14/2/09

Ανεπτυγμένη συνεργασία με την Τουρκία στον πυρηνικό τομέα επιδιώκει η Ρωσία

Θερμή χειραψία ανταλλάσσουν Αμπντουλάχ Γκιουλ και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο
Στη Μόσχα ο Γκιουλ

Η Ρωσία θέλει να αναπτύξει τη συνεργασία της με την Τουρκία σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα σε αυτούς των πυρηνικών και της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη Μόσχα.
«Ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη των σχέσεών μας στην ηλεκτρική ενέργεια, τον πυρηνικό τομέα και τη βιομηχανική συνεργασία, καθώς και στις μεταφορές και τον αγροτικό τομέα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Κρεμλίνο.
Η Ρωσία και η...Τουρκία έχουν «σχέσεις σύμπραξης με μια ισχυρή οικονομική συνιστώσα και η αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών το καταδεικνύει» προσέθεσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η Ρωσία είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν πέρυσι τα 37,8 δισεκ. δολάρια (29,3 δισεκ. ευρώ). Η Μόσχα προμηθεύει το 63% του φυσικού αερίου που καταναλώνουν οι Τούρκοι και το 29% του πετρελαίου.
«Ελπίζουμε πως αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί παρά τα προβλήματα που οφείλονται στην [παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική] κρίση» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Οι χώρες μας είναι δυνάμεις της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας» συνέχισε υπογραμμίζοντας παράλληλα την «την ανάγκη να καταβληθούν κοινές προσπάθειες για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στον Καύκασο».
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε από πλευράς του πως ελπίζει ότι «αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει καμπή και θα δώσει νέα ποιότητα»στις διμερείς σχέσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα της Παρασκευής με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

5 σχόλια:

  1. Τα ζωτικά συμφέροντα Ρωσίας και Τουρκίας επικεντρώνονται στις πηγές ενέργειας, η πρώτη παρατήρηση.
    Δεύτερη προσπάθεια για βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης με σκοπό την κοινωνική της συνοχή. Τρίτον φόβος για τις "ρωσικές" δημοκρατίες που έχουν αποσχισθεί.
    Αυτός δείχνει να είναι ο άξονας της πολιτικής της Τουρκίας.
    Μια απλή επισήμανση σε σχέση με εμάς, είναι οτι δεν έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε στην ενεργειακή αυτονομία των νησιών του Αιγαίου μέσα απο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φοβάμαι πολύ το πυρηνικό πρόγραμαμ της Τουρκίας. Είμαστε γνώστες των συνεπειών για την Ελλάδα της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας στο Κοζλοντουι. Κατι τέτοιο για το Αιγαίο θα ήταν καταστροφικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όποιος είδε τους Μεντβέντεφ - Γκιούλ την ώρα που υπέγραφαν τη συμφωνία θα είδε φυσικά το κλασσικό χαμόγελο στην έκφρασή τους.

    Ενώ όμως του Γκιουλ ήταν το κλασσικό πολιτικό-διπλωματικό χαμόγελο, αυτό του Μεντβέντεφ ήταν "εξαιρετικά περίεργο".

    Κάτι σαν γνήσια, άγρια, ανεπιτήδευτη χαρά που προσπαθούσε αλλά δεν μπορούσε να κρύψει.

    Κάτι σαν να κατάφερε η Ρωσία μια εξαιρετικά μεγάλη νίκη ενάντια στους Στρατηγικούς της αντιπάλους...

    ...την Δύση προφανώς και κυρίως τις ΗΠΑ.

    Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το background όλων αυτών των συμφωνιών και υπολογισμών της διεθνούς διπλωματίας, κάτι τέτοια "μικροστιγμιότυπα" όμως καμιά φορά αποτελούν "παράθυρο", "ρωγμές στον χρόνο της πληροφορίας" για τους απλούς απληροφόρητους θνητούς σαν εμάς που δεν έχουμε στα χέρια μας τον όγκο πληροφοριών που έχουν διπλωμάτες και υπηρεσίες πληροφοριών.

    Εκ των πραγμάτων προκύπτουν μερικά ερωτήματα:

    Προχτές ο Αμερικανός Πρέσβυς παρέθεσε γεύμα στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

    Ήταν άλλη μια ευκαιρία "αμερικανικών πιέσεων" προφανώς για την "απομάκρυνση της Ελλάδας απο τη Ρωσία" (ενέργεια - εξοπλισμούς).

    Ξανά μανά λοιπόν απο την αρχή.

    ένα ψιλοΟΚ έδωσε η Ελλάδα στην Ρωσία για να κάνει μια μικροάσκηση στο Ελληνικό FIR και οι ΑμερικανοΝατοϊκοί "θορυβήθηκαν" κι άρχισαν τις "πιέσεις".

    Αν πεις για τους "ρωσικούς εξοπλισμούς" της Ελλάδας, τίποτε σημαντικό στην ουσία.

    Όσον αφορά τους Ελληνορωσικούς αγωγούς?

    Όλα αυτά μαζί δεν είναι τίποτα μπροστά στις Τουρκορωσικές συμφωνίες.

    Ρωσικός ελιμενισμός σε Τουρκικά λιμάνια, ρωσοτουρκική άσκηση, ρωσικοί εξοπλισμοί, εν πολλοίς ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας απο τη Ρωσία και ....

    ...το κερασάκι στην τούρτα...

    Πυρηνική ανάπτυξη της Τουρκίας?!!!

    Και μάλιστα υπο την Ρωσική αιγίδα!!!

    Που είναι εδώ οι Αμερικανονατοϊκοί?

    Που είναι οι δυτικές φοβίες και πιέσεις?

    Μα τόση πολλή εμπιστοσύνη των Δυτικών προς τους Τούρκους?

    Που είναι τα αντιτουρκικά ανακλαστικά της Χριστιανικής Ευρώπης του Βατικανού και του Καρδινάλιου Newmman που περιέγραφαν οι Τούρκοι Στρατηγοί ?

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/02/blog-post_625.html

    Μα που στο καλό σταματάει η Γεωπολιτική λογική και που αρχίζει ο Γεωστρατηγικός Μεταφυσικός Παραλογισμός?

    Κι απο την άλλη, η Ρωσία...

    Δηλαδή, τι κάνει αυτή τη στιγμή?

    Εξοπλίζει έναν απο τους προαιώνιους γεωπολιτικούς εχθρούς της που η ιστορία κατέταξε ως τον πιο "σταθερό" στην μεταξύ τους ένταση?

    Και μάλιστα τον εξοπλίζει πλέον όχι μόνον με συμβατικούς εξοπλισμούς αλλά και με ένα στρατηγικό όπλο πλήρους αποτροπής.

    Δηλαδή, όταν η Τουρκία θα έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα made in Turkey πως θα μπορέσουν πια είτε οι Ρώσοι, είτε οι Δυτικοί να την ελέγξουν ξανά?

    Κάθε τρεις και λίγο στην μεταξύ τους ιστορία η Τουρκία απειλεί την Ρωσία με κλείσιμο των Στενών...

    τελευταίες πιο πρόσφατες φορές μια με τους κυπριακούς S-300 και μια όταν "απαγόρευσε" ουσιαστικά στην Ρωσία να μεταφέρει καυκάσιο πετρέλαιο με δεξαμενόπλοια απο τα Στενά.

    Κάποιες φορές - όπως με τους S-300 - η Ρωσία απειλεί με πόλεμο και "ανοίγουν τα Στενά"...

    Τι θα κάνει όμως όταν η Πυρηνική Τουρκία κλείσει τα Στενά?

    Θα μπορέσει να την απειλήσει πάλι με πόλεμο?

    Τα ίδια έπραξε και πράττει η Ρωσία και με το Ιράν όσον αφορά την πυρηνική του ανάπτυξη. Ακολουθώντας την ίδια ολέθρια τακτική των Νατοϊκών Γερμανών.

    Αναρωτιέμαι που βγαίνει νόημα σε αυτά.

    Απο την μια και Ρωσία και Δύση έχουν σοβαρότατο πρόβλημα με το Ισλάμ και απο την άλλη δημιουργούν Ισλαμικές Πυρηνικές Υπερδυνάμεις.

    Και φυσικά, μια μέρα των ημερών θα κληθούμε εμείς πρώτοι απ' όλους να πληρώσουμε - για μια ακόμη φορά - την ζημιά.

    Αμφιβάλλει κανείς πως στην ίδια θέση που είναι σήμερα το Ισραήλ με το Ιραν (νοιώθει - δικαιολογημένα - να κινδυνεύει απο το Πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν)θα βρεθούμε εμείς έναντι της Τουρκίας?

    Κι όπως σήμερα λέμε πως το Ισραήλ είναι αναγκασμένο να σκέπτεται το προληπτικό πλήγμα για πλήρη καταστροφή των Ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, δυστυχώς στην ίδια θέση θα βρεθούμε εμείς έναντι της Τουρκίας.

    Η λογική ενός Ελληνικού προληπτικού πλήγματος θα κερδίσει έδαφος στην Ελληνική πραγματικότητα.

    Εκτός εαν ακολουθήσουμε κι εμείς τάχιστα τον Πυρηνικό δρόμο της Τουρκίας ως μόνη επιλογή αποτροπής της απο την επιβουλή εδαφών μας επισείοντας την μελλοντική πυρηνική υπεροχή της.

    Ένα ακόμη συμπέρασμα που εξάγεται απο την Ρωσοτουρκική πυρηνική συνεργασία είναι πως η Τουρκία είναι προφανώς αποφασισμένη να ενταχθεί στο Ρωσικό στρατόπεδο αδιαφορώντας για τυχόν Αμερικανονατοϊκές πιέσεις για απεξάρτησή της απο την Ρωσία.

    Αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων το αγωνιώδες ερώτημα:

    ...είναι δυνατόν οι Αμερικανονατοϊκοί να αδιαφορούν για τις Τουρκικές αυτές κρισιμότατες στρατηγικές κινήσεις που φέρνουν την Τουρκία στην Ρωσική αγκαλιά?

    Κι ας δούμε άλλο παράδοξο.

    Γνωρίζει η Τουρκία καλά πως αυτές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα είναι πρώτος στόχος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης - όπου και αν τις τοποθετήσει.

    Γιατί λοιπόν "μας διευκολύνει"?

    Γιατί επιλέγει μια τοποθεσία κοντά στην Ελλάδα και όχι ας πούμε στην κεντρική ορεινή Τουρκία, μακριά και απο Ελλάδα, και απο Κούρδους και απο Σύρους και απο Αρμένιους και απο Βούλγαρους?

    Είναι δυνατόν να στηρίζεται και μόνον στο ότι η Ελλάδα δεν θα έπληττε τις εγκαταστάσεις για να μην υποστεί κι αυτή την ραδιενεργή μόλυνση που την περιμένει σε ανάλογη περίπτωση?

    Εν ολίγοις, οι Τουρκικές γεωστρατηγικές κινήσεις φέρνουν τα "πάνω κάτω" στη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία και οι Δυτικοί επιμένουν να κάνουν πως δεν έχουν πάρει "χαμπάρι"...

    Διότι, εαν είχαν πάρει στα σοβαρά τις κινήσεις της Τουρκίας, το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να πάψουν να φθείρουν την εθνική - εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

    Αναμφισβήτητα χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα για να "φρενάρει" και να αντιμετωπίσει στο μέλλον την επιθετική και αφερέγγυα Τουρκία.

    Να περιμένουμε άραγε σοβαρή ανατροπή της Δυτικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας μετά τις πρόσφατες εξελίξεις?

    Θα μπορούσε άραγε η εξέλιξη να είναι παρόμοια με κείνη προ του Α' παγκ. πολέμου όταν η Δύση στράφηκε εναντίον της Τουρκίας?

    Καιρός θάταν!!!

    Αρκεί να μην αποδειχθούν για μια ακόμη φορά απλώς "ευσεβείς πόθοι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλά οι Τούρκοι κάνουν μπίζνες με τους Ρώσους, κι εμείς αντί να προωθήσουμε τα δικά μας Ελληνο-Ρωσικά συμφέρονται και να "τρέξουμε" αγωγούς και αμυντικές συμφωνίες με τους Ρώσους ασχολούμαστε με τα γκάλοπ, την εκλογολογία και με το αν θα παραιτηθεί ο Μανώλης... κατάντια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω πως πρόκειται για παρτίδα σκάκι με κινήσεις που εμείς δεν μπορούμε να συλλάβουμε. Προσωπικά, θεωρώ ότι για τους Ρώσους είναι καλύτερο να ...κατασκευάσουν αυτοί τον πυρηνικό τουρκικό σταθμό γιατί είναι σίγουρο πως θα τον χρησιμοποιήσουν σαν μοχλό πίεσης εναντίον της Τουρκίας όταν αυτό χρειαστεί όπως έγινε με το Ιράν. Πλέον η Τουρκία θα εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από την Ρωσία και οι Ρώσοι νομιζω πως αυτό θα το εκμεταλλευτούν όταν έρθει η ώρα. Σίγουρα δεν ξεχνάνε την τουρκική ενίσχυση των γεωργιανών και όλων των αντιρωσικών δημοκρατιών του Καυκάσου... Ο χρόνος θα δείξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ vetdino

    >ασχολούμαστε με τα γκάλοπ, την εκλογολογία και με το αν θα παραιτηθεί ο Μανώλης... κατάντια!!!!!<

    Και βέβαια κατάντια. Σωστά είπε προχθές στην Βουλή ο Καρατζαφέρης στον Καραμανλή ότι "ενώ τρέχουν σοβαρότατα προβλήματα, εσείς παίζετε το "γύρω-γύρω όλοι και στην μέση ο Μανώλης"(!!!)". Τράνταξε η Βουλή στα γέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.