28/4/19

Και επίσημα δύναμη κατοχής η Τουρκία στη Βόρεια Συρία: Το σχέδιο για πλήρη ενσωμάτωση…

File Photo: Turkish soldiers carry the coffin of Koray Karaca, a Turkish soldier who was killed in cross-border clashes with Kurdish Popular Protection Units (YPG) forces at Afrin, during a funeral ceremony in Istanbul, 11 February 2018. EPA, ERDEM SAHIN
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Την πολιτική αφομοίωσης και επιβολής τετελεσμένων με την σταδιακή προσάρτηση των εδαφών, που διατηρεί παρουσία ο τουρκικός Στρατός ως δήθεν ειρηνευτική δύναμη, επιβάλλει η ΄Αγκυρα στην Βόρειο Συρία.
  • Η εμπειρία από την μέχρι τώρα παρουσία του Τουρκικού Στρατού στην Βορειοδυτική Συρία προκαλεί αντιδράσεις τόσο από τους Κούρδους και από την Δαμασκό που βλεπει να επιχειρείται αποκοπή τμήματος της Συριακής επικράτειας, αλλά και από τις ξένες δυνάμεις που βλέπουν αρνητικά αυτή την «επεκτατική» πολιτική της Αγκυρας που επιδιώκει να επεκτείνει αυτή την άτυπη κυριαρχία και ανατολικά του Ευφράτη με πρόσχημα την διεύρυνση της Ζώνης Ασφαλειας….

Στην έκθεση της μια επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου, που αποκάλυψε η Jerusalem Post, επισημαίνεται ότι η εισβολή της Τουρκίας στην Βόρειο Συρία την καθιστά δύναμη Κατοχής και συγχρόνως αμφισβήτησε το νομικό πλαίσιο που επικαλέστηκε η Αγκυρα για να δικαιολογήσει την στρατιωτική κατοχή των εδαφών.
Η Έκθεση αναφέρει ακομη ότι Τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Afrin, στην Azaz, στην Al Bab και τη Jarablus στην βόρειο Συρία από άποψη διεθνούς δίκαιου αποτελεί στρατιωτική κατοχή.
Την ώρα που οι εξελίξεις στην Συρία παραμένουν ρευστές και ο Αμερικανός προεδρος υποχρεώνεται να ρίξει τους ρυθμούς στην απόφαση για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στην χώρα, η Τουρκία επιχειρεί συστηματικά την ενσωμάτωση και προσάρτηση των συριακών εδαφών τα οποία κατέλαβε με τις δυο προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Βόρεια Συρία.
Η πρώτη επιχείρηση Olive Branch έγινε με στόχο (και πρόσχημα) την αντιμετώπιση των πυρήνων του ISIS στα σύνορα της Τουρκίας και της Συρίας.
Η δεύτερη επιχείρηση Euphrates Shield είχε στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στην Βόρειο Συρία από το YPG που θα συνέδεε το βορειοδυτικό καντόνι του Αφρίν με το Κομπανι και το Τζαζερα στα Βορειοανατολικά.
Με την τρίτη επιχείρηση που ήταν έτοιμη να εξαπολύσει η Τουρκία μόλις θα αποχωρούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις από την Βόρειο Συρία, ο στόχος ηταν Ανατολικά του Ευφράτη οπου το YPG κυριαρχεί και κατέχει μεγάλη περιοχή, την οποία έχει καταλάβει εκδιωχνοντας το ISIS. Η επίθεση αυτή όμως έμεινε στα χαρτιά και στις εξαγγελίες του κ. Ερντογάν…
Η Τουρκία στις περιοχες που κατέλαβε με τις δυο επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας, δεν περιορίσθηκε μόνο στην επιβολή της «Τάξης». Με δυναμικό και μεθοδικό τρόπο η Τουρκία επιχειρεί να διευρύνει την επιρροή της και να προωθεί την άτυπη ενσωμάτωση των περιοχών αυτών. Η Τουρκία κατέχει τον διάδρομο στην Βορειοδυτική Συρία, που περιλαμβάνει το Al-Bad και τις παραμεθόριες πόλεις Jarablus και Azaz καθώς και τον θύλακα του Αφρίν.
Επιχειρείται ακομη η αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης του Αφριν, αφου η Τουρκία στέλνει πρόσφυγες που αντιτίθεται στο καθεστως Ασαντ για να εγκατασταθούν στην περιοχή από οπου εκδιώχθηκαν αυτόχθονες κούρδοι…
  • Η Τουρκία εκπαιδεύει μια δύναμη 65000 ανδρών, που μάχονται στην Συρία υπό την σημαία του Free Syrian Army στην Azaz.
  • Η Τουρκία έχει μοιράσει στα σχολεία των περιοχών που κατέχει 3,6 εκατομμύρια βιβλία, εκανε τουλάχιστον 70 γεωτρήσεις για την εξασφάλιση νερού για τουλάχιστον 430.000 ανθρώπους.
Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, σύμφωνα με επιχειρηματικές ενώσεις, τουλάχιστον 4000 τουρκικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή που κατέχει η Τουρκία. Με τουρκική χρηματοδότηση ξαναστήνονται βασικές υποδομές, καθώς και θεσμοί υγείας και εκπαίδευσης. Αρκετά σχολεία επισκευάζονται και ένα νέο νοσοκομείο οικοδομήθηκε.
Συγχρόνως η Τουρκία χρηματοδοτεί δράσεις για την στήριξη των απλών πολιτών και της τοπικής οικονομίας και ένα από τα προγράμματα αυτά αφορούν την καλλιέργεια και παραγωγή λαδιού. Η Τουρκία έχει αναλαβει και την πληρωμή δημοσίων υπαλληλων, ενώ εκπαιδεύει και τους αστυνομικούς.
Στην περιοχή μεχρι την Τζεραμπλους δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι ακομη και οι δικαστές και οι θρησκευτικοί λειτουργοί συντονίζονται από την Αγκυρα. Οι μισθοί πληρώνονται μέσω των τουρκικών ταχυδρομείων που ίδρυσαν και λειτουργούν γραφεία στις περιοχες αυτές, ενώ κατασκευάσθηκε ένας νέος αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Συριακή πόλη Al -Bab με την Τουρκία.
  • Στις περιοχές που κατέχει η Τουρκία έχουν σύμφωνα με τουρκικά στοιχεία επιστρέψει και επανεγκατασταθεί 280.000 πρόσφυγες. Σε πολλούς Σύριους πρόσφυγες η Τουρκία έχει δώσει τουρκική υπηκοότητα και ετσι δημιουργείται ενας ακόμη στενός δεσμός…
Η πολιτική αυτή προσάρτησης που εφαρμόζει η Τουρκία δεν είναι άσχετη με το αντιτουρκικό κλίμα που διαμορφώνεται στην Βόρειο Συρία και κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμη και στους πιο στενούς συμμάχους της στην περιοχή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.