28/5/09

Η Τουρκία κι εμείς


του Απόστολου Αποστολόπουλου
Βαρυφορτωμένοι από τη σκανδαλολογία (και τα ίδια τα σκάνδαλα) δεν δώσαμε σημασία σε μια «μικρή φράση» του πρωθυπουργού, όταν ανακοίνωσε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τα εθνικά μας θέματα.
Μήνες κρίσιμοι επειδή η «νέα» πολιτική Ομπάμα επιδιώκει (όπως και επί Μπους) συνολική λύση των προβλημάτων της ευρείας περιοχής, από τα Βαλκάνια ως τη Μ. Ανατολή και το Αφγανιστάν, αλλάζοντας προσέγγιση -το καλό το παλληκάρι… Εν ολίγοις «τρέχει» νέα προσπάθεια ταχείας επίλυσης (της σημερινής φάσης) του Ανατολικού Ζητήματος με την Τουρκία πάντα στο επίκεντρο. Η λύση περιλαμβάνει και τα δικά μας εθνικά θέματα (Κυπριακό, Τουρκία, Σκόπια) τα οποία σε μας φαίνονται διμερή αλλά στην πραγματικότητα είναι τμήμα του Ανατολικού Ζητήματος. Έχουν, δηλαδή, διεθνή διάσταση.
Μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία ο νυν υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι πρώτος στόχος είναι «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Για να επιτευχθεί ο στόχος προϋπόθεση είναι να επιλυθεί το Κουρδικό. Ο πρόεδρος Γκιουλ δήλωσε (για το Κουρδικό) ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε» και βρέθηκε «αιφνιδίως» κατηγορούμενος για σκάνδαλο ! Τα σκάνδαλα είναι όπλο ευρείας χρήσης και αφανών στόχων. Στην Άγκυρα πάντως μιλούν για «άγνωστο» σχέδιο επίλυσης του Κουρδικού, ενώ ο Οτζαλάν, σε ρόλο επίδοξου Μαντέλα, συγκλίνει με προϋποθέσεις.
Οι διεργασίες διευθέτησης του Κουρδικού φαίνεται ότι άρχισαν από καιρό, το αργότερο από την επομένη της πρώτης εκλογικής νίκης του Ερντογάν. Τότε ο στρατηγός Εβρέν πρότεινε, απροσδόκητα, να γίνει η Τουρκία Ομοσπονδία (!) και η γνωστή Κούρδα Λεϊλά Ζανά επικρότησε, χωρίς «παραδόξως» να αντιδράσει κανείς. Ένα ισχυρό εμπόδιο, η Εργκένεκον, εξουδετερώνεται (με την επιφυλακτική συναίνεση της ηγεσίας του Στρατού) υπό το κάλυμμα του εκδημοκρατισμού. Η πραγματική ανάγκη κάθαρσης και εκδημοκρατισμού δεν τα εμποδίζει να είναι όπλα και αφανών στόχων, όπως η εκκαθάριση αντιπάλων στην αλλαγή πολιτικής. Εκδημοκρατισμός σημαίνει δημιουργία νέων ελεγχόμενων μηχανισμών πιστών στη νέα πολιτική. Χωρίς(ελεγχόμενο) εκδημοκρατισμό δεν επιλύεται το Κουρδικό. Με (προσχηματικό ή όχι) εκδημοκρατισμό οι πόρτες της ΕΕ δεν κλείνουν οριστικά παρά την Μέρκελ και τον Σαρκοζί. Βιάζονται όσοι προεξοφλούν το τέλος.
Παράλληλα με το Κουρδικό ανακινήθηκε το Κυπριακό (σχέδιο Ανάν) σε στιγμή αναβάθμισης της Τουρκίας. Οι πιέσεις στο Ισραήλ για το Παλαιστινιακό και η προσέγγιση του Ιράν συμπληρώνουν την εικόνα. Το ερώτημα είναι αν (μετά την έκλειψη του Τάσου Παπαδόπουλου) εξελίσσεται (με όπλο και εδώ τα σκάνδαλα…) η αποδιάρθρωση/αναδιάρθρωση της ελληνικής πολιτικής σκηνής ενόψει, σε δεύτερη φάση, της «επίλυσης» και του Αιγαίου. Χωρίς αντιστάσεις.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, την Δευτέρα 25-05-09

3 σχόλια:

  1. Δυστυχώς για την Τουρκία το μικρότερο πρόβλημά της στην ευρωπαϊκή της πορεία είναι η Ελλάδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι ο ίδιος της ο εαυτός. Το μέγεθός της, τα προβλήματά της και πολλά άλλα. Αν μπορούσε να τα λύσει ένας πολιτικός σε μια περίοδο διακυβέρνησης εύλογα κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι πρόκειται περί θεού. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Δεν μπορείς να λύσεις ζητήματα αιώνων σε μερικά χρόνια. Τώρα αν τους φορέσεις φερετζέ και την εντάξεις κάνοντας ότι δεν βλέπεις αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά τότε οι επόμενες γενιές στην Κεντρική Ευρώπη θα ξεθάψουν τα κόκκαλα των σημερινών πολιτικών που τους κυβερνούν και θα τα πετάξουν στα σκυλιά. Αν το πρόβλημα ήταν να παραχωρήσει κάτι η Ελλάδα για να ενταχθεί η Τουρκία αυτά θα είχαν ήδη λυθεί. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ίδια η αντίληψη που έχει η Τουρκία για την ισχύ της και τον χώρο επιρροής της είναι πολλές φορές πολλαπλάσια απ’ την πραγματικότητα και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί πρόβλημα σε αυτούς που διαθέτουν την πραγματική ισχύ.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Δύση θέλει "κλείσιμο" των προβλημάτων με τους Μουσουλμάνους, ώστε να δώσει όλη της την ενέργεια κατά της Ρωσίας.

    Η Δύση στα πλαίσια αυτά, αναβαθμίζει πρωτίστως την Τουρκία, θα δώσει κάτι στους Κούρδους ώστε να ενσωματωθούν και να ενισχυθεί η Τουρκία, θα γίνει ένα μικρό Παλαιστινιακό Ανεξάρτητο Κράτος, θα αναγνωριστεί ο ρόλος της περιφερειακής δύναμης στο Ιράν.

    Στα πλαίσια αυτά, η Δύση επιδιώκει και "λύση" του Κυπριακού έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κρατικό μόρφωμα που θα στέκεται μόνο με την κηδεμονία και την στήριξη της Δύσης. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι αν γίνει αυτή η "λύση", τότε η Ρωσία "παίρνει πόδι" οριστικά από την Νότια Κύπρο.

    Στα Βαλκάνια, η Δύση δεν είναι ανάγκη να κάνει πολέμους πλέον για να επιβληθεί. Χρησιμοποιεί τον μηχανισμό της ΕΕ (οικονομία), για να κρατάει "δεμένους" τους λαούς των Βαλκανίων στο στρατόπεδο της Δύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ποιος πολιτικος να σηκωσει αναστημα ?

    ποιος να μιλησει για αξιες , δικαιο και ιδανικα?

    οτι φαμε , οτι πιουμε ...

    αλλα και αν υπαρξει κανενας ,
    σιγουρα θα τον εχουν δεμενο με λογαριασμους ,φωτο κτλ οι ξενες υπηρεσιες,


    οι δικοι μας οι φυλακες που ειναι?
    θα μπορουσαν αυτοι να χρησιμοποιουν τις αδυναμιες τους και να εκπληρωνουν το σκοπο τους που επρεπενα υπηρετουν

    και αυτο ειναι το Εθνικο συμφερον,
    υπερανω ολων

    στη βρετανια αυτες τις μερες τους ξεβρακωνουν ,

    οι δικοι μας εχουν εξασφαλισει συνταξιοδοτικο δικαιωμα βλεπεις ...

    μιλαμε στο τατζικισταν για φατριες που κυβερνουν και δε βλεπουμε τα δικα μας σογια και οικογεννειες που διοριζουν και τις γυναικες να παιρνουν μισθους

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.