15/8/19

Ο “χάρτης του Κίσιντζερ” που στοιχειώνει την έρευνα για το 1974

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Έχουν περάσει 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και στην ελληνική κοινή γνώμη κυριαρχεί η πεποίθηση ότι γι’ αυτήν ευθύνονται οι ΗΠΑ και προσωπικώς ο τότε υπουργός Εξωτερικών Χ. Κίσιντζερ. Θα ήταν ενδιαφέρον να προσεγγιστεί τι ακριβώς “ευθύνη” οι έχοντες την πεποίθηση αυτή, χρεώνουν στις ΗΠΑ και τον Κίσιντζερ: είναι υπεύθυνοι επειδή σχεδίασαν την ανατροπή του Μακαρίου και την συνεννοημένη τουρκική εισβολή ή ευθύνονται για μεροληπτικούς υπέρ της Τουρκίας χειρισμούς κατά την διάρκεια της κρίσεως;
Ανεξαρτήτως της απαντήσεως, το βέβαιο είναι ότι η πρώτη άποψη, που σαφώς ενέχει στοιχεία συνωμοσιολογικής προσεγγίσεως, προβλήθηκε κατά κόρον την εποχή των γεγονότων. Αλλά και δεκαετίες μετά, η θέση αυτή υποστηρίζεται ενθέρμως από δημοσιογράφους, ερευνητές και συγγραφείς, που ερευνούν τα γεγονότα. Τα κίνητρα ενός εκάστου, είναι δύσκολο να προσδιορισθούν και, σε τελική ανάλυση, ελάχιστα απασχολούν την πλειοψηφία αυτών που σε κάποια περίοδο της ζωής τους θα θελήσουν να μάθουν για τα γεγονότα.
Σαφώς όμως, ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου και το έργο του (από κοινού με τον Κώστα Βενιζέλο) ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΣΙΝΤΖΕΡ, κατέχουν περίπου εμβληματική θέση. Ο Ιγνατίου και η ομάδα του, προσέφεραν στο ελληνικό κοινό πρόσβαση σε όγκο αμερικανικών επισήμων εγγράφων για το 1974, που μέχρι τότε είχαν υψηλή διαβάθμιση και παρέμεναν άγνωστα.

Για τη συνέχεια Doureios 

8 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    "Συγχαρητήρια στον κ. Βλάση που "δικαιώνει" τον Κίσινγκερ.
    Καλά όμως δεν έχει ακούσει τίποτε για τη συμφωνία στο Παρίσι μεταξύ, Κίσινγκερ, Καραμανλή και Ετσεβίτ (ως λέγεται) για ελεύθερη εισβολή των τούρκων με δώρο την περιοχή Αττίλα1 για να "λυθεί" το Κυπριακό;
    Δεν έχει ακούσει ότι ο Καραμανλής τίμησε όλη την τότε προδοτική στρατιωτική πειθήνια σε εκείνον στρατιωτική ηγεσία;
    Δεν αξίζει να αναφέρω τα όσα άλλα στοιχεία για τον "αξιότιμο" Βλάση που στο σπίτι του κρεμασμένου μας μιλά αχαρακτήριστα για σχοινί.
    Και επιτρέψτε μου την ερώτηση; Μήπως το αναρτήσατε χωρίς να το διαβάσετε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. "Μην προσπαθείς να αποδείξεις σε κανέναν με αντικειμενικά επιχειρήματα πως έχει άδικο.

      Ο άνθρωπος σκαλώνει με την άποψή του και την αλλάζει πολύ δύσκολα. Έχει επενδύσει χρόνο σε αυτή την άποψη κι αν την απορρίψει είναι σαν να απορρίπτει τον ίδιο του τον εαυτό.

      Αν λοιπόν του φέρεις αποδείξεις πως έχει λάθος, αντί να τις δεχτεί θα προσπαθήσει να τους δώσει άλλη ερμηνεία, να δώσει άλλη περιγραφή στην αρχική του τοποθέτηση, να παίξει με τις λέξεις και τα νοήματα. Θα κάνει τα πάντα πάντως δεν θα αλλάξει την άποψή του.

      Κσι σε αυτή του την προσπάθεια θα σε εκνευρίσει. Και τελικά όχι μόνο δεν θα αλλάξει άποψη, αλλά θα τσακωθείτε κι από πάνω.

      Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που αποτελούν εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Και δεν είναι οι πιο μορφωμένοι, ούτε οι πιο έξυπνοι. Οι άνθρωποι που αποδέχονται να αλλάξουν τη γνώμη τους, είναι οι λιγότερο ανασφαλείς. Αυτοί που τα έχουν καλά με τον εαυτό τους. Αυτοί που δεν περιμένουν καταξίωση από την γνώμη του κόσμου για το άτομό τους. Αυτοί που είναι ευτυχισμένοι με τον εαυτό τους.

      Τζάμπα λοιπόν συζητάς. Όταν ο άλλος πιστεύει κάτι, και ο θεός να κατέβει στη Γη και να του πει το αντίθετο δεν θα παραδεχτεί το λάθος του. Δεν θα παραδεχτεί πως αυτός ο "πανέξυπνος άνθρωπος" είναι δυνατόν να πίστευε μια προφανή βλακεία.

      Την ώρα μας χάνουμε να επιχειρηματολογούμε."

      Διαγραφή
  2. Ο Τέλης Σαββάλας πάντως είχε φτύσει κατάμουτρα τον Κίσιγκερ και χωρίς να γνωρίζει για τον χάρτη. Ε, δεν μπορεί, κάτι θα είχε μάθει για τον λεγάμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επί της ουσίας του άρθρου κ. Μπιλλη, έχετε να απαντήσετε? Κάτι λέει. Κάποια στοιχεία παραθέτει. Δεν υποθέτει τίποτε. Παραθέτει στοιχεία και συνάγει.
    Οι προσωπικές αντιπάθειες δεν είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διαβάσματος της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες.
    Τα συμπεράσματα,επιγραμματικά είναι:
    1)τα γεγονότα του ΄63 στην Κύπρο προκάλεσαν,με ευθύνη των τούρκων,αποσταθεροποίηση στην Κύπρο που ως αποτέλεσμα μπορεί να είχαν την αποσταθεροποίηση στην Ν.Α.πτέρυγα του ΝΑΤΟ,κάτι που οι αμερικανοί δεν ήθελαν επουδενί.
    2)Οι τούρκοι πρότειναν σχέδιο γιά να αποσοβηθεί περαιτέρω κρίση,δηλ. γιά να αποδεχθούν να μην διαλύσουν την Ν.Α.πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
    3)Οι αμερικανοί το αποδέχθηκαν.
    4)Η κυβέρνηση Παπαπνδρέου όχι.
    5)Η χούντα των αθηνών κατεχόμενη από το Μικρασιατικό σύνδρομο και κυρίως από έντονο φιλοαμερικανικό σύνδρομο,έκανε υποχωρητική πολιτική έναντι των τούρκων, αποσύροντας εν αρχή την Μεραρχία και μετά επιδόθηκε στις γνωστές ηλιθιότητες κατά του Μακαρίου.
    6)Αμερικανοί και τούρκοι συνωμότησαν κατά των ηλιθίων νεοελλήνων και κανείς από τους Καραμανλή-Μακάριο δεν φταίει άμεσα.

    Ο στόχος,δηλ. η μη επίθεση της τουρκίας κατά της Ελλάδας,επιτεύχθη με απώλεια της μισής Κύπρου.Μόνο.

    Τι θα μπορούσε να είχε γίνει;
    Η εξάρθρωση των υπεύθυνων στρατιωτικών.
    Πως;
    Με την δημιουργία μιάς ειδικής ομάδας με στόχο την σιωπηρή εξουδετέρωση ηλιθίων ανδρείκελων-εραστών(δεν μπορώ να βρω άλλα επίθετα) των ξένων.
    Τι θα μπορούσε όμως να γίνει τώρα που τα πάντα έχουν διαβρωθεί από έναν άκρατο φιλοτουρκισμό,άκρατο φιλοαμερικανισμό και εν γένει άκρατο φιλαλλισμό και ζούμε αντίστοιχες αν όχι χειρότερες μέρες από εκείνες;

    Μεταφορά δύναμης αντίστοιχης με την τότε Μεραρχία,στην Κύπρο σήμερα.
    Tαχύ εξοπλισμό της Κύπρου με φθηνά πυραυλικά συστήματα μεγάλης καταστροφικής ισχύος.
    Οσον αφορά την Ελλάδα,μιά κρυφή ενεργός συμφωνία με την Γαλλία γιά ετοιμοπαράδοτα Ραφάλ.
    Οπως και μιά κρυφή συμφωνία με την Αίγυπτο γιά ταχεία απόδοση των δύο FREMM.
    Εναρξη εχθροπραξιών στην Κύπρο άμεσα μόλις ολοκληρωθούν οι ετοιμασίες.
    Και βέβαια καμμία σημασία στις αμερικανικές παραινέσεις.
    Οι τούρκοι δεν δίνουν δεκάρα γιά το ΝΑΤΟ.
    Γιατί να δώσουμε εμείς;
    Αντί αυτού,φαίνεται να υλοποιείται το σχέδιο των Μασόνων,περί Ελληνο-τουρκικής ομοσπονδίας...ή το σχέδιο των αμερικανο-ισραηλινών περί "εξαγοράς των πολύτιμων" υπηρεσιών των τούρκων διά ανταλλάγματος κομματιού του Ελληνισμού -τρομάρα μας- ή το σχέδιο των γερμανών περί ειρηνικής κατοχής του Ελληνικού χώρου...ή και όλα μαζί,με πιό πιθανό το δεύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οσο δεν υπαρχει πολεμικη προετοιμασια (οσα κανουν ειναι της πλακας)...θαχουμε ασχημο θερισμο.Ενταξει ολοι γελανε.με την λεξη ασχημο τωρα.Απο που πηγαζει ομως η σιγουρια ..ειναι θεμα ψυχιατρικης..Αν τοκαναν αυτο αγροτες...οτι ψυχω και ναχαν...στον θερισμο θαχαν τριχες..Εδω γιατι θαναι αλλιως?? Φιρι φιρι το παμε...Δεν μπορει το πολιτικο προδωπικο ..ολοι το ξερουν ..και η προιστορια το ..ουρλιαζει...Τι αλλο να κανει ? Να παρει το
    σκουποξυλο ?? Θα το παρει...Πεντε εκατομμ. γυναικες...και 2.5 συνταξιουχοι...δεν εχουν σκοπο να αλλαξουν κατι...Τα 3/4 ...ολων. Κανεις εξ αυτων δεν θα πολεμησει.Το ξερουν. Γιατι να απαιτησει προετοιμασια η αλλαγη στην κορυφη ?? Γιατι να μην εχει ουτοπιες στον νου ??Γιατι να μην δωσει χωρο απ την χωρα ?? Εξασφαλιζει την συνεχεια του χωρις αναταραξεις..Ομως οι Τουρκοι βαζουν πυρκαγιες παντου.Φουντωνουν.Κι οπως λενε τωρα με τις πυρκαγιες ...το θερμικο φορτιο τους φερνει αναταραξεις και δεν πετανε τα αεροσκαφη με αυτες...Ειναι βεβαιες οι αναταραξεις που εδω δεν θελει κανεις.Γιατι δεν ..εξαρταται αυτο απ τις θελησεις τις δικες μας ....αλλα των Τουρκων.!! Στα χερια των Τουρκων ειναι η σιγουρια μας.!!! Κι αυτο δεν λεγεται σιγουρια.Λεγεται ..πληρης ανασφαλεια..Δηλ.ματαια ελπιζουν οτι ελπιζουν εδω ...μην χαθει..Θα χαθει 100%....Ας συνελθουμε πριν ..την απωλεια.Πρεπει να απαιτησουμε πολεμικη προετοιμασια ευρειας κλιμακας...οσο εχουμε λιγο χρονο ακομη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θλιβερός απολογητής του εγκληματία Κίσιγκερ. Υπάρχει πλήθουσα βιβλιογραφία, ελληνική και αγγλόφωνη, που τεκμηριώνει τις κολοσσιαίες ευθύνες του Κίσιγκερ για την τουρκική εισβολή, την απέχθειά του κατά του Μακαρίου και την προτίμησή του να διχοτομηθεί η Κύπρος. Ο διαπρεπής Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ σε κείμενό του που αναδημοσιεύει ο Ινφογνώμων σήμερα, αναφέρει ρητώς τον Κίσιγκερ ως πρωταίτιο της βίαιης διχοτόμησης του νησιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.