28/5/09

Τιμωρήθηκαν χρηματοδότες της Χαμάς

Δικαστήριο στις ΗΠΑ καταδίκασε δυο ιδρυτές μιας ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, κατηγορούμενους για "παράνομη χρηματοδότηση" της ισλαμιστικής παράταξης Χαμάς με 12,4 εκατ. δολάρια, σε ποινές κάθειρξης 65 ετών.Οι ποινές επιβλήθηκαν περίπου έξι μήνες αφότου οι ένορκοι έκριναν ένοχους το Ίδρυμα της Αγίας Γης και πέντε ηγετικά του στελέχη για συνομωσία με σκοπό την παροχή στήριξης σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος, φορολογική απάτη και άλλες κατηγορίες.
Το ίδρυμα, με έδρα προάστιο του Ντάλας, ήταν μια από τις μεγαλύτερες ισλαμιστικές φιλανθρωπικές οργανώσεις πριν η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατάξει να κλείσει μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η οργάνωση υποστήριξε ότι επικεντρωνόταν στην παροχή νόμιμης βοήθειας για την αντιμετώπιση καταστροφών και στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

"Το έκανα διότι νοιαζόμουν, όχι για τη Χαμάς", δήλωσε ο Σούκρι Άμπου Μπέικερ, 50 ετών, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ντάλας όπου ο δικαστής Χόρχε Σολίς καταδίκασε τον ίδιο και τον Γκάσαν Ιλάσι, 55 ετών, σε ποινές κάθειρξης 65 ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα Dallas Morning News.

Τρεις ακόμη κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές κάθειρξης -- 15 έως 20 ετών.

"Δεν είπατε όλη την αλήθεια. Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την υποστήριξη της Χαμάς", είπε ο δικαστής, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η καταδίκη, που ακολούθησε την κακοδικία του 2007 και την επανεκδίκαση της υπόθεσης που ολοκληρώθηκε τον περασμένο χρόνο, θεωρείται από ορισμένες πλευρές ως "ορόσημο" στις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παταχθεί η χρηματοδότηση οργανώσεων που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει τρομοκρατικές στο εξωτερικό.

"Οι καταδίκες αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν μια ηχηρή προειδοποίηση σε οποιονδήποτε ο οποίος εν γνώσει του παρέχει οικονομική στήριξη σε τρομοκράτες υπό το προκάλυμμα της ανθρωπιστικής βοήθειας", δήλωσε ο Ντέηβιντ Κρις, υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για την Εθνική Ασφάλεια.

Εισαγγελείς κατηγόρησαν το ίδρυμα ότι διοχέτευε κεφάλαια στη Χαμάς, η οποία κατέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007. Η Ουάσινγκτον είχε κηρύξει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση το 1995.

Η Ισλαμική κοινότητα και άλλοι επικριτές της απόφασης υπογραμμίζουν ότι η δίωξη αποτέλεσε δείγμα της καταδίωξης μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις επιθέσεις του 2001 και ότι ποινικοποιούνται νόμιμες προσπάθειες αρωγής.
athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.