17/2/09

Ο Πόλεμος στην Γάζα και οι Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις


30 Δεκεμβρίου 2008
Δύσκολες μέρες αναμένεται να περάσουν οι Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις μετά την επίθεση του Τελ-Αβίβ στην Γάζα.
Ενώ η κεμαλική ελίτ, δηλαδή το Γενικό Επιτελείο, δεν έχει, τουλάχιστον για την ώρα, προβεί σε κάποια «εμπρηστική» αντι-ισραηλινή δήλωση η ηγεσία του ισλαμικού κυβερνητικού κόμματος με επικεφαλής τον Τούρκο πρωθυπουργό Tayyip Erdoğan έχει απερίφραστα και έμπρακτα καταδικάσει τις ενέργειες του Τελ-Αβίβ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει...περιγράψει την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και ίσως να αποτελεί και τον μεγαλύτερο, για την ώρα, μη Άραβα ή Ιρανό, επίσημο ξένο ηγέτη, επικριτή της πολιτικής του Τελ-Αβίβ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ali Babacan ουσιαστικά υποστήριξε πως η συγκεκριμένη ενέργεια του Ισραήλ αποτελεί μέρος της «εσωτερικής αντιπαράθεσης» προφανώς εν’ όψη των εκλογών στην χώρα αυτή. Ο δε αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΚP, Egemen Bagis παραιτήθηκε από την Τουρκο-Ισραηλινή επιτροπή φιλίας των μελών των δύο κοινοβουλίων. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά από τις διαδοχικές αποχωρήσεις 3 μελών του ΑΚΡ από την συγκεκριμένη επιτροπή. Ο Bagis υποστήριξε πως η ισραηλινή επιθετική ενέργεια ουσιαστικά δείχνει και «ασέβεια» απέναντι στην Τουρκία, σχόλιο το οποίο έκανε και ο πρωθυπουργός της χώρας.
Η Τουρκία ως άμεσο «αντίμετρο» προς το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η διαμεσολάβησή της μεταξύ Τελ-Αβίβ και Δαμασκού είναι πλέον «αδύνατη» και ζητά τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων.
Ενδεικτικό των όλης ψύχρανσης των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων, αλλά και ενισχυτικό στην ανάπτυξη των αντι-εβραϊκών αντανακλαστικών του ισλαμικού AKP ήταν πως μόλις πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ ενώ βρισκόταν στην Τουρκία για συνομιλίες που στόχο είχαν την διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ Δαμασκού και Τελ-Αβίβ, δεν αποκάλυψε τίποτα προς τους Τούρκους συνομιλητές του σχετικά με τα Ισραηλινά σχέδια εξάλειψης της Χαμάς από την Γάζα.
Ακριβώς και η Ισραηλινή «φάρσα» με την συνέχιση των συνομιλιών μέσω Άγκυρας ενώ η επίθεση ήταν θέμα ημερών εξαγρίωσε την τουρκική πλευρά και έκανε τους Τούρκους επισήμους να μιλάνε για «ασέβεια» σε βάρος της χώρας τους.
Για την ώρα η πολιτική ηγεσία του ΑΚΡ μαζί με τον πρόεδρο Gul και την κοινή γνώμη επιτίθενται ανοιχτά κατά του Τελ-Αβίβ και ζητούν την άμεση διακοπή των επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως με μαζικές διαδηλώσεις εκφράζουν την αντίθεσή τους στις ενέργειες του Ισραήλ και στέλνουν ιατροφαρμακευτική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας.
Η όλη κατάσταση εκτιμάται πως θα επιδεινώσει τις ήδη ψυχρές, ή τουλάχιστον λιγότερο εγκάρδιες σχέσεις της Άγκυρας με το Τελ-Αβίβ. Υπενθυμίζεται πως μετά την ανάδειξη της Χαμάς ως πρώτης δύναμης στις εκλογές στην Λωρίδα της Γάζας, η κυβέρνηση της Άγκυρας είχε καλέσει την ηγεσία της στην Τουρκία για συνομιλίες. Το γεγονός αυτό φυσικά εξαγρίωσε το Ισραήλ και δημιούργησε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο. Τα τελευταία δύο χρόνια και παρά την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Άγκυρας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, γεγονότα όπως η Ισραηλινή επίθεση στην Συρία με την προφανή χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου της Άγκυρας, η ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Κούρδους του βορείου Ιράκ αλλά και η τουρκική νέο-οθωμανική πολιτική στον Αραβικό χώρο καθώς και η προσέγγισή της με το Ιράν και το Σουδάν έχουν επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην «στρατηγική» σχέση που είχε δημιουργηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 90.
Με λίγα λόγια ο τομέας στον οποίο, για την ώρα, υπάρχει αξιοσημείωτη συνεργασία, αν και εκεί φαίνεται πως έχει χαθεί η αρχική δυναμική, είναι ο χώρος των εξοπλισμών. Σε κάθε περίπτωση, η συνεχιζόμενη απόκλιση απόψεων και συμφερόντων στην περιοχή αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά και την αμυντική συνεργασία κρατώντας πάντα την επιφύλαξη για την στάση που θα κρατήσει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και οι στρατηγοί στην πολύπλοκη και ευαίσθητη τουρκο-ισραηλινή πολιτκο-στρατιωτική «συμμαχία».
Τμήμα αναλύσεων www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.