30/5/09

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (4 Ιουλίου 1945 – 28 Μαΐου 2009)

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο Georgetown της Ουάσιγκτων όπου νοσηλευόταν εδώ και αρκετό διάστημα, ο δημοσιογράφος Λάμπρος Παπαντωνίου. Ο γνωστός και περήφανος Έλληνας,«Mr. Lambros», ήταν 63 ετών.Ενας σπουδαίος πατριώτης, σημαντικός δημοσιογράφος και κυρίως ένας καλός και χαμογελαστός άνθρωπος.Η μεγάλη γνώση, η εμπειρία, η καθολική αποδοχή από τους συνομιλητές του, αλλά και το πάθος του για την Ελλάδα και την ελληνικότητα θα τον κατατάξουν στην μνήμη ως ένα από τους σπουδαίους έλληνες που έζησαν σ’ αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Ο Λάμπρος Παπαντωνίου για χρόνια διαπιστευμένος ανταποκριτής στον Λευκό Οίκο, στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε δεκάδες αφανείς μάχες για τα εθνικά θέματα.
Με την ηπιότητα του χαρακτήρα του κέρδιζε ακόμη και τους «αντιπάλους» και είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε από τους πλέον αγαπητούς ξένους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, όπου ακόμη και στα μπρίφινγκ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή του Λευκού Οίκου όλοι τον αποκαλούσαν με το μικρό του όνομα.
Ομηρικές έχουν μείνει οι αντιπαραθέσεις του με τον τότε εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μετέπειτα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς για το θέμα των Ιμίων, όπου ο «Μr. Lambros» με επιμονή και επιχειρήματα υποχρέωσε πολλές φορές τον Αμερικανό αξιωματούχο να αναδιπλώνεται.
Σπουδαίες ήταν οι αποκαλύψεις του για το Κυπριακό, τα Βαλκάνια αλλά και για αμυντικά θέματα, που δημοσιεύθηκαν στο «Ποντίκι» και στον «Ελεύθερο Τύπο», του οποίου παρέμεινε ανταποκριτής μέχρι τον θάνατό του, ενώ ιστορικής άξιας είναι το βιβλίο του με όλα τα απόρρητα έγγραφα για τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις του 1979.
Χιλιάδες ήταν τα άρθρα του και οι ανταποκρίσεις του σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, και οι παρεμβάσεις του σε συνέδρια και ημερίδες για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Λάμπρος Παπαντωνίου γεννήθηκε στη Μάντρα Ξάνθης το 1945 από οικογένεια Μικρασιατών προσφύγων. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1973 πήγε στις ΗΠΑ όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια στο διεθνές δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες.
Το 1975 μετά την τουρκική εισβολή ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, ξεκινώντας μια λαμπρή καριέρα που διακόπηκε χθες με τον θάνατό του.
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη στη δημοσιογραφική οικογένεια αλλα και στον πολιτικό κόσμο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με δήλωσή του εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Λάμπρου Παπαντωνίου «που για πάνω από τρεις δεκαετίες υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και τα εθνικά θέματα με απαράμιλλη αγωνιστικότητα, αξιοπρέπεια και επιμονή. Θα μας λείψουν το πάθος και ο λόγος του», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του «μαχητικού και ασυμβίβαστου δημοσιογράφου που για δεκαετίες εργάστηκε ακούραστα στις ΗΠΑ. Βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Με αφετηρία την αγάπη του για την πατρίδα υπηρέτησε με πάθος τη δημοσιογραφία και την υπόθεση του Ελληνισμού της Αμερικής ως γέφυρας φιλίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο Λάμπρος Παπαντωνίου θα μας λείψει στα ταξίδια μας στην Αμερική», κατέληξε η δήλωση της κ. Μπακογιάννη.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ιαν Κέλι στην έναρξη της χθεσινής ενημέρωσης ανακοινώνοντας την απώλεια του Λάμπρου Παπαντωνίου έκανε λόγο για «ημέρα θλίψης για τον θάνατο ενός βετεράνου μέλους της «οικογένειας» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ήταν περήφανος να δηλώνει ότι κάλυπτε τον χώρο αυτόν από την εποχή του Νίξον έως την εποχή του Ομπάμα. Θα λείψει σε όλους μας η ζωηρή αντιπαράθεση με τον Λάμπρο στη διάρκεια των καθημερινών μπρίφινγκ, που μας έδινε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε πολλά σημαντικά ζητήματα», τόνισε ο κ. Κέλι εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Λάμπρου Παπαντωνίου.
«Ο Λ. Παπαντωνίου υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, στη μακρά πορεία του σε αυτήν, με πάθος, ήθος και βαθιά προσήλωση στις αρχές του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης παρουσίας του στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε με μαχητικότητα και συνέπεια τα εθνικά μας θέματα, πάντα προσηλωμένος στα συμφέροντα του Ελληνισμού».
hellenicnews.com,ΕΘΝΟΣ

4 σχόλια:

  1. Καλό ταξίδι Λάμπρο!

    Σε ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. διαβαστε και εδω...αφιερωμενο στον φιλοσκοπιανο Τρεμοπουλο... σχολια σκοπιανων για τον θανατο του Λαμπρου Παπαντωνιου..
    http://taxalia.blogspot.com/2009/05/taxalia_29.html


    Μανος Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οτι δεν κατάφερναν όλοι οι χαρτογιακάδες του ΥΠΕΞ, μπορούσε να το καταφέρει ένας αγνός πατριώτης όπως ο Λάμπρος. Γνώστης των θεμάτων και με την κοινή λογική έδινε τις μάχες μόνος του, με ανύπαρκτη υποστήριξη από υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες, χωρίς "μυστικά κονδύλια" και άλλα αισχρά να τον υποστηρίζουν. Αδέσμευτος από πρόσωπα, κόμματα και κομματόσκυλα, αγνός και αποτελεσματικός.

    Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αναπληρωθεί η απώλειά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίγοι είναι εκείνοι που να γνωρίζουν το εύρος του έργου του στις ΗΠΑ και του καθημερινού του αγώνα, άλλοτε για την ανάδειξη και άλλοτε για τη στήριξη των εθνικών μας θεμάτων.

    Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει Λάμπρο Παπαντωνίου. Ας είναι και γόνιμο για να βλαστήσουν νέοι καρποί-πνευματικά σου παιδιά από τους σπόρους του δικού σου παραδείγματος.

    Καρατζόβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.