18/2/09

Ρωσία: "Όχι" στο Ιράν για τους S-300

Η Μόσχα απρόθυμη να παραδώσει στην Τεχεράνη συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.
Ο υπουργός Αμυνας του Ιράν θα προσπαθήσει να πείσει τη ρωσική ηγεσία να παραδώσει στη χώρα του συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, ικανά να αποκρούσουν ενδεχόμενη ισραηλινή ή αμερικανική αεροπορική επίθεση, γράφουν σήμερα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Μόσχα ο Μοσταφά Μοχαμάντ Νατζάρ.
Την είδηση επιβεβαίωσαν καλά πληροφορημένες διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, αναφέροντας ότι το ζήτημα αυτό βρίσκεται στο...επίκεντρο των συνομιλιών του ιρανού αξιωματούχου ο οποίος είχε σήμερα μία συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Ανατόλι Σερντιούκοφ.
Ωστόσο, όπως γράφει σήμερα η ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ η Ρωσία, ανυπόμονη να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, είναι απρόθυμη να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του Ιράν.
"Η Ρωσία προς το παρόν δεν έχει την πρόθεση να παραδώσει τα συστήματα αυτά στο Ιράν, ώστε να μην θέσει εμπόδια στο διάλογο με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση", γράφει η εφημερίδα.
Από την πλευρά του ο Νατζάρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του αυτή "θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας".
Η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι σκοπεύει να πουλήσει στο Ιράν συστήματα S-300.
Σύμφωνα με την Κομερσάντ ήδη έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών ένα συμβόλαιο ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων για πέντε συστήματα αυτού του τύπου, αλλά σύμφωνα με πηγή της ρωσικής βιομηχανίας όπλων η Μόσχα δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα τα παραδώσει στην Τεχεράνη.
"Το συμβόλαιο παράδοσης των S-300 μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ανά πάσαν στιγμήν (...) Ομως για να γίνει αυτό χρειάζεται μία πολιτική απόφαση την οποία εξακολουθούμε να περιμένουμε", δήλωσε πηγή του ρωσικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος την οποία επικαλείται η εφημερίδα.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ απλά δηλαδή διαπραγματευτικό μέσο πίεσης.
    Το θέμα όμως γίνεται πολυπλοκότερο όπως περιγράφεται παρακάτω απο την πίεση που ασκεί το Ισραήλ.
    Λεπτές ισορροπίες ή καλύτερα ισορροπία του τρόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.