28/4/19

Η τελευταία έκθεση του Κογκρέσου για λύση του κυπριακού

Στην αποτυχία της τελευταίας αποστολής της συμβούλου του ΓΓ Τζέιν Χολ Λουτ να καταλήξει σε συμφωνία με τα μέρη πάνω στους όρους αναφοράς για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, εστιάζεται η νέα έκδοση της έκθεσης για την Κύπρο, της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου (CRS) με ημερομηνία 15 Απριλίου. Και τώρα, σημειώνει, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.
«Η συνέχιση της αποστολής Λουτ χωρίς πιθανότητα επιτυχίας μπορεί να φανεί άκαρπη. Ακόμη και αν ο Αναστασιάδης και ο Ακίντζί μπορούσαν να συμβιβαστούν σε κάποια μορφή συμφωνίας για τον ορισμό της πολιτικής ισότητας για τους Τουρκοκύπριους, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το είδος της τελικής κυβερνητικής δομής και συγκεκριμένα αν η μακροχρόνια επιδιωκόμενη διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή λύση για το νησί εξακολουθεί να είναι εφικτή».
Η έκθεση – με συντάκτη τα τελευταία 12 χρόνια τον Βίνσεντ Μορέλι και τον ίδιο τίτλο «Κύπρος: Η επανένωση αποδεικνύεται απατηλή» - εκδόθηκε μία μέρα πριν την έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ. Η προηγούμενη είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο οπότε οι διαφοροποιήσεις στη νέα έκθεση. Ενώ στην εισαγωγή, αναφέρει ότι μετά την αποτυχία της αποστολής της η κ. Λουτ «άφησε να εννοηθεί ότι πολύ πιθανόν οι διαπραγματεύσεις θα παραμείνουν επ `αόριστον σε αναστολή».
 
Σχετικά με τις διαφορές των που χωρίζουν τις πλευρές, αναφέρει ότι «εκτός από τις μακρόχρονες διαφωνίες μεταξύ των δύο κυπριακών πλευρών, ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλεια και τα στρατεύματα, ένα μεγάλο εμπόδιο ήταν η επιμονή του Ακιντζί όπως οι Τουρκοκύπριοι έχουν πολιτική ισότητα στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντί να κατέχουν καθεστώς μειονότητας. Ο Ακιντζί επανέλαβε το αίτημά του ότι αν μια λύση θα οδηγήσει σε δύο ισότιμες συνιστώσες πολιτείες, κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να έχουν την ίδια εξουσία σε θέματα που έχουν ληφθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και θα αφορούν και τις δύο συνιστώσες πολιτείες. Πρότεινε ότι σε όλα τα θέματα πρέπει να υπάρξει θετική τουρκοκυπριακή ψήφος. Ο Αναστασιάδης απέρριψε και πάλι αυτή την προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έδιδε στους Τουρκοκύπριους το απόλυτο δικαίωμα αρνησικυρίας σε όλα τα θέματα πολιτικής και θα υποτάξει την Κύπρο στις απαιτήσεις της Άγκυρας, ενδεχομένως οδηγώντας σε αδιέξοδο. Ο Αναστασιάδης, ωστόσο, δήλωσε προφανώς ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει την πρόταση του Ακιντζί, αλλά μόνο για ορισμένα θέματα».
Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ 

1 σχόλιο:

  1. Για ποιά "πολιτική ισότητα" μιλάτε; Γιατί δεν το λέτε με το πραγματικό νόημα; Την πολιτική ανισότητα; Το 9% να διοικεί ουσιαστικά την Κύπρο; Γιατί να μην ισχύει για όλους το "πολίτης της Κύπρου";; όπως ισχύει στην Ελβετία, στο Βέλγιο, στο Ενωμένο Βασίλειο;
    Δεν μπορώ να καταλάβω τι συζητάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.