, και το οποίο είχε στόχο να διευκολύνει τις εθνικές εκλογές στην διχασμένη χώρα, όπου επί σχεδόν δυο χρόνια είχε επιτευχθεί εκεχειρία. Ήδη, μαχητές που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης (GNA), με  έδρα την Τρίπολη, έχουν σταματήσει την επίθεση του Hifter. Όμως οι συνεχιζόμενες προσπάθειες του LNA μπορεί να εξελιχθούν σε μια παρατεταμένη σύγκρουση και έναν νέο εμφύλιο πόλεμο.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.