29/4/19

Όλα τα σενάρια για τους S-400 - Έφθασε ο κόμπος στο χτένι

Σάββας Καλεντερίδης
Με το βιβλίο μας Το εκκρεμές της Τουρκίας προσπαθήσαμε να καταδείξουμε την πολιτική προσέγγισης προς τη Μόσχα που ακολουθεί η Άγκυρα από το καλοκαίρι του 2016 –και συγκεκριμένα μετά το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, της 15ης Ιουλίου 2016–, μια πολιτική που γίνεται με συνεχείς παλινδρομήσεις από την Ουάσινγκτον προς τη Μόσχα και τούμπαλιν.

Να σημειώσουμε ότι σε κάθε παλινδρόμηση, στρατηγικός στόχος του Ερντογάν είναι να «διανοίγει όλο και περισσότερο χώρο» για την Τουρκία, που θα της επιτρέπει να ξεφεύγει από τον σφιχτό εναγκαλισμό των δύο μεγάλων δυνάμεων και να ασκεί τελικά τη δική της πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς και γεωγραφικές περιοχές.Ο βασικός λόγος που ανάγκασε την Τουρκία να στραφεί προς τη Ρωσία είναι η πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, και συγκεκριμένα η συνεργασία με τους Κούρδους του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και κυρίως με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Τουρκία θεωρεί προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και άρα «τρομοκρατικές οργανώσεις».
Η Τουρκία στην αρχή χρησιμοποίησε τη στροφή προς τη Ρωσία ως απειλή, ως μπλόφα απέναντι στις ΗΠΑ, προσδοκώντας ότι η Ουάσινγκτον, δεδομένης της τεράστιας γεωπολιτικής αξίας της χώρας, δεν θα θυσιάσει την Τουρκία για μερικές χιλιάδες Κούρδους της Συρίας και άρα θα τους εγκαταλείψει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία στις πολιτικές εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας των Κούρδων, όπως έπραξε δεκαετίες τώρα η Δύση, που έκλεινε τα μάτια στις γενοκτονίες των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων, μέρες που ’ναι.
Όμως οι ΗΠΑ δεν υπαναχώρησαν στον στυγνό εκβιασμό της Τουρκίας, και έτσι ο Ερντογάν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την μπλόφα και να κάνει πρακτικά βήματα προς τη Μόσχα.
Ένα από αυτά είναι η προμήθεια του πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, που θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα του είδους του παγκοσμίως!
Όμως, επειδή προφανώς υπάρχει ασυμβατότητα στην συνύπαρξη των S-400 με τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 στο ίδιο σύστημα άμυνας μιας χώρας, αφού υπάρχει ορατός ο κίνδυνος τα δεδομένα των συστημάτων των F-35 να διοχετευθούν μέσω S-400 στη Μόσχα, οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο στην προμήθεια αυτού του συστήματος. Και τώρα η Τουρκία εξετάζει σενάρια για να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν οι ΗΠΑ.
Τα σενάρια είναι πολλά, και στο σημείωμα αυτό θα δούμε ορισμένα που κυκλοφορούν στα ρωσικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τον Vladimir Muhin της εφημερίδας Nezavisimaya, η Ρωσία, για να ενθαρρύνει την Άγκυρα στην προμήθεια των S-400, κάνει τα στραβά μάτια στη στρατιωτική κατάληψη των επαρχιών Αφρίν και Αλ Μπαμπ της ΒΔ Συρίας από την Τουρκία. Ο αρθρογράφος Vladimir Vasilyev της ίδιας εφημερίδας με τη σειρά του αναφέρει ότι η Τουρκία θα ακυρώσει την παραγγελία των S-400 μόνο αν οι ΗΠΑ τής παραδώσουν τον έλεγχο της Β. Συρίας και «πουλήσουν» τους Κούρδους του PYD/YPG.
Επίσης, ο Leonid Nersisyan του πρακτορείου Regnum, αναζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα «Η Τουρκία θα ακυρώσει την παραγγελία των S-400 ή όχι;», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω μόνο με άσκηση πιέσεων, αλλά με την πολιτική του «μαστίγιου και του καρότου». Δηλαδή, κάτι πρέπει να δώσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για να κάνει πίσω.
Με βάση τον ίδιο αρθρογράφο, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των S-400, αυτό θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην τουρκική οικονομία, αλλά θα ευνοήσει τη Ρωσία επειδή τη θέση των F-35 κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουν ρωσικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Πάντα κατά τον ίδιο αρθρογράφο, για να αλλάξει γνώμη η Τουρκία και να ακυρώσει την παραγγελία, θα πρέπει οι ΗΠΑ «να παραδώσουν» στην Τουρκία το ΒΑ τμήμα της Συρίας που ελέγχουν σήμερα οι Κούρδοι του PYD/YPG.
Ο Vladimir Vasilyev, που εκτιμά ότι η Τουρκία θα προμηθευθεί τα ρωσικά Su-57, έκανε αναφορά στη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία, αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να της παραδώσουν τα F-35, θα απευθυνθεί σε άλλους προμηθευτές που δεν είναι άλλος από τη Ρωσία και την Κίνα, αφού εκτός των ΗΠΑ μόνο αυτές οι δύο χώρες παράγουν αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.
Όμως το θέμα δεν είναι τόσο απλό, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας μέχρι το 2025 μπορούν να παραχθούν μόνο 15 Su-57. Όσο για την Κίνα, συνεχίζει την παραγωγή 20 J-20 και έχει πολλές παραγγελίες, όμως είναι αμφίβολο αν θα δεχόταν να πουλήσει το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο αεροσκάφος της σε μια χώρα του ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά τα σχέδια για παραγωγή του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς TF-X στην Τουρκία, η παράδοσή του πριν από το 2030 θα είναι πολύ δύσκολη.
Επίσης, ο αρθρογράφος της Kommersant, Ivan Sinergiyev, αναφερόμενος στη συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών, υπενθύμισε στους αναγνώστες του τη δήλωση που έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο κανάλι NTV, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν σχέδια για αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, και την απάντηση της ρωσικής πλευράς ότι «έχουμε τη βούληση και τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στα αιτήματα και τις απαιτήσεις της Τουρκίας».
Ο Sinergiyev σημειώνει ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένα συμβόλαιο για την αγορά τεσσάρων πυροβολαρχιών S-400, και ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων για παραγωγή ορισμένων υποσυστημάτων στην Τουρκία.
Μια πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, μιλώντας στην Kommersant, είπε ότι Τούρκοι αρμόδιοι έδειξαν ενδιαφέρον για τα ρωσικά Su-35, και ότι αν υπάρξει σχετικό αίτημα, η ρωσική πλευρά θα κάνει την προσφορά της.
Ο Vladimir Muhin (Nezavisimaya) αναφέρει ότι αυτή η προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας έφερε πιο κοντά τη Συρία με το Ιράν. Ο ίδιος αρθρογράφος κάνει αναφορά στο «πράσινο φως» που άναψε η Ρωσία στην Τουρκία για να καταλάβει στρατιωτικά το Αφρίν και την αποχώρηση ρωσικών μονάδων από την περιοχή Τελ Ριφάτ, για να διευκολύνει την κατάληψή της από τον τουρκικό στρατό. Με βάση τουρκικές και αραβικές πηγές, η Τουρκία ετοιμάζεται να καταλάβει αυτήν την περιοχή, ενώ η Δαμασκός και η Τεχεράνη ετοιμάζονται να αντιδράσουν δυναμικά.
Συμπερασματικά, στην ουσία καταλήγουμε εκεί που αρχίσαμε.
Ότι η Τουρκία είναι όμηρος της πολιτικής των ΗΠΑ στη Β. Συρία, όπου ο αμερικανικός στρατός συνεργάζεται με τους Κούρδους του PYD/YPG, ότι για να εκβιάσει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τους Κούρδους στράφηκε προς τη Ρωσία, η οποία για να την πάρει με το μέρος της, πέραν των S-400, της έδωσε και άδεια να εισβάλει στη Συρία.
Τώρα, όμως, έφθασε ο κόμπος στο χτένι.
Αν ακυρώσει την παραγγελία και της δοθεί χώρος από τις ΗΠΑ στη Β. Συρία, μένει να δούμε την αντίδραση της Ρωσίας, αλλά και των Κούρδων, που θα έχουν κάθε δίκιο να νιώθουν προδομένοι.
Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

15 σχόλια:

  1. ΤΑ F-35 και οι S-400

    - Αεροσκάφος 5ης γενιάς προσανατολισμένο σε εκτέλεση αποστολών βομβαρδισμού στόχων. Ενδιαφέρει περισσότερο χώρες που έχουν επεκτατικές βλέψεις.

    - Δεν είναι ουσιαστικά μαχητικό διπλού ρόλου (και αμυντικού αλλά και επιθετικού προσανατολισμού) όσον αφορά πάντοτε την ιδιαιτερότητα του Αιγαίου που καθημερινά εδώ βιώνουμε (παραβιάσεις). Πιο απλά και να έχουμε εμείς ως Ελλάδα στο μέλλον πχ ...20 F-35 δεν γίνεται να τα σηκώνουμε για αναχαιτήσεις. Το κόστος πολλαπλάσιο των Mirage ή F-16 χώρια ότι για τις όποιες διορθώσεις / επισκευές θα πρέπει να μεταφέρονται στις ΗΠΑ ή αν αφορά βαψίματα και εύκολες λύσεις στην Ιταλία.

    - Είναι άκρως απαραίτητο το «αόρατο» F-35 να είναι συνδεδεμένο με τα ραντάρ και τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα ώστε να προκύψει και η σχετική ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ διάκριση μεταξύ φίλιων και μη φίλιων ...μαχητικών όπλων. Πιο απλά, για να συνεργαστούν τα μαχητικά F-35 επιτυχώς με τους S-400 θα πρέπει να δοθούν κώδικες επικοινωνίας που θα εξασφαλίσουν όλα τα εχέγγυα ότι δεν θα προσβληθούν από φίλια πυρά!

    - Οι αντίστοιχοι δικοί μας S-300 στην Κρήτη έχουν την δυνατότητα να καταρρίπτουν οποιοδήποτε μαχητικό αεροσκάφος πετάει χωρίς διάκριση αν και εννοείται ότι φυσικά και θα υπάρχει η δυνατότητα της χρονικής διάκρισης, αλλά μέχρι εκεί.

    - Τα μαχητικά F-35 έχουν πρωτίστως κατασκευαστεί βασισμένα στις ανάγκες των ΗΠΑ και αυτό από μόνο του τα καθιστά σε ορισμένα σημεία «ευάλωτα» σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε χώρας βασιζόμενοι πάντοτε στο κόστος τους.

    - Είναι τελικά «αόρατα»;
    Ναι σε μεγάλο βαθμό που αφορούν τα ραντάρ, ωστόσο η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR) που εκπέμπουν οι κινητήρες τους, το γεγονός ότι φέρνουν εσωτερικά (και όχι εξωτερικά όπως τα υπόλοιπα μαχητικά) τα «όπλα» τους μπορεί να πάψουν να τα κάνουν «αόρατα» μέσω τοποθέτησης ειδικών αισθητήρων που θα τα διακρίνουν από μεγάλη απόσταση. Κοινώς όταν τα ραντάρ θα αποκαλύπτουν το ανάλογο σήμα από τους ειδικούς σένσορες αυτομάτως αυτό το σήμα θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα μαχητικά F-35.

    - Η Τουρκία την τρέχουσα χρονική περίοδο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της. Ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει ο Ερντογάν στο μέλλον και πως θα εξελιχθούν οι καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός F-35 και S-400 σε τουρκικό έδαφος μοιάζει μη πραγματοποιήσιμο όνειρο.

    - Η Ρωσία έχει μονάχα την δυνατότητα να υποστηρίξει εξοπλιστικά την Τουρκία για την ώρα που η οικονομία της καταρρέει. Οι ΗΠΑ μπορούν να την στηρίξουν και εξοπλιστικά και οικονομικά μέσω του ΔΝΤ. Η Ε.Ε μονάχα οικονομικά!

    Κοντή γιορτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1)Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία, ανεξαρτήτως με το εάν τελικά προμηθευτεί τους S-400, θα συνεχίσει τα γιγαντιαία εξοπλιστικά της προγράμματα.
    Αυτό που πρέπει περίσσότερο να μας ανησυχεί είναι η ανικανότητα μας όχι μόνο να κάνουμε νέους εξοπλισμούς, αλλά και να διατηρήσουμε και συντηρήσουμε τις δυνάμεις μας.
    Ο πληθυσμός μας γερνάει και μειώνεται, το πολεμικό μας υλικό φθείρεται, χρήματα δεν υπάρχουν, η οικονομική κρίση κατέστη μόνιμος.
    Πολλοί πολιτικοί μας δυστυχώς θυμίζουν περιγραφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη:
    "Πάντοτε ἀμετάβλητοι οἱ σχοινοβᾶται οὗτοι, οἱ Ἀθίγγανοι, οἱ γελωτοποιοὶ οὗτοι πίθηκοι..."

    2)Η Ελλάδα χρειάζεται επιγόντως να ανασυγκροτηθεί.
    Πρέπει να βρεθεί τρόπος και να γίνουν τεράστιες προσπάθειες διά τα εξείς:
    Την διαγραφή του 50% του δημοσίου εξωτερικού χρέους, την επιστροφή των αλλόθρησκων μεταναστών στις πατρίδες τους, την ενίσχυση των πολυτέκνων, την απαγόρευση των εκτρώσεων, χαμηλή φορολόγηση για όλους, κατάργηση των κακών νόμων, απλοποίηση των φορολογικών διατάξεων, απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για επενδύσεις, κατάργηση της άχρηστης γραφειοκρατείας, να δοθούν ελκυστικά κίνητρα σε νέες βιομηχανίες, επιχειρήσεις και διά την αύξηση της αγροτικής παραγωγής.
    Για να ανακοπεί το έγκλημα χρειάζεται να επανέλθει η θανατική ποινή για τα πολύ σοβαρά εγκλήματα, και να επιβάλλονται πραγματικές καθείρξεις στους εγκληματίες.
    Ταυτόχρονα ο στρατός θα πρέπει να αυξηθεί αριθμητικά και να εξοπλισθεί με ότι καλύτερο μπορούμε να προμηθευτούμε.

    3)Εάν δεν πάρουμε τα σωστά, δίκαια και απαραίτητα μέτρα, εάν δεν φροντίσουμε την πατρίδα μας, τον λαό μας, την οικογένεια μας, εάν δέν αποδώσουμε στο αληθινό Θεό μας τον οφειλόμενο σεβασμό και λατρεία, εάν δεν κάνουμε ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, η καταστροφή μας δυστυχώς φαίνεται να είναι πολύ κοντά μας και αφορά όλους μας, είτε ευθυνόμαστε για την σημερινή κατάσταση, είτε όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ πιστεύεις τώρα ότι θα αποδοθεί στον αληθινό Θεό μας ο οφειλόμενος σεβασμός και η οφειλόμενη λατρεία με το να επανέλθει η θανατική ποινή; Είσαι καθόλου με τα καλά σου; Είναι αντικρουόμενες τέτοιες συμπεριφορές κι απόψεις με τον Θεό στον οποίον αναφέρεσαι. Τι διαβάζουμε, ρε γαμώτο.

      Διαγραφή
    2. 1)Αγανακτείς 'άγνωστε' μαζί μου. Φαίνεται πως θεωρείς τις απόψεις μου ανάλγητες, σκληρές και μακριά από την Χριστιανική αγάπη, επειδή ζητώ να επαναφερθεί η θανατική ποινή από το κράτος, διά ακραία και ειδεχθή εγκλήματα. Όμως δέν έχεις δίκιο.

      2)Κατ΄αρχάς ο Θεός, είναι μεν ο Θεός της Αγάπης που συγχωρεί τους ειλικρινώς μετανοούντες, αλλά είναι επίσης και ο Θεός της Δικαιοσύνης.
      Διά αυτό τον λόγο άλλωστε όλοι μας θα κριθούμε από Αυτόν μετά θάνατον ανάλογα με τα πεπραγμένα μας. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε κάθε άνθρωπο, είτε με τον Παράδεισο, είτε με την Κόλαση.
      Διάβασε την Καινή και την Παλαιά Διαθήκη εάν δεν με πιστεύεις. Εάν βέβαια δεν πιστεύεις και σε αυτά, δεν μπορώ να κάνω τίποτα δια να σε πείσω.

      3)Πώς λοιπόν θέλεις τα στυγνά εγκλήματα να τιμωρούνται?
      Εάν κάποιος, μή γένητο, πάει και σκοτώσει την οικογένεια σου, εσένα του 'ανθρωπιστή', τί ποινή όταν συλληφθεί ο εγκληματίας, θα ήθελες να του επιβληθεί?
      Θα ήθελες μετά από λίγα χρόνια να αφεθεί ελεύθερος, όπως συχνά συμβαίνει, χάριν των 'ανθρωπιστικών΄ χαριστικών διατάξεων του υπουργείου Δικαιοσύνης?
      Δέν νομίζω.

      4)Οι Χριστιανοί δεν είναι 'καρπαζοεισπράκτορες', κανείς άνθρωπος δεν είναι, ανεξάρτητα σε τι πιστεύει.
      Είναι φανερό πως, εάν το κράτος δεν αποδίδει ορθά την δικαιοσύνη και τις σωστές ποινές, καταλήγουμε στην γενική ανομία και μετά στην αυτοδικία.

      5)Η Ελλάδα έχει γίνει μπάχαλο.
      Γέροι και γριές δολοφονούνται για λίγα ευρώ. Ληστείες μετά φόνου είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Βιασμοί, ακόμα και μικρών παιδιών, σκληρά ναρκωτικά, κλοπές, διαρρήξεις, κάθε είδους εγκλήματα, μαστίζουν την χώρα.
      Δυστυχώς, είναι ολοφάνερο, δέν υπάρχει άλλος τρόπος αποτροπής, παρά από την επιβολή από το κράτος σκληρότατων ποινών για τα πολύ σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της θανατικής ποινής.

      Διαγραφή
    3. Ρε συ Φώτη,

      Όταν ανακατεύεις θεούς και θεία με τα εγκόσμια, καταλήγεις σε αυθαίρετες ερμηνείες, που είναι άνευ νοήματος.

      Συμφωνώ μαζί σου για την αναγκαιότητα τής ποινής τού θανάτου, ένα θέμα χιλιοσυζητημένο, αλλά, δυστυχώς, άνευ νοήματος, διότι η εν λόγω ποινή δεν θα επανέλθει ποτέ. Στην χώρα μας εφαρμόστηκε για τελευταία φορά το 1972, είναι δε απαγορευμένη για κράτη-μέλη τής ΕΕ. Άλλωστε, στην Ευρώπη, μόνο στην Λευκορωσία εφαρμόζεται ακόμη. Χάσιμο χρόνου, λοιπόν, να γράφεις για ανέφικτα πράγματα.

      Όσον αφορά στον Unknown, έχει απόλυτο δίκιο. Δεν μπορείς εσύ να ερμηνεύεις τις Γραφές κατά το δοκούν, έτσι ώστε να τις κόβεις και να τις ράβεις στα μέτρα σου. Κατά τον Χριστιανισμό, δεν έχεις επ' ουδενί λόγω το δικαίωμα να αφαιρέσεις μία ανθρώπινη ζωή. Όλα τ' άλλα είναι αυθαίρετες δικές σου απόψεις.

      Διαγραφή
  3. Τι ζητάει η αλεπού στο παζάρι είναι το ερώτημα σε όλα αυτά που γίνονται στην περιοχή μας και οι χρήσιμοι ηλίθιοι των Αθηνών που πιστεύουν ότι η αλεπού τους αγάπησε. Ένας κύριος ήρθε πριν λίγα χρόνια στην Αθήνα αφού πρώτα ρήμαξε μια χώρα στην οποία τώρα γίνονται πρόεδροι κάτι Λαζόπουλοι και Σεφερληδες. Ήρθε εδώ στην περιοχή μας σε μια χώρα που η Τουρκία θεωρεί προαιώνιο εχθρό και μέγιστη απειλή διαχρονικά πάρα το ότι φυσικά έχει σοβαρά προβλήματα και με τους Κούρδους αυτή την περίοδο και διάφορα εσωτερικά. Ωστόσο, όλοι στην Τουρκία όλοι όμως θεωρούν την Ελλάδα προαιώνιο εχθρό και μέγιστη απειλή τα έχει πει Άλλωστε ο Νταβούτογλου στα βιβλία του. Αυτήν την περίοδο η Τουρκία στρέφεται προς τη Ρωσία όλες οι τουρκικές παρατάξεις έχουν κάνει κατά καιρούς τις επαναστάσεις τους εναντίον των ΗΠΑ ενώ όποτε γίνεται αυτό δεν την πληρώνουν μόνον εκείνοι που επαναστατούν την πληρώνουμε και εμείς οι Έλληνες και φυσικά και οι Κούρδοι. Ή απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό είναι πολλή εύκολη, γιατί οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία ως την πιο σημαντική χώρα γεωπολιτικά δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό το αναφέρουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Έχει αναρωτηθεί κανείς γιατί η αλεπού αγάπησε τους αντικειμενικά πανηλιθιους που ανέλαβαν την διακυβέρνηση στην Ελλάδα; Έχει αναρωτηθεί κανείς γιατί η αλεπού επισκέπτεται το υπεθα 3 φορές τον μήνα; Έχει αναρωτηθεί κανείς τι ανταλλάγματα δίνει η αλεπού στους εσωτερικους ανταγωνιστές του Ερντογάν για να επιστρέψει η Τουρκία δίπλα στις ΗΠΑ όσο γίνεται γιατί πλέον υπάρχουν και πολύ σημαντικοί περιορισμοί σε αυτό λόγω της αλληλεξάρτησης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσία στην ενέργεια; Έχει σκεφτεί κανείς αφού μας αγαπά η αλεπού γιατί δεν λύνει τα προβλήματα σε αεροπορία και ναυτικό και στρατό όπως έκανε κάποτε στο Ισραήλ στέλνοντας αεροπλανοφόρα για να παραδώσει αεροπλάνα αλλά αντί αυτού μας έχει έρμαιο στις ορέξεις της Τουρκίας; Έχει αναρωτηθεί κανείς γιατί αφού η αλεπού αγαπάει την Ελλάδα μας συμπεριφέρεται σαν να είμαστε κατώτεροι από τους Σκοπιανούς και τους Αλβανούς; αυτά τροφή για σκέψη Χριστός Ανέστη καλή Ανάσταση στην πατρίδα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με δύο λόγια, το θέμα της Τουρκίας είναι τόσο περίπλοκο και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι στο "περιπου" !!!! Όλα εξαρτώνται από τις τρέχουσες συγκυρίες και όλες είναι ΜΗ ΠΡΟΒΛΈΨΙΜΕΣ !!!! Όλα είναι ένα ντόμινο! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι είτε με τους ρώσους, είτε με τους αμερικανούς,η τουρκία θα κάνει εχθρό της το Ιράν.
    Και αυτό νομίζω είναι το μεγάλο ζητούμενο και το Ρουά-Ματ που το Ισραήλ θέλει να κάνει στο Ιράν.
    Και σε αυτό, έχει συμβάλλει απόλυτα ο Ερδογάν.
    Οπως και η πίεση που ασκήθηκε στο μέτωπο της Ουκρανίας.
    Το ερώτημα είναι,προς δυσμάς τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η απάντηση είναι προφανής: Απολύτως τίποτα.
      Αϊντε να αφήσουν τους τούρκους να κάνουν τρύπες στην θάλασσα νοτίως του Κστελόριζου
      και ίσως σε σημεία μειωμένου ενδιαφέροντος στην Κυπριακή ΑΟΖ.
      Υ.Γ. Οσον αφορά τους S-400, θα είναι καλοδεχούμενοι στην τουρκική επικράτεια,τόσο από τους αμερικανούς ,όσο και από τους ισραλινούς,γιά ευνόητους λόγους.

      Διαγραφή
  6. Ολα ειναι μη προβλεψιμα.Αρα θα υπαρξουν μεγαλες εκπλήξεις.Θα κουφαθει κοσμος....κυριως οι .....γραμμικοι ανθρωποι...στην σκεψη...οι χα-χα-χου ολοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. We miss the forest for the tree. Let me explain. We have lost:

    1. The Russian card
    2. The Balkans as buffer zone
    3. Eastern Med as a leverage to economic and military advantages
    4. Albania, where we cannot even use our strong minority presence
    5. Thrace and Dodecanese

    And to whom we lost them all? TO TURKEY! Who cares if they are armed with S-400 or F-35´s? We have already lost. The difference in armament is the excuse our polititians will use to keep selling Greece piece by piece.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχασες κ. Νικο το πιο σπουδαιο κι.αιτια ολων οσων λες.
      Χασαμε την ψυχη μας.Υιοθετησαμε ακριτα...επιπολαια...ανοητα...μαιμουδιζοντας...την ψυχη αλλων λαων...Αυτων που μερικοι...θελουν να ενοποιησουν με την Ελληνικη...την χαμενη.Δηλ....να υιοθετησουμε οχι αυτο που ειχαμε σαν ανωτερο....αλλα το αλλο ...το κατωτερο. Να μας αφομοιωσουν δηλ...διοτι οι αλλοι δεν εχουν σκοπο να τους αφομοιωσουμε εμεις.....Αυτο χασαμε....προς στιγμη.( εξωφρενικο αλλα να υιοθετεις.την ψυχη του....Πορτορικανου...του Σαξωνα...κλπ....παει πολυ....οταν εσυ.τον ξεστραβωσες...κι ειναι θεμα αν καταλαβε και τωρα ...1% απ το ξεστραβωμα. Κι ομως...εγινε.Τα αλλα σωστα τα λες....αλλα τι περιμενες αλλο ??

      Διαγραφή
    2. Τα χάσαμε γιατί κάποιοι μεγαλύτεροι έκριναν ότι έτσι πρέπει να γίνει...
      Και να μην ξεχνάμε το βασικό Εργαλείο σε αυτόν τον χαμό, το Ευρω...

      Διαγραφή
    3. Πρεπει να ανακτησουμε την Ελληνικη ψυχη μας γρηγορα.Και στα......αυτα μας τι ειπε ο καθε ψευτοφιλοσοφος της.πλακας ..απ την Εσπερια.Μας φτανουν οσα ειπαν οι δικοι μας κορυφαιοι.Οπως κι ο τροπος ζωης στην Εσπερια ..στα αυτα μας.Εχουμε δικο μας τροπο...και Θεο.Αν καθαρισουμε την σαβουρα των μαιμουδων εδω της Εσπεριας κι αποκτεισουμε.στοιχειωδη.εγωισμο....κι αυτοσεβασμο....ταυτοτητα δικη μας.
      Το Ευρω σιγουρα εκανε οτι λεει ο Μαριος.Ομως η απωλεια και ο μαιμουδισμος αρχισε πιο πριν.Το ευρω...κι οτι λες με μια λεξη μονο ...εννοωντας ολα τα Ευρωπαικα γενομενα ,ηταν η αποκορυφωση της βλακωδους απωλειας...Το θεμα της Τουρκιας θα λυθει διοτι το ξυλαρακι της κανελλας. ...δεν αντεχει.τα υψη...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.