5/2/09

Χριστόφιας: Το «κλειδί» ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ κρατά η Άγκυρα

H Άγκυρα κρατά το «κλειδί» της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε για πρώτη φορά σήμερα (Πέμπτη) ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος και εξήγησε ότι είναι η Άγκυρα, η οποία πρέπει να κάνει τις απαραίτητες δημοκρατικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, να εναρμονιστεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, η οποία είναι χώρα -μέλος της Ένωσης.
Αν γίνουν αυτά από πλευράς Άγκυρας, τότε, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα καμφθούν και οι όποιες αντιδράσεις εντός της...Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ένταξη της Τουρκίας.
Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε σε γεύμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων με τους ξένους ανταποκριτές, εξέφρασε την ευχή να επικρατήσει στην Τουρκία πραγματική δημοκρατία και η πολιτική ηγεσία να λαμβάνει ελεύθερα τις αποφάσεις.
Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει μέλος της με συνεχιζόμενη την κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στις εν εξελίξει απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επανέλαβε ότι έχει ξεκαθαρίσει η επιδιωκόμενη λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι υπάρχει συναντίληψη με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα ζητήματα αυτά, προσθέτοντας ότι οι διαφορετικές απόψεις έχουν να κάνουν με τις θέσεις της Τουρκίας.
Για την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Χριστόφιας έδωσε την ακόλουθη εικόνα:

-Στο θέμα της διακυβέρνησης η ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να διασφαλισθεί η ενότητα του κράτους και του λαού, πρότεινε προεδρικό σύστημα και εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου από τις δύο κοινότητες με κοινό ψηφοδέλτιο. Υπάρχει μέθοδος, ώστε η ψήφος των τουρκοκυπρίων να έχει ίση αξία με την ψήφο των Ελληνοκυπρίων.

Η προεδρική θητεία θα είναι εξαετής και εφόσον πρόεδρος εκλεγεί Ελληνοκύπριος θα ασκήσει το προεδρικό αξίωμα τα πρώτα τέσσερα χρόνια και τα επόμενα δύο θα τον διαδεχθεί ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος και αντίστροφα.Υπουργικό Συμβούλιο και από τις δύο κοινότητες με αναλογία 70% προς 30%, βάσει και της πληθυσμιακής αναλογίας.

-Αναφορικά με τη νομοθετική εξουσία, η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει να υπάρχει Γερουσία με ίσο αριθμό Γερουσιαστών και από τις δύο κοινότητες, ενώ στη Βουλή να υπάρχει αριθμητική συμμετοχή των δύο πλευρών, βάσει της πληθυσμιακής αναλογίας.

Στο θέμα της νομοθετικής εξουσίας, οι δύο πλευρές δεν απέχουν πολύ από την επίτευξη συμφωνίας, είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης συναντίληψη σε ό,τι αφορά στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών στη νομοθετική και δικαστική εξουσία, αλλά, πρόσθεσε, παραμένει ανοικτό το θέμα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών σε ό,τι αφορά στην εκτελεστική εξουσία.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά», είπε, «εισηγείται να υπάρχει πρόεδρος και αντιπρόεδρος, που ουσιαστικά να είναι συμπρόεδροι και οι οποίοι να εκλέγονται από τη Γερουσία και να μην υπάρχει Υπουργικό, αλλά Προεδρικό Συμβούλιο».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι πέραν του σχεδίου Ανάν, καθώς ζητούν στο Προεδρικό Συμβούλιο να συμμετέχουν τέσσερις Ελληνοκύπριοι και τρεις Τουρκοκύπριοι.

Για το περιουσιακό, που άρχισε τώρα να συζητείται, δήλωσε ότι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στηρίζονται σε αρχές. Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζει ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά τετελεσμένα επί του εδάφους από την κατοχική δύναμη. Ειδικότερα για το περιουσιακό ο κ. Χριστόφιας ανέφερε:

-Η αρχή, την οποία προτάσσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι ότι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα παραμείνουν οι ιδιοκτήτες των περιουσιών τους και θα έχουν τον πρώτο λόγο να αποφασίσουν τι θα πράξουν με αυτές.

-Υπάρχουν τέσσερις τρόποι γι' αυτό, με κυριότερο την αποκατάσταση της περιουσίας.

-Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την περιουσία του, θα μπορεί να ζητήσει αποζημιώσεις ή την εκμίσθωσή της για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο θα συμφωνηθεί.

-Επίσης, ο ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης, εάν το επιθυμεί, θα μπορεί να ανταλλάξει την περιουσία του με τουρκοκυπριακή περιουσία, η οποία βρίσκεται στις περιοχές που σήμερα ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να καταθέτουν τα αιτήματά τους σε Συμβούλιο,που θα δημιουργηθεί για τις περιουσίες.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι στο περιουσιακό η μεγάλη διαφορά με την τουρκοκυπριακή πλευρά εστιάζεται στη θέση της για αποζημιώσεις και την αλλαγή περιουσιών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

6 σχόλια:

  1. Μάλιστα. Πάμε για πλήρη αποδοχή ενός σχεδίου τύπου Ανάν. Μπράβο ρε Χριστόφια. Άξιος ο μισθός σου.

    Ιωάννης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..Θεμελιώδεις αρχές μιας βιώσιμης λύσης

    Οι πέντε θεμελιώδεις αρχές μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού είναι οι εξής:

    1ον) Η λύση να διασφαλίζει τον δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος της Κυπριακής Δημοκρατίας (πλειοψηφικές αποφάσεις στην βάση της αρχής ένα άτομο μια ψήφος).
    2ον) Άμεση άσκηση λαϊκής κυριαρχίας (έλεγχος της εξουσίας από μια αδιαίρετη κυπριακή κοινωνία, διαρκείς έλεγχοι και εξισορροπήσεις).
    3ον) Αποκλεισμός ρυθμίσεων που δεσμεύουν ή περιορίζουν την εσωτερική-εξωτερική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας (αποκλεισμός παρουσίας ξένων στρατευμάτων, αποκλεισμός παρουσίας «ξένων δικαστών», τερματισμό του εγκλήματος πολέμου του εποικισμού).
    4ον) Απόλυτη τήρηση των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα (όπως περιγράφονται στην επώνυμη Χάρτα και όπως απαιτούν οι σχετικές διεθνείς συμβάσεις).
    5ον) Όσον αφορά την άμυνα-Ασφάλεια και αν μια τελική λύση προβλέπει την αποστρατικοποίηση, να συνοδευτεί από αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και ει δυνατό να ληφθεί σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
    Αυτές τις αρχές τις διατυπωσε ο Κος Γιάννος Κρανιδιώτης.
    Τέλος δέ υπάρχει και η δήλωση του προκατόχου σας, παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο δεν θα παραδώσω κοινότητα.
    Λυπάμαι που ακόμα και σήμερα Ο Κος Χριστοφιας δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι συνδιαλεγεται ως αρχηγός Κράτους με πρόεδρο κοινότητας, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είανι το μακρύ χέρι της Τουρκίας, ότι δηλαδή απλά ζητεί συνεναιτική λύση με τον κατακτητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ... Απόσπασμα άρθρου σχετικά με την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα...

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπαμπατζάν χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες και είπε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος ομοφωνούν όσον αφορά τις συνομιλίες. ''Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στις εποικοδομητικές προσπάθειες για δίκαιη και μακροχρόνια λύση''.
    Η εξεύρεση λύσης, υποστήριξε, δεν θα επιτευχθεί μόνο με την καλή πρόθεση της τ/κ πλευράς και πως και οι δύο πλευρές πρέπει να καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. ''Πρέπει να εφαρμοστούν οι παράμετροι των ΗΕ και οι συμφωνίες που έΧουν γίνει μεταξύ των δύο ηγετών''.
    Βάση λύσης, είπε, θα είναι η πραγματική διζωνικότητα, ένας καινούργιος συνεταιρισμός που θα σχηματιστεί από δύο συνιστώντα κρατίδια με ισότιμο καθεστώς, με πολιτική ισότητα. Αυτό, συνέχισε, θα βοηθά στην ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο στο νησί αλλά και στην περιοχή, υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι αναπόσπαστο στοιχείο της λύσης είναι η συνέχιση των συμφωνιών εγγυήσεων.
    ''Η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει να πράττει το καθήκον της με ευαισθησία'', είπε, υποστηρίζοντας ότι τα λεγόμενα εμπάργκο είναι «άδικα και χωρίς βάση» και ζήτησε την άρση τους.
    ''Η ανάμειξη των ΗΕ είναι σημαντική. Είναι σημαντικό να έχουμε τον ΟΗΕ ως τον κύριο οργανισμό σε αυτή τη διαδικασία'' πρόσθεσε ο κ. Μπαμπατζάν αναφέροντας ότι οι απόψεις Τουρκίας και ψευδοκράτους είναι πανομοιότυπες.

    Με αυτούς συνομιλείται Κε Χριστόφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ. Αβτζί κάλεσε την ''ελληνοκυπριακή διοίκηση'', όπως χαρακτήρισε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να πάψει να προβαίνει σε δηλώσεις ότι δεν υπάρχουν ''δύο κράτη'' και ''δύο λαοί''.

    υπουργός "εξωτερικών'' του ψευδοκράτους, Τουργκάι Αβτζί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Actually the way things are going, comes Dec 2009, turkey will get the boot from the EU anyway for failling to open her ports to the Cyprus...read recognition of Cyprus...

    Mihalis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειρήσθω
    Εμφύλιο προάγουν
    Αποστολή | Εκτύπωση | 06/02/2009 | ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

    Ε Ι Ν Α Ι ΔΙΑΧΥΤΟΣ πλέον ο φόβος ότι αυτή η κυβέρνηση θα οδηγήσει τον τόπο σε νέο εμφύλιο διχασμό. Με εκκολαπτήρια αναπαραγωγής τής, «μήνιν άειδε θεά», αρχέγονης εθνικής πανούκλας, τα σχολεία. Εξαιτίας του οίστρου και του αφιονισμού της να επιβάλει, διά του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», τον εξαναγκασμό της «επαναπροσέγγισης». Κατά τρόπον και με περιεχόμενο που προκαλεί και προσβάλλει και εξοργίζει την πλειοψηφία του λαού. Που εκλαμβάνει, βιώνει και αντιλαμβάνεται την πολιτική, την οποία το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να επιβάλει, ως Ιδεολογικές Ερπύστριες υπέρ των Τούρκων κατακτητών. Και σε βάρος των Ελλήνων θυμάτων της κατοχής. Έτσι όπως εκβιάζουν, διά της Εξουσίας, την κοινωνία, δεν θα καταστούν απλώς «νεκροθάπται» της όποιας επαναπροσεγγίσεως. Θα ξαναβυθίσουν την κοινωνία στην εμφύλια λαίλαπα…

    Ε Κ Ε Ι ΟΠΟΥ αλαζονική η εξουσία και αστόχαστη η μανία τους -ό μη γένοιτο- σπρώχνει τα πράγματα, σε λίγο καιρό δεν θα έχει καμιά πλέον σημασία η όποια αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Όχι μόνο ο διάλογος θα εκλείψει, αλλά και ελάχιστοι θα μπορούν να θυμηθούν από πού ξεκίνησε η πυρπόληση της εθνικής ενότητας και ποιος υπήρξε ο πυροκροτητής που ανατίναξε τη δημοκρατική ευταξία. Διότι το εμφύλιο πάθος, άμα ανάψει, οδηγεί στην κατάντια «και την ευωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων ες τα έργα αντηλλάγησαν τη δικαιώσει» (ακόμα και τη συνηθισμένη σημασία των λέξεων άλλαξαν, για να δικαιολογούν τις πράξεις των) καθώς δίδαξε, στο Γ-82 της περί εμφυλίου διατριβής του, ο Θουκυδίδης…

    Τ Ο ΕΙΔΟΣ της «επαναπροσέγγισης», που ως κόμμα της αριστεράς προώθησαν επί τρεις δεκαετίες και δοκιμάστηκε στην πράξη, αποδεδειγμένα χρεοκόπησε: Έφθασε ώς την κατάντια, ο αριστερός αρχηγός του «αδελφού» αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, «σύντροφος και φίλος» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να τούς φτύνει δημοσίως κατάμουτρα ακόμα και τη «συντροφικότητα». Και να υπηρετεί τον Αττίλα, αποτελεσματικότερα κι από τον Ντενκτάς, επικεφαλής της πολιτικής του πτέρυγας. Ανελθόντες προ έτους στην εξουσία, επιχειρούν έκτοτε να επιβάλουν με το ζόρι στην κοινωνία το ήδη χρεοκοπημένο «μοντέλο επαναπροσέγγισης». Και την ενοχοποίηση των Ελληνοκυπρίων «συνυπεύθυνων των τραγωδιών» δήθεν, για όσα φρικτά και τραγικά υπέστησαν από την ζώσα εισέτι βρετανική αποικιοκρατία, τον συνεχιζόμενο τουρκικό επεκτατισμό και την εκπεσούσα το '74 ανθελληνική χούντα.

    Π Ρ Ε Π Ε Ι εγκαίρως και πειστικά η ίδια η κοινωνία να τους πει και να τους εξηγήσει ότι: Αντιθέτως προς τις όποιες «καλές τους προθέσεις», επικίνδυνα εκρηκτικό μείγμα παράγουν. Και, δη, στην ήδη ωθούμενη προς τον χουλιγκανισμό νεολαία…


    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Γιατί δεν διανέμουν τα κείμενα του δολοφονηθέντος από την ΤΜΤ το 1965 Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και του προγραμμένου από την ΤΜΤ δρος Ιχσάν Αλή, που κατονομάζουν ποιοι φασίστες Τ/κ «ηγέτες» Κιουτσούκ - Ντεντκάς, αρχιστασιαστές, αρχιτρομοκράτες και αρχιδολοφόνοι, με φασιστικές μέθοδες και με τη βία, εξανάγκασαν τον τ/κ πληθυσμό να «μαντρωθεί», «1963-1974 αποκλεισμένοι σε πολύ μικρή έκταση γης», στους από πριν την Τουρκανταρσία σχεδιασμένους και οχυρωμένους από την ΤΜΤ θυλάκους;

    Λάζ. Α. Μαύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.