29/5/09

Συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Ο επίτροπος του λιβανικού στρατοδικείου απήγγειλε σήμερα κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ εναντίον τεσσάρων ακόμα ατόμων, αυξάνοντας έτσι σε 25 τον αριθμό των κατηγορουμένων για την ίδια υπόθεση από τον περασμένο Απρίλιο, ανακοινώθηκε από δικαστική πηγή στη Βηρυτό. Πρόκειται για τον Νάσερ Νάντερ, τη φίλη του Νάουαλ Μααλοούφ και τον Μουστάφα Σαΐντ, οι οποίοι κατηγορούνται "για συνεργασία με τον εχθρό στον οποίο έδωσαν πληροφορίες για στρατιωτικές θέσεις και για πολιτικά πρόσωπα με στόχο να τα δολοφονήσουν", σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μεταξύ των προσώπων αυτών είναι ο Γάλεμπ Αουάλι, στέλεχος του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο οποίος δολοφονήθηκε όταν το αυτοκίνητό του εξερράγη στη Βηρυτό το 2004. Η δολοφονία αποδόθηκε τότε από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ.
Τέταρτος κατηγορούμενος είναι ο Σάμερ Αμπού Αρατζ, ο οποίος κατηγορείται ότι "στρατολόγησε συνεργάτες υπέρ του εχθρού".
Οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι κρατούνται, ενώ ο Αρατζ διαφεύγει.
Συνολικά έχουν κατηγορηθεί μέχρι σήμερα για την ίδια υπόθεση 25 άτομα, εκ των οποίων 16 (15 Λιβανέζοι και ένας Παλαιστίνιος) κρατούνται. Μεταξύ των κατηγορουμένων υπάρχει ένας απόστρατος στρατηγός της Γενικής Ασφάλειας, η γυναίκα του και ο ανεψιός του, οι οποίοι έχουν ομολογήσει ότι εργάσθηκαν για λογαριασμό του Ισραήλ επί τουλάχιστον μία 15ετία.
Τυπικά ο Λίβανος βρίσκεται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ. Οι κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ του εβραϊκού κράτους κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη συνοδευόμενη από καταναγκαστική εργασία. Εάν ο δικαστής κρίνει ότι η συνεργασία τους με το Ισραήλ προκάλεσε θάνατο, μπορεί να ζητήσει τη θανατική ποινή.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.