18/2/09

Daily Telegraph: Πόλεμο δολιοφθοράς στο Ιράν κάνει το Ισραήλ

Το Ισραήλ εμπλέκεται σε συγκαλυμμένο πόλεμο δολιοφθοράς στο εσωτερικό του Ιράν, προσπαθώντας να καθυστερήσει τις προσπάθειες - που κατά το Τελ Αβίβ- κάνει η Τεχεράνη για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, γράφει η Daily Telegraph επικαλούμενη πρώην πράκτορα της CIA και ειδικούς σε θέματα αντικατασκοπείας.
Πηγή από τους κόλπους της αντικατασκοπείας στη Μέση Ανατολή δήλωσε στο Ρόιτερ ότι το Ισραήλ είχε σχεδιάσει πέρυσι να πλήξει Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες με επιστολές-βόμβες και δηλητηριασμένα πακέτα και επίσης είχε προκαλέσει μία σειρά εκρήξεων στο Ιράν. Ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώνουν και αναλυτές, που...χαρακτηρίζουν αξιόπιστες αυτές τις τακτικές, προσθέτοντας όμως ότι οι σχετικές πληροφορίες είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.
Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι πληροφορίες για ένα τέτοιο «βρώμικο πόλεμο» μπορεί να εντάσσονται στο πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου εναντίον του Ιράν.
Η πηγή της αντικατασκοπείας την οποία επικαλείται το Ρόιτερ ανέφερε ότι Ισραηλινοί πράκτορες συνεργάζονται με δυτικές κυβερνήσεις και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Τεχεράνη.
«Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει συγκεκαλυμμένο πόλεμο εναντίον του Ιράν ως εναλλακτική λύση στα απευθείας στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης» γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph. «Χρησιμοποιεί επαγγελματίες δολοφόνους, δολιοφθορείς, εταιρίες-βιτρίνες και διπλούς πράκτορες για να παρεμποδίσει το παράνομο οπλικό πρόγραμμα του καθεστώτος, σύμφωνα με ειδικούς», γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Επικαλούμενη ειδικούς σε θέματα αντικατασκοπείας και έναν πρώην πράκτορα της CIA, η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι η στρατηγική «αποκεφαλισμού» του Ισραήλ έχει στόχο σημαντικά στελέχη του ατομικού προγράμματος του Ιράν, με την ελπίδα ότι εφόσον εξουδετερωθούν αυτά τα άτομα θα πληγούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης χωρίς να εμπλακεί το Ισραήλ σε πόλεμο.
Ο Μεϊρ Τζαβενταφάρ, ειδικός σε θέματα του Ιράν στην ομάδα αναλυτών «Meepas», δήλωσε στο Ρόιτερ ότι υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι στο Ιράν πουλήθηκαν ελαττωματικά υλικά που προορίζονταν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και ακόμα έγιναν προσπάθειες να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στη Νατάνζ, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.
«Νομίζω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση δολιοφθοράς. Είναι μία λογική κίνηση και κάνει διαφορά στο παιχνίδι που εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια παρεμπόδισης των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν», δήλωσε ο αναλυτής Μεϊρ Τζαβενταφάρ.
Ως απόδειξη για την συγκεκριμένη στρατηγική του Ισραήλ αναφέρεται από τους παρατηρητές ο θάνατος του Αρντεσίρ Χασανπούρ, ενός Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα στο εργοστάσιο ουρανίου του Ισφαχάν, ο οποίος πέθανε στην κατοικία του πιθανώς εξαιτίας εισπνοής δηλητηριώδους αερίου, το 2007.
Ο πρώην πράκτορας της CIA δήλωσε στην Telegraph: «Η παρεμπόδιση έχει σχεδιαστεί με σκοπό να επιβραδύνει την πρόοδο του προγράμματος και γίνεται με τέτοιο τρόπο που δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Ο στόχος είναι καθυστέρηση, καθυστέρηση, καθυστέρηση, μέχρι να βρεθεί κάποια άλλη λύση».
Ερωτηθείς σχετικώς με το δημοσίευμα, ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχουντ Ολμερτ δήλωσε στο Ρόιτερ : «δεν είναι πρακτική μας να σχολιάζουμε δημοσίως τέτοιου είδους κατηγορίες, ούτε σε αυτή την κατάσταση, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ.ΟΣΟ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΔΕΝ ΝΙΩΘΟΥΝ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΙΓΥΡΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ.

    ΥΓ:ΑΜΑ ΜΠΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΑΝΤ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ,ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΕΜΠΛΕΞΕΙΣ ΠΟΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.